AT THE BEACH
ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΜΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ. ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΙΑ.
8 λόγοι για να (τους) πάμε στην παραλία
1. Εξερευνούν νέες και διαφορετικές υφές
Η εξάσκηση των αισθήσεων είναι κάτι που ούτως ή άλλως επιδιώκουμε για τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες στην πόλη. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η επαφή με διαφορετικές υφές μπορεί να λειτουργεί θεραπευτικά, να βελτιώνει κινητικές δεξιότητες, να ακονίζει τα αντανακλαστικά των παιδιών, δείχνοντάς τους πώς λειτουργεί ο κόσμος. Παράλληλα, όλη αυτή η επαφή συμβάλλει στην γλωσσική ανάπτυξη.
Η επαφή, λοιπόν, με την άμμο, η οποία μπορεί να είναι στεγνή ή βρεγμένη μετατρέπει τα παιδιά σε μικρούς "επιστήμονες" που ερευνούν το θαυμαστό αυτό υλικό με τα χέρια τους, το βάζουν μέσα στο κουβαδάκι τους, κάνουν με την άμμο πύργους και άλλες κατασκευές στην παραλία και γενικά διασκεδάζουν. Η παραλία και όλα όσα διαθέτει, από την άμμο μέχρι τα βότσαλα και τα κοχύλια, είναι για τους μικρούς μας Αϊνστάιν ένα ολόκληρο επιστημονικό εργαστήριο, όπου πειραματίζονται!
2. Χαλαρώνουν με τους φυσικούς ήχους
Ποιος δεν έβαζε, μικρός, το αυτί του κοντά σε ένα κοχύλι για να ακούσει τον ήχο του κύματος; Οι φυσικοί ήχοι, όπως είναι αυτός του κύματος ή των φύλλων ενός δέντρου κάπου εκεί κοντά, βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώνουν, ενώ, παράλληλα, τους εξοικειώνουν με τους εξωτερικούς ήχους του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι μικροί-μεγάλοι, μετά από μία βόλτα στην θάλασσα, κοιμόμαστε πιο εύκολα και ποιοτικά.
3. Μαθαίνουν ν' αγαπούν την Φύση
Επιστήμονες λένε ότι η εξοικείωση με τις χαρές της Φύσης θα πρέπει να γίνει από μικρή ηλικία. Επιλέγοντας δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερη δομή και οργάνωση, έξω στην Φύση, βοηθάμε τα μωρά και τα νήπια να αναπτύξουν αγάπη για το Περιβάλλον, η οποία διαρκεί για όλη τους τη ζωή. Μάλιστα, φαίνεται ότι χάρη σε αυτή την αγάπη, τα παιδιά ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής μεγαλώνοντας, αποφεύγοντας την παχυσαρκία.
4. Τσαλαβουτούν στο νερό και εισπνέουν αλμυρό αεράκι
Όλοι οι παιδίατροι τονίζουν σε κάθε ευκαρία ότι το νερό της θάλασσας είναι φάρμακο. Βοηθά στην ρινική αποσυμφόρηση, αλλά και στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως είναι το έκζεμα. Το νερό της θάλασσας περιέχει μαγνήσιο που δρα κατευναστικά, αλλά και αλάτι που καταπολεμά ερεθισμούς στο δέρμα. Παράλληλα, η φυσική υγρασία ενυδατώνει και κοινώς "ξεμπουκώνει" τις κλειστές μυτούλες.
5. Δέχονται το "φιλί" του ήλιου
Πάντα με προστασία, βεβαίως. Η απευθείας έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για τα παιδιά άνω των 6 μηνών, γιατί μέσω αυτής μπορούν να παράγουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την μυοσκελετική του ανάπτυξη (διαβάστε αναλυτικά σε προηγούμενο θέμα της Μαμαδοχώρας: "Η Ορμόνη του ήλιου"). Δέκα με δεκαπέντε λεπτά ακάλυπτης έκθεσης είναι αρκετά.
6. Διασκεδάζουν διαρκώς
Ειδικά αν είναι πιο μικρά, δεν σταματούν να κυνηγούν τα κύματα, να τσαλαβουτούν μέσα στο νερό, να ξαπλώνουν στην άμμο, να σκάβουν ανοίγματα και να τα γεμίζουν με νερό με το ποτιστήρι. Η επίσκεψη στην παραλία είναι πάντα μια συναρπαστική εμπειρία για τα παιδιά.
7. Αποκτούν μια αίσθηση περιέργειας
Η παραλία και η θάλασσα φαντάζει σας ένας καινούριος κόσμος στα μάτια των μικρών παιδιών. Φανταστείτε τους να κοιτάζουν τον ορίζοντα. Πώς μπορεί να αισθάνονται; Νιώθουν περιέργεια, μία τάση για εξερεύνηση και αυτό από μόνο του είναι πολύ θετικό για την ανάπτυξή τους. Άλλωστε η περιέργεια είναι το πιο σημαντικό κίνητρο για μάθηση, δια βίου.
8. Μαθαίνουν να κολυμπούν
Ή βελτιώνουν ακόμη περισσότερο το κολύμπι που ήδη γνωρίζουν. Είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα αθλήματα για τα παιδιά και η αλήθεια είναι ότι όσο νωρίτερα το κατακτήσουν, τόσο πιο οχυρωμένα θα είναι απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κινδύνου μέσα στο νερό. Πάντα, βέβαια, υπό την άγρυπνη επιτήρηση των γονιών (Διαβάστε περισσότερα για την ασφάλεια στην παραλία στο θέμα μας "Το νερό δεν αστειεύεται).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου