ΕΜΒΟΛΙΑ: ΕΥΛΟΓΙΑ Ή ΚΑΤΑΡΑ;
Κατηγορηματικός ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού εμφανίστηκε ο παιδίατρος κ. Νίκος Καρανταγλής, Πανεπιστημιακός Υπότροφος στην Ιατρική Α.Π.Θ, στην εισήγηση που έκανε στο πλαίσιο πρόσφατης επιστημονικής ημερίδας. Στηλιτεύοντας το ρεύμα αντι-εμβολιασμού που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτήρισε ντροπιαστική για την Ελλάδα την επανεμφάνιση της ιλαράς, μίας νόσου που είχαμε αφήσει πίσω μας για πολλά χρόνια, αλλά από πέρυσι και μέχρι φέτος έχει προσβάλλει περίπου 2.500 άτομα πανελλαδικά, με κάποια από αυτά να έχουν χάσει ακόμη και την ζωή τους. Όπως είπε, είναι ενδεικτικό ότι κάθε εβδομάδα ένα παιδάκι προσέρχεται σε Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με ιλαρά, πράγμα που θα μπορούσε να μην συμβαίνει αν τηρούνταν ο εμβολιασμός.
Όπως τόνισε ο κ. Καρανταγλής, τα εμβόλια είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Ιατρικής, έχουν σώσει και σώζουν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, ενώ είναι απολύτως ασφαλή ως προς την σύνθεσή τους, δεδομένου ότι προορίζονται για υγιείς και νέους οργανισμούς. Τα εμβόλια, πρόσθεσε ο παιδίατρος, έχουν συμβάλλει στην μείωση της νεογνικής θνησιμότητας, ενώ ΔΕΝ υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με την εμφάνιση αυτισμού στα μωρά, από μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
Είναι χαρακτηριστικό και σοκαριστικό ταυτόχρονα ότι κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια παιδάκια πεθαίνουν στην γη. Πρόκειται για τεράστιο νούμερο. Το 25% από αυτά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν ήταν εμβολιασμένα. Ο λόγος που δεν εμβολιάζονται είναι είτε γιατί έχουν την ατυχία να μένουν σε φτωχές χώρες, είτε σε πλούσιες, με την διαφορά ότι οι κηδεμόνες τους επιλέγουν άλλες πρακτικές, οι οποίες εξαιρούν τον εμβολιασμό.
Τι είναι η ανοσία
Όπως εξήγησε ο κ. Καρανταγλής, ο οργανισμός μας είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να μας προστατεύει από λοιμώξεις. Όταν εκτεθούμε σε έναν λοιμώδη παράγοντα, έναν ιό ή ένα μικρόβιο, το ανοσοποιητικό μας μαθαίνει και αποκτά μια "εμπειρία", αποκτά αυτό που λέμε αντισώματα. Όταν, λοιπόν, εκτεθούμε μια δεύτερη φορά στον συγκεκριμένο παράγοντα, ακριβώς επειδή ο οργανισμός μας έχει αυτή την ανοσιακή μνήμη και τα έτοιμα αντισώματα, μάχεται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να περνάμε ελαφρύτερα την αρρώστια.
Πώς δρουν τα εμβόλια
Τα εμβόλια μας προσφέρουν αυτή την ανοσία, χωρίς να χρειάζεται καν να αρρωστήσουμε. Βάζοντας στον οργανισμό ένα τμήμα του μικροοργανισμού ή έναν νεκρό μικροοργανισμό, ο οργανισμός μας αισθάνεται ότι έχει ήδη προσβληθεί από αυτόν αυτόν, ετοιμάζει τα αντισώματα και τους μηχανισμούς του, οπότε όταν σε δεύτερο χρόνο προσβληθούμε από τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό, ο οργανισμός μας μάχεται έτοιμος και τον καταπολεμά αποτελεσματικά.
Είναι ασφαλή τα εμβόλια;
Στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τάσσονται κατά των εμβολίων, χωρίς ιδιαίτερη βάση. Όπως είπε ο κ.Καρανταγλής , τα εμβόλια είναι από τα ασφαλέστερα σκευάσματα. Όπως, ο εμβολιασμός είναι ένα δώρο στην κοινωνία, μια πράξη κοινωνικής ευθύνης, καθώς όταν είμαστε εμβολιασμένοι προστατεύουμε από την νόσηση ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, τα ηλικιωμένα άτομα ή ακόμη και τα μικρά παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες, τα οποία αν νοσήσουν από κάποιον ιό, δεν θα τον καταπολεμήσουν εξίσου αποτελεσματικά με τα υγιή παιδιά και άρα η ζωή τους κινδυνεύει.
Χρήσιμες πληροφορίες
-Είναι μύθος ότι υπερφορτώνουμε το ανοσοποιητικό μας με τα εμβόλια. Κι αυτό διότι ο οργανισμός μας είναι ένα θαυμαστό σύστημα που καθημερινά έρχεται σε επαφή με χιλιάδες μικρόβια και τα καταφέρνει πολύ καλά.
-Δεν χρειάζεται να αναβάλλουμε τον εμβολιασμό σε περίπτωση μιας ρινίτιδας, ενός ήπιου εμπύρετου ή λόγω ενός συναχιού.
-Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις (στα πρώτα λεπτά), ένα πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μια ελαφρά κακοδιαθεσία ή ένας πυρετός, ο οποίος, όμως, συνήθως υποχωρεί μετά από ένα 24ωρο.
-Στην Ιατρική δεν υπάρχουν άλλες μέθοδοι που να μπορούν να υποκαταστήσουν τα εμβόλια.
-Το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού. Κάθε χρόνο, δέκα παιδιά νοσούν από μηνιγγίτιδα τύπου Β, εκ των οποίων, τρία χάνουν την ζωή τους, τρία εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές και τα υπόλοιπα τον ξεπερνούν. Επομένως επαφίεται στην κάθε οικογένεια, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, να αποφασίσει αν θα το κάνει στο παιδί της ή όχι.
-Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι καλό να γίνεται σε οικογένειες με μωρά και σε χρονίως πάσχοντες.
-Ενημερωθείτε για την καμπάνια ΕμβολιάΖΩ. Τον Μάιο θα διοργανωθούν νέες δράσεις ενημέρωσης για την σημασία και τα οφέλη του εμβολιασμού στην Θεσσαλονίκη. Στο Διαδίκτυο θα βρείτε την εφαρμογή δωρεάν.
-Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών και χρέος όλων μας είναι να διαδίδουμε το όφελός τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου