ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ!

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ-ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟ. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.



 Αποτέλεσμα εικόνας για camps photos Mε το κλείσιμο των σχολείων, οι γονείς θα πρέπει να είναι "ετοιμοπόλεμοι" και να σκαρφίζονται ιδέες για να απασχολήσουν τα παιδιά δημιουργικά. Εκτός από το παιχνίδι στις παιδικές χαρές, τα θερινά τμήματα ποικίλων δραστηριοτήτων και το κολυμβητήριο, η κατασκήνωση είναι μία πρώτης τάξης επιλογή, η οποία όχι μόνο προσφέρει στα παιδιά την χαρά της Φύσης, αλλά τα μυεί σε έναν άλλο, ομαδικό τρόπο ζωής μακριά από την μαμά και τον μπαμπά, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που λέμε "ανεξαρτητοποίηση", "αυτονομία", "υπευθυνότητα". Εκτός από τα ρούχα, τον φακό, την οδοντόβουρτσα, ένα αγαπημένο αντικείμενο, το σακίδιο της κατασκήνωσης "κουβαλά" μπόλικη παιδική περιέργεια και ενθουσιασμό για τις καινούριες εμπειρίες που το παιδί θα ζήσει σε ένα άγνωστο αλλά συναρπαστικό μέρος, παρέα με άλλα παιδιά, αλλά χωρίς γονείς!




Αποτέλεσμα εικόνας για preparing kids for camping photosCamping, το επιτυχημένο

Εξυπακούεται ότι για να μπορέσει το παιδί να μας αποχωριστεί με τους καλύτερους οιωνούς, χρειάζεται μια καλή προετοιμασία. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε μαζί του για όλα όσα θα συναντήσει στο μέρος όπου θα κατασκηνώσει και να το καθησυχάσουμε ότι εκεί θα νιώθει ασφάλεια και προστασία.  Συνήθως, ανησυχούμε αν το παιδί θα καταφέρει να ενταχθεί στο καινούριο κοινωνικό σύνολο, μακριά από εμάς ή αν θα νιώσει πίεση προκειμένου να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις και δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι η κατασκήνωση είναι μία έντονη εμπειρία. Το παιδί κάνει νέους φίλους και μπαίνει σε μία καθημερινή ρουτίνα, πολύ διαφορετική από εκείνη που έχει συνηθίσει.




Talk, talk,talk

Είναι σημαντικό, μέσα από την συζήτηση, να διασκεδάζουμε τις όποιες ανησυχίες του παιδιού, αλλά και να υπογραμμίζουμε τις προσωπικές του αρετές. Μπορούμε για παράδειγμα να του υπενθυμίσουμε όλα όσα έχει καταφέρει την χρονιά που πέρασε και να του εξηγήσουμε ότι όλα αυτά μπορεί κάλλιστα να τα αξιοποιήσει στην κατασκήνωση, αλλά να πετύχει κι άλλα περισσότερα.  Παράλληλα, είναι καλό να μην αποφύγουμε να συζητήσουμε για ενδεχόμενα προβλήματα που προέκυψαν μες στην χρονιά, προτείνοντας τρόπους να τα ξεπεράσει αν προκύψουν εκ νέου στο camping.
Προσοχή: Είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε τα παιδιά μας όσο τα σχολεία είναι ανοικτά. Κι αυτό διότι τα παιδιά κινδυνεύουν να "κουβαλήσουν" στην κατασκήνωση όχι μόνο τις επιτυχίες-που είναι ευπρόσδεκτες- αλλά και τις αποτυχίες και τις ανασφάλειές τους. Αν, για παράδειγμα, έχουμε διαπιστώσει ότι το παιδί μας έχει υποστεί ή έχει ασκήσει εκφοβισμό σε συνομηλίκους του, είναι σημαντικό να το συζητήσουμε ώστε να το αποφύγει στην κατασκήνωση. Να του πούμε ότι εκεί θα γνωρίσει νέα παιδιά και θα πρέπει να γίνουν καλοί φίλοι, να σέβονται ο ένας τον άλλο και να συμβιώνουν αρμονικά. 

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό τόσο για εμάς, όσο και για το παιδί μας, να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά στην εμπειρία της κατασκήνωσης.Όπως και στην ζωή, υπάρχουν τα καλά και τα κακά. Κάποιες φορές το παιδί θα νιώθει υπέροχα, κάποιες άλλες θα νιώθει άβολα και βαρετά. 

Δεν λέμε "θα μας λείψεις"

Καμιά φορά οι γονείς νιώθουμε πιο έντονα το σύνδρομο του αποχωρισμού από τα παιδιά μας. Στην περίπτωση της κατασκήνωσης, ας συγκρατηθούμε και ας μην τους πούμε ότι θα μας λείψουν. Είναι, άλλωστε αυτονόητο ότι θα μας λείψουν και θα τους λείψουμε. Ας προτιμήσουμε να τους πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι για την εμπειρία που θα ζήσουν και όλα όσα θα μάθουν!

Χρήσιμα tips 

* Αν βρίσκεστε σε φάση επιλογής κατασκήνωσης, είναι σημαντικό να κάνετε μία όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη έρευνα. Διαβάστε προσεκτικά τα φυλλάδια, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των κατασκηνώσεων, ακόμη καλύτερα βρεθείτε στις προσκλήσεις που κάνουν κατά καιρούς οι υπεύθυνοι για να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους.
* Μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με τις ανέσεις και τις παροχές που προσφέρονται. Για παράδειγμα: το παιδί θα πρέπει να περπατήσει πολύ για να επισκεφθεί την τουαλέτα τη νύχτα; Κάποια παιδιά δεν είναι συνηθισμένα στο σκοτάδι οπότε είναι καλό να μάθουν να χρησιμοποιούν τον φακό. Το μέρος της κατασκήνωσης δέχεται πολλές επισκέψεις από έντομα και άλλα ζώα (ενδεχομένως πιο άγρια από την οικιακή γατούλα;). Είναι σημαντικό το παιδί να είναι σχετικά εξοικειωμένο με την Φύση. Υπενθυμίστε του παλαιότερες οικογενειακές εκδρομές, τον ήχο των εντόμων κλπ.
* Προετοιμάστε μαζί την βαλίτσα έτσι ώστε να αποκτήσει ένα αίσθημα ιδιοκτησίας. Βάλτε μέσα πλυμμένα ρούχα (τα αγαπημένα του θα βοηθήσουν) και κάποιο αγαπημένο του αντικείμενο (ένα μικρό ζωάκι ή το αγαπημένο του κοβερτάκι).
* Μιλήστε του για την συγκατοίκηση, ειδικά αν είναι μοναχοπαίδι ή έχει το δικό του δωμάτιο. Στην κατασκήνωση, μπορεί να το μοιραστεί με άλλα πέντε ή περισσότερα παιδιά, οπότε θα πρέπει να έχει τα πράγματά του οργανωμένα και να σέβεται την παρουσία των υπολοίπων. Εξηγήστε του ότι θα πρέπει να διατηρεί την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα καθαρές και να βάζει τα σκουπίδια στους κάδους. Τα άπλυτα ρούχα θα πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά (προκειμένου κάποια στιγμή να πλυθούν), ενώ τα βρεγμένα θα πρέπει να απλώνονται για να στεγνώνουν.
* Ξεκαθαρίστε πώς θα επικοινωνείτε. Κάθε κατασκήνωση έχει την δική της φιλοσοφία. Κάποιες λειτουργούν με το τηλέφωνο, άλλες όχι. Κάποιες επιτρέπουν συγκεκριμένο αριθμό τηλεφωνημάτων μέσα στην ημέρα, σε συγκεκριμένες ώρες. Είναι σημαντικό το παιδί μας να νιώσει ότι μπορεί να μας μιλήσει ή να του μιλήσουμε. Αν θεωρείτε ότι θα λειτουργήσει, βάλτε μέσα στην βαλίτσα του μία οικογενειακή φωτογραφία. Έτσι θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις