ΣΤΡΕΣ, ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ


H KΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΚΑΙ Ο...ΩΜΟΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ. ΑΓΧΟΣ ΕΙΝΑΙ, ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! 

Στην εποχή που ζούμε το άγχος είναι ένα συναίσθημα που κανείς μας δεν μπορεί να αποφύγει, ακόμη και αν είναι αυτό που λέμε "εσωτερικό", δηλαδή κατά κάποιον τρόπο ασυνείδητο. Καλώς ή καλώς, από το άγχος δεν την γλιτώνουν ούτε τα παιδιά, ενώ πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την λειτουργικότητά τους ως προς τις καθημερινές τους συνήθειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν το άγχος έχει αντίκτυπο στις συνήθειες φαγητού, στην ποιότητα του ύπνου ή στον τρόπο συμπεριφοράς του παιδιού μας στις συναναστροφές του με άλλα παιδιά ή στο σχολείο, τότε χρήζει προσοχής διότι μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μία "απλή φάση".


" Ύποπτα" συμπτώματα

Αν παρατηρήσουμε ότι το παιδί μας νιώθει υπέρμετρη ανησυχία για διάστημα εβδομάδων, αν έχει δυσκολία στον να αποκοιμηθεί ή να κοιμηθεί συνεχόμενα κατά την διάρκεια της νύχτας, νιώθει κούραση κατά την διάρκεια της μέρας, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, έλλειψη ενδιαφέροντος για τροφή ή παιχνίδι ή εμφανίζει γαστρεντερικά προβλήματα, είναι καλό να αρχίζουμε να το ψάχνουμε λίγο παραπάνω.
Προσοχή: Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να συνεχίζονται για ένα αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα (κάποιες εβδομάδες) διότι αν είναι παροδικά δεν εμπνέουν ανησυχία. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, αλλά, αντίθετα, εντείνονται, είναι καλό να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.


Αποδοχή, καλή διατροφή, περιορισμός στεσογόνων καταστάσεων

Δεν πρέπει να νιώθουμε ντροπή αν το παιδί μας νιώθει άγχος, ούτε αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι εμείς, ως γονείς, κάνουμε κάτι λάθος. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε καταρχάς αν τρέφεται σωστά και στην συνέχεια να διερευνήσουμε αν υπάρχουν κάποιοι στρεσογόνοι παράγοντες στην καθημερινότητά του. Όσον αφορά στην διατροφή, καμιά φορά η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών (ειδικά του συμπλέγματος Β) μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Κι αυτό διότι η βιταμίνη Β σχετίζεται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος, εξαιτίας της έλλειψης, δεν λειτουργεί σωστά (λόγω ανεπάρκειας σε ερυθρά αιμοσφαίρια).
Εξίσου βλαβερή αποδεικνύεται και η έλλειψη ωμέγα 3 και ωμέγα έξι λιπαρών, τα οποία, όχι μόνο συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά, παράλληλα, δίνουν στον οργανισμό την δυνατότητα να μάζεται κατά των φλεγμονών, οι οποίες μπορεί να κρύβονται πίσω από τα συμπτώματα άγχους.

Bye bye i-pad

H μία έρευνα μετά την άλλη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο περιορισμός του χρόνου που περνά το παιδί μας μπροστά από μία ηλεκτρονική  οθόνη μειώνει δραστικά το αίσθημα του άγχους. Καλώς ή κακώς, τα σημερινά παιδιά ζουν σε έναν ψηφιακό κόσμο, ο οποίος, εκτός από τα καλά του, έχει και τα κακά του.
Προσοχή: δεν είναι απαραίτητος μόνο ο περιορισμός του χρόνου μπροστά από μία οθόνη, αλλά και ο έλεγχος της ποιότητας των προγραμμάτων που παρακολουθεί το παιδί μας. Κάποια παιχνίδια που εμπεριέχουν ταχύτητα, αγωνία ή ακόμη και βία ενδεχομένως να αποτελούν "πρότυπα" συμπεριφοράς των παιδιών και στην μη-ψηφιακή ζωή. 

 

Καθησυχασμός και σεβασμός

Σαν τον ώμο της μαμάς (και του μπαμπά) δεν έχει κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση του παιδικού άγχους. Το να καθησυχάζουμε το παιδί μας και να δείχνουμε έμπρακτα ότι σεβόμαστε τις ανάγκες του, παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση του στρες που μπορεί να νιώθει. Αρκεί να θυμόμαστε ότι όταν, για παράδειγμα, δεν θέλει να κάνει κάτι ή να πάει κάπου που εμείς επιθυμούμε λόγω άγχους, το παιδί μας είναι το πρώτο που νιώθει δυσάρεστα και μετά εμείς. Η πιο χαλαρή οριοθέτηση και η προσφορά αγάπης σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν "φάρμακα". Διότι με αυτόν τον τρόπο το μυαλουδάκι τους εκπαιδεύεται να ανταποκρίνεται πιο ήπια κάθε φορά που στρεσάρονται.
Εξυπακούεται ότι αν νιώθουμε ότι το παιδί μας περνάει μία δύσκολη φάση, δεν διστάζουμε να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο ή όποιον άλλο ειδικό θεωρούμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει. Μπορεί να χρειάζεται μια απλή επαναπροσαρμογή του διατολογίου του παιδιού ή κάποια άλλη αντιμετώπιση που θα μας γλιτώσει από χειρότερες καταστάσεις όπως είναι η μελαγχολία. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η διάθεση του παιδιού ή των παιδιών μας επηρεάζει την διάθεση όλης της οικογένειας.












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις