ΤΡΟΦΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΑ


H Φύση και τα προϊόντα της αποτελούν πολύτιμο "οπλοστάσιο", από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πληθώρα τροφών για να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και την καλή μας υγεία. Η διατροφή των παιδιών είναι ούτως ή άλλως ένα μεγάλο κεφάλαιο, ενώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, δεδομένου ότι, δυστυχώς λόγω οικονομικής δυσχέρειας, υπάρχουν παιδιά που στερούνται βασικές τροφές που είναι απαραίτητες για την σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.
Επειδή, συνήθως, με την αλλαγή του καιρού, αρκετά παιδιά ταλαιπωρούνται από ιώσεις και μικρά κρυολογήματα, πάμε να δούμε κάποιες σούπερ-τροφές που, σε συνδυασμό με τον καλό ύπνο, την ξεκούραση και την σωστή υγιεινή, μπορούν είτε να να κρατήσουν γερά, είτε να τα βοηθήσουν να αναρρώσουν ταχύτερα. Και φυσικά αυτό ισχύει και για εμάς τους μεγάλους.


Σούπερ τροφές για καλή υγεία




Αβγό
Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνης, ενώ είναι μία από τις λίγες τροφές που περιέχουν από την φύση τους βιταμίνη D, η οποία βοηθά τον οργανισμό να απορροφά καλύτερα το σίδηρο (λεπτομέρειες για την βιταμίνη D θα σας έχουμε σύντομα, καθώς σε πρόσφατη επιστημονική μερίδα συλλέξαμε πληθώρα δεδομένων).  Ένα αβγό στο πρωινό γεύμα αυξάνει το αίσθημα κορεσμού στα παιδιά.

Βρώμη και λοιπά δημητριακά
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν βρώμη μπορούν να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στο σχολείο. Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε σίδηρο, η πέψη τους είναι αργή και έτσι τα παιδιά έχουν αποθέματα ενέργειας.

Φρούτα
Οποιοδήποτε φρούτο είναι ωφέλιμο για τα παιδιά, καθώς όλα τους περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την καλή υγεία. Παράλληλα, τα φρούτα περιέχουν σίδηρο. Στοχεύστε στην ποικιλία και εντάξτε στο διατροφολόγιο των παιδιών τα πορτοκάλια, το καρπούζι, το πεπόνι, τις φράουλες, τα κεράσια, το ακτινίδιο.

Γάλα
Αν και από κάποια ηλικία και μετά κάποια παιδιά σταματούν να το πίνουν (τουλάχιστον τόσο φανατικά), γεγονός παραμένει ότι το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά είναι ωφέλιμα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του οργανισμού γενικότερα. Το γάλα περιέχει πρωτεϊνη αλλά και ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών.

Γιαούρτι
Περιέχει ωφέλιμα βακτήρια, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην πέψη. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι, φρούτα ή δημητριακά και να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας ένα άκρως υγεινό γεύμα.

Ξηροί καρποί
Περιέχουν στην σύνθεσή τους καλά λιπαρά τα οποία είναι απαραίτητα στην ανάπτυξη, αλλά και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Μία χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα είναι ένας πρώτης τάξης σνακ που προμηθεύει συν τοις άλλοις τα παιδιά με ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα.

Μύρτιλο
Κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές εδώ και χρόνια, καθώς είναι σούπερ αντιοξειδωτικό. Νέες έρευνες δείχνουν ότι δεν προστατεύει μόνο την υγεία της καρδιάς, αλλά προλαμβάνει, επίσης, την εμφάνιση διαβήτη και βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα, βοηθά στην καταπολέμηση του τοπικού λίπους στην κοιλιακή χώρα, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο τοπικό λίπος συνδέεται με παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Προσθέστε, μικροί-μεγάλοι, μύρτιλο στα δημητριακά σας το πρωί, στις σαλάτες ή τα επιδόρπια.

Ντομάτες
Αποτελούν εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, μίας ουσίας η οποία προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου. Προτιμήστε τις μαγειρεμένες, καθώς η θερμοκρασία συμβάλλει στην απελευθέρωση περισσότερης ποσότητας λυκοπενίου. Αν τις βάλετε στην σαλάτα σας, μην ξεχάσετε την προσθήκη ελαιολάδου, το οποίο βοηθά στην απελευθέρωση των καλών τους λιπαρών.

Σολομός
Αυτό το ιδιαίτερα χορταστικό ψάρι αποτελεί εξαιρετική πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου, καταπολεμούν την κατάθλιψη (ή μελαγχολία), ενώ ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού.

Κακάο
Προσωπικά, το προτιμώ εδώ και χρόνια ως αφέψημα και δεν χρειάζεται καν να προσθέσω ζάχαρη. Είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε φλαβονοειδή, τα οποία διατηρούν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και της στοματικής κοιλότητας. Παράλληλα, προστατεύουν από τις φθορές του ήλιου. Προσθέστε το κακάο στα γλυκά σας και καταναλώστε το οικογενειακώς.

Βασιλικός
Να κι ένα μυρωδικό στην παρέα μας:) Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, αλλά και σε σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο. Παράλληλα, βοηθά στην πέψη, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μας ανακουφίσει από τους πονοκεφάλους. Προσθέστε στο στην σάλτσα για τα μακαρόνια. Δεν είναι μόνο ωφέλιμος αλλά και πολύ αρωματικός.

Κανέλα
Σούπερ ηρεμιστική! Έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς προλαμβάνει ή μειώνει τα ξεσπάσματα των παιδιών κατά την διάρκεια της μέρας. Μπορείτε να την προσθέσετε στα δημητριακά ή το γιαούρτι και φυσικά σε κάποια φαγητά. Δοκιμάστε να την βάλετε στα ποπ-κορν, ίσως αρέσουν στα παιδιά και σε αυτή την εκδοχή.





 











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις