ΜΑΜΑ, ΜΗΝ ΜΕ ΠΟΣΤΑΡΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΡΙΑ.
Ζούμε σε μια εποχή που οι πάσης φύσεως πληροφορίες μας κατακλύζουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισβάλλει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και, απ' ότι φαίνεται, πολλοί άνθρωποι αντλούμε περισσότερη χαρά από την αποδοχή που έχουν οι αναρτήσεις μας, όταν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε ένα κέντρο διασκέδασης το βράδυ ή σε ένα όμορφο μέρος στην εξοχή, παρά από το ίδιο το γεγονός της παρουσίας μας εκεί.
Θα έλεγε κανείς ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε ότι μας επικροτούν γι αυτό που κάνουμε, αντλούμε ευχαρίστηση από την γνώση ότι οι υπόλοιποι γίνονται μάρτυρες των καλών μας στιγμών. Είναι κι αυτό μια μορφή καταξίωσης ή τουλάχιστον νομίζουμε ότι είναι, δεδομένου ότι η διαδικτυακή ζωή απέχει παρασάγκας από την αληθινή, που δεν είναι καθόλου ρετουσαρισμένη και-ναι-έχει και προβλήματα και δυσκολίες.
Μαμά και social media
Φυσικά, από όλο αυτό δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι μαμάδες-και βάζω σίγουρα και τον εαυτό μου μέσα διότι πολλές φορές το έχω παρακάνει-οι οποίες καθημερινά ποστάρουν εκατομμύρια φωτογραφίες ανά τον κόσμο με τα βλαστάρια τους, όταν τους κάνουν μπάνιο, στο παιχνίδι, στην πρώτη μέρα στο σχολείο, στην βραδινή καληνύχτα. Άλλες επιλέγουν να δείξουν τα πρόσωπα των παιδιών τους, άλλες τα καλύπτουν με ευφάνταστα ψηφιδωτά και αστείες φατσούλες, άλλες τους "τραβούν" με την πλάτη, για παράδειγμα μπροστά από ένα ηλιοβασίλεμα.Μολονότι όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το κομμάτι της διαδικτυακής προστασίας των παιδιών από παιδόφιλους και όχι μόνο, κρούουν με κάθε αφορμή τον κώδωνα του κινδύνου, συνιστώντας στους γονείς να αποφεύγουν τις αναρτήσεις με τα παιδάκια τους, φαίνεται ότι το καμάρι μας γι αυτά, συνδυασμένο, ίσως, από μία ανάγκη για επικοινωνία ή επιβεβαίωση (που λέγαμε και παραπάνω) δεν μας "αφήνει" να σταματήσουμε τις αναρτήσεις. Επειδή, όμως, η προστασία των παιδιών μας είναι πρωταρχικής σημασίας, είναι καλό-τουλάχιστον-να αποφεύγουμε να ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο φωτογραφίες που ενδεχομένως τους εκθέτουν λίγο περισσότερο σε σχέση με κάποιες άλλες. Πάμε να δούμε τι θα πρέπει να προσέχουμε.
Τα κλικς που είναι καλό να μην κοινοποιούνται
* Φωτογραφίες από το μπάνιο τους
Η έκθεση του γυμνού σώματος του παιδιού μας, είτε μερικώς είτε ολικώς, για δημόσια κατανάλωση δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Ένα μωρουδίσιο μπουτάκι ή μια μικρή πατουσίτσα μπορεί να είναι το πιο όμορφο θέαμα στα δικά μας μάτια, αλλά αν πέσει σε λάθος χέρια, δηλαδή μάτια, μπορεί να θέσει το παιδί μας σε κίνδυνο.
* Φωτογραφίες που τα δείχνουν άρρωστα ή τραυματισμένα
Σε καθημερινή βάση, σε κάποιες σελίδες ή ομάδες μαμάδων στο Διαδίκτυο, υπάρχουν φωτογραφίες παιδιών που για παράδειγμα έχουν εμφανίσει εξανθήματα στο δέρμα ή έχουν υποστεί έναν τραυματισμό. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς ζητούν από άλλους γονείς στο Διαδίκτυο να τους συστήσουν ακόμη και θεραπεία, ενδεχομένως γιατί δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να απευθυνθούν στον γιατρό (!). Οπωσδήποτε τέτοιου είδους φωτογραφίες θα πρέπει να μην ανεβαίνουν δημόσια. Άλλωστε, η υγεία του παιδιού μας και οποιουδήποτε ατόμου είναι προσωπικό δεδομένο.
* Φωτογραφίες που δείχνουν ότι ντρέπονται
Ας πάρουμε το κλασικό παράδειγμα της γιορτής του σχολείου, όπου το παιδάκι μας ντρέπεται να πει το ποίημα που του έχει ανατεθεί ή να συμμετάσχει στην ομαδική χορωδία. Εκείνη την ώρα, ως γονείς ή ως "χαζογονείς" δεν σταματάμε να το απαθανατίζουμε όταν αρχίζει να κλαίει, όταν κοκκινίζει ή παίζει αμήχανα με τα μαλλάκια του. Είναι, όμως, εντελώς διαφορετικό, αυτό να το μοιραζόμαστε με το υπόλοιπο....σύμπαν. Αυτό που εμείς θεωρούμε χαριτωμένο, μπορεί σε εκείνο να προκαλέσει μετατραυματικό στρες, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
* Φωτογραφίες στο γιογιο ή την τουαλέτα
Ως γνωστόν, ακόμη και ο βασιλιάς, στην τουαλέτα πηγαίνει μόνος τους. Ναι, είναι ένα μικρό επίτευμα όταν το παιδί μας αποχωρίζεται επιτέλους την πάνα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρει τη δημόσια σφαίρα. Τέτοιου είδους φωτογραφίες εκθέτουν το παιδί μας χωρίς λόγο. Θα βοηθήσει να σκεφτούμε πώς θα νιώθαμε εμείς αν όταν μεγαλώναμε διαπιστώναμε ότι οι γονείς μας είχαν κοινοποιήσει κάθε προσωπική μας στιγμή από την παιδική ηλικία.
* Φωτογραφίες με άλλα παιδιά
Κι αν εμείς έχουμε επιλέξει να ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας, αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άλλοι γονείς κάνουν το ίδιο. Για το λόγο αυτό είναι απαγορευτικό να ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας με φίλους τους, τουλάχιστον χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους.
* Φωτογραφίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκφοβισμό ή χλευασμό στο σχολείο
Ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν και τα ίδια το Διαδίκτυο, οποιαδήποτε φωτογραφία που ενδεχομένως προδίδει μια αδυναμία του παιδιού μας, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ακόμη κι ένα χαϊδευτικό που εξαντλείται στα πλαίσια της οικογένειας, μπορεί να σταθεί αφορμή για σχολιασμό από τους συμμαθητές. Ας μην κάνουμε την (σχολική) ζωή του παιδιού δύσκολη.
Extra tip: Είναι σημαντικό να ρυθμίζουμε την εμβέλεια του λογαριασμού μας (ρυθμίσεις απορρήτου) στα social media, στην περίπτωση που ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας ή δικών μας, ενδεχομένως πιο προσωπικών. Οι φίλοι μας ή οι ακόλουθοι στα social media δεν είναι-όλοι τους-οι πραγματικοί μας φίλοι γι αυτό είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί.
Προτεινόμενο βιβλίο: Γονείς, παιδί και διαδίκτυο, Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου, Εκδόσεις Ψυχογιός
Κάντε κλικ: https://saferinternet4kids.gr/ (Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου