ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙ

ΜΥΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΠΑΡΕΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ.


Λένε ότι η Φύση είναι το καλύτερο φάρμακο και αυτό έχει επιβεβαιωθεί από πολλές επιστημονικές μελέτες. Η επαφή με την μυρωδιά του χώματος, μια βόλτα μέσα στο δάσος, μειώνουν τα επίπεδα του στρες σε μικρούς και μεγάλους, βελτιώνουν την ψυχική διάθεση που κάπου "σκαλώνει" μέσα στο τσιμέντο της πόλης και προσφέρουν μία αίσθηση ευεξίας. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να εξοικειώνουμε από νωρίς τα παιδιά με την Φύση και να τους φέρνουμε σε επαφή με την καλλιέργεια και την φροντίδα δέντρων και φυτών.
Οι κηπουρικές ασχολίες είναι μία πρώτη τάξης απασχόληση για τους μικρούς εξερευνητές, οι οποίοι μαθαίνουν να φροντίζουν τα φυτά, αλλά αποκτούν και βιωματική γνώση για την δημιουργία και την συντήρηση της ζωής. Άλλωστε δεν υπάρχει παιδί που να μην απολαμβάνει να σκάβει στο χώμα, να λερώνεται, να ψαχουλεύει όλα όσα κρύβει η μητέρα γη. Τι λέτε; Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να φτιάξουν τον δικό τους... μπαχτσέ;

Πώς να οργανώσουμε τον κήπο τους, βήμα-βήμα


Βήμα 1ο: Δημιουργούμε τον χώρο
Είναι καλό ο κήπος τους να είναι ξεχωριστός από τον δικό μας. Μια καλή ιδέα είναι να τους αγοράσουμε την δική τους γλαστρούλα ή μερικά κοντέινερ τα οποία θα είναι υπό την προστασία τους στην αυλή ή το μπαλκόνι μας. Μπορούμε να γράψουμε τα ονόματα των παιδιών στις αντίστοιχες γλάστρες, χρησιμοποιώντας ετικέττες που χρησιμοποιούμε στα τετράδια και τα βιβλία τους ή ανεξίτηλα χρώματα. Είναι ακόμη καλύτερο να τα γράψουν τα ίδια. Τα παιδιά έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση της καλώς εννοούμενης ιδιοκτησίας και άπαξ δουν το όνομά τους στην γλάστρα θα νιώσουν υπεύθυνα γι αυτή και το περιεχόμενό της. 

Βήμα 2ο: Διαλέγουμε τους σωστούς σπόρους
Είναι έξυπνο να επιλέξουμε κάποια φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και συνεπώς μπορούν να αναλάβουν τα παιδιά. Διάφορα βότανα και μυρωδικά, που τα χρειαζόμαστε για τις σαλάτες και το μαγείρεμα, φράουλες-που είναι και της εποχής-, καρότα, αγγουράκια, αποτελούν ωραίες επιλογές και το πιο σημαντικό μπορούν να αναπτύσσονται σε σχετικά μικρούς χώρους. Η καλλιέργεια διάφορων ζαρζαβατικών από τα χεράκια τους θα τους εξοικειώσει με αυτά και ίσως αρχίσουν να τα τρώνε και περισσότερο (πράγμα που είναι και ένα από τα ζητούμενα).  

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε χρώμα και χαρά
Εννοείται ότι η παρουσία χρώματος σε έναν κήπο τον καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό, πόσω μάλλον όταν αυτός ο κήπος είναι παιδικός. Εκτός από το φυσικό χρώμα των λαχανικών ή των λουλουδιών, είναι καλό να δώσουμε έμφαση και στις γλάστρες, επιλέγοντας έντονα χρώματα ή χρωματίζοντάς τες με τα χεράκια μας (τους).

Βήμα 4ο: Καλούμε στην παρέα μας ζωάκια
Ένα καναρίνι, για παράδειγμα, στην αυλή ή την βεράντα μας, με το κελαρυστό του κελάηδημα, δίνει την ψευδαίσθηση σε μικρούς και μεγάλους ότι βρισκόμαστε στην εξοχή. Είναι, άλλωστε μία πρώτης τάξης επιλογή, αν μένουμε σε διαμέρισμα. Αν πρόκειται για κάποιο συμπαθές τετράποδο, όπως είναι ένα σκυλάκι ή μια ψιψίνα, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τα εκπαιδεύσουμε ώστε να μην χαλούν τα λουλούδια και τα μικρά μας σπαρτά. Τώρα που ο καιρός ανοίγει, πολύ γρήγορα θα δείτε να κάνουν την εμφάνισή τους και πολύχρωμες πεταλούδες, οι οποίες αρέσκονται πολύ να επισκέπτονται πολύχρωμα λουλούδια, όπως είναι οι μαργαρίτες και η λεβάντα. Μερικές φορές οι πεταλούδες στέκονται πάνω στα δάκτυλά μας, θεάμα πολύ εντυπωσιακό στα μάτια των παιδιών. Προσοχή, μόνο, στις μέλισσες, οι οποίες δεν λείπουν από το φυσικό κάδρο.

Εxtra tips: Αναζητήστε στο μέρος όπου μένετε εργαστήρια κηπουρικής για μικρούς και μεγάλους. Αγοράστε τους σπόρους από το ανθοπωλείο, το φυτώριο ή την λαϊκή αγορά μαζί με τα παιδιά σας και ενημερωθείτε από τους ειδικούς για την ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζεται κάθε ποικιλία. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ευχάριστα θα περάσετε οικογενειακώς. Aν έχετε κάποιο κτήμα, πηγαίνετε σ' αυτό μια εκδρομή με τα παιδιά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μαζέψετε μαζί τις ελιές (κάποιες ελιές), αμύγδαλα ή να τους εξηγήσετε πώς δουλεύουν οι γεωργοί. Θα το διασκεδάσουν πολύ!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις