ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ
Τι θα χρειαστούμε:
Ένα φλιτζάνι κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
2 παντζάρια, χοντροκομμένα
4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά
6 φλιτζάνια νερό
3 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
ένα κατσαρολάκι
αυγά, πολύ καλά βρασμένα
3 φλιτζάνια του καφέ για να βάλουμε την βαφή
πέταλα από λουλούδια της εποχής ή φύλλα (προαιρετικά)
κλωστή
Διαδικασία
1. Για να κάνουμε μπλε βαφή, βάζουμε το λάχανο με 2 φλιτζάνια νερό και μία κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι σε ένα κατσαρολάκι. Αφήνουμε το περιεχόμενο να βράσει και στην συνέχεια σκεπάζουμε το σκεύος και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά. Σουρώνουμε το υγρό σε ένα φλιτζάνι του καφέ ή κάποιο άλλο μικρό σκεύος.
2. Για να κάνουμε κόκκινη βαφή βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα παντζάρια, δύο φλιτζάνια νερό και μία κουταλιά της σούπας ξύδι. Το αφήνουμε να βράζει, καλύπτουμε το σκεύος και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-10 λεπτά. Σουρώνουμε και πάλι το υγρό σε ένα μικρότερο σκεύος.
3. Για να κάνουμε κίτρινη βαφή, βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά, 2 φλιτζάνια νερό και μια κουταλιά της σούπας ξύδι σε ένα σκεύος. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά μέχρι ο κουρκουμάς να διαλυθεί και κατόπιν μεταφέρουμε σε ένα φλιτζάνι.
4. Αφού οι βαφές έχουν κρυώσει, μουλιάζουμε τα καλοβρασμένα αυγά στα επιμέρους φλιτζάνια. Το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα επιτυγχάνεται σχετικά γρήγορα, το μπλε μπορεί να πάρει μερικές ώρες για να γίνει λαμπερό.
5. Αν θέλετε να στολίσετε τα αυγά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πέταλα ή φύλλα και να τα προσαρμόσετε με κλωστή πάνω στα άσπρα αυγά. Κατόπιν βάζετε τα αυγά στην βαφή που επιθυμείτε και κατόπιν το αφαιρείτε. Αφαιρείτε, τέλος τα φύλλα και τα πέταλα και αφήνετε τα αυγά να στεγνώσουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου