ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ), ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΥΛΛΗΨΗ.


Το "βρώμικο", γρήγορο φαγητό, που στα αγγλικά αποδίδεται με τον όρο fast food, είναι μεν νόστιμο, αλλά εκτός από το ότι φορτώνει τον οργανισμό μας με θερμίδες και κακά λιπαρά, βάζει φρένο και στην γονιμότητα. Αυτό έρχεται να αποδείξει μελέτη που έγινε σε πάνω από 5.500 γυναίκες, η οποία δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι γυναίκες που καταφεύγουν σε τακτική βάση στο γρήγορο φαγητό και δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο να συλλάβουν. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που προτιμούν το γρήγορο φαγητό 4 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα χρειάζονται περίπου έναν μήνα περισσότερο να μείνουν έγκυοι σε σχέση με όσες σπάνια το προτιμούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες που προτιμούν γενικά το fast food, δύσκολα καταφέρνουν να επιτύχουν την σύλληψη σε διάστημα ενός χρόνου.
Αν και η έρευνα βασίστηκε σε όλα όσα θυμόντουσαν οι γυναίκες του δείγματος σε σχέση με την διατροφή τους πριν την εγκυμοσύνη, οι ειδικοί θεωρούν ότι μια ισορροπημένη διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες της σύλληψης.

Ένα φρούτο την ημέρα φέρνει τον πελαργό νωρίτερα!
Η μεθοδολογία της έρευνας

Στο πλαίσιο της μελέτης, γυναίκες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία ερωτήθηκαν σχετικά με το τι έτρωγαν τον μήνα πριν την σύλληψη του πρώτου τους παιδιού. Οι μαίες επισκέφθηκαν τις γυναίκες αυτές όταν διένυαν την 14η-16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και τις ρώτησαν πόσο συχνά κατανάλωναν φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ψάρι, αλλά, αντιστοίχως και πόσο συχνά προτιμούσαν τα χάμπουργκερ, την πίτσα, το τηγανητό κοτόπουλο και τις τηγανητές πατάτες από τα ταχυφαγεία. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα φρούτων (σπανιότερα από 3 φορές τον μήνα) χρειάστηκαν μισό μήνα περισσότερο για να μείνουν έγκυοι σε σύγκριση με εκείνες που επέλεγαν να καταναλώσουν φρούτα 3 ή περισσότερες φορές την ημέρα.
Επιπλέον, οι γυναίκες με την χαμηλότερη κατανάλωση φρούτων αντιμετώπιζαν 12% κίνδυνο να μην μπορέσουν να συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο, ενώ αυτός ο κίνδυνος αυξανόταν σε 16% για εκείνες που κατεύφευγαν στο γρήγορο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Ο κίνδυνος μη επίτευξης σύλληψης μέσα σε έναν χρόνο ήταν 8% σε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν στην μελέτη τους πληροφορίες σε σχέση με το αν οι άνδρες των γυναικών αυτών ακολουθούσαν κάποια αγωγή γονιμότητας. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Claire Roberts, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, "τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η ποιότητα της διατροφής, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα φρούτα και να ελαχιστοποιεί το γρήγορο φαγητό, βελτιώνει την γονιμότητα και μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα για να μείνει έγκυος". 









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις