Ο ΡΑΦΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΙΣ 


Ένας ράφτης κομματάκι διαφορετικός από τους άλλους έκανε την εμφάνισή του στο βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης σήμερα το απόγευμα, μαγεύοντας όλα τα παιδιά που τον περίμεναν. Όχι, δεν τους πήρε τα μέτρα για κάποιο καινούριο ρούχο, ας πούμε πασχαλινό, αλλά τους σύστησε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, όσο οι πελάτες του δεν τον ξεχνάνε. Ο ράφτης αυτός, λοιπόν, φτιάχνει ρούχα από λέξεις και όχι από κλωστές και υφάσματα. Είναι "Ο ραφτάκος των λέξεων", του βραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αντώνη Παπαθεοδούλου (σε εικονογράφηση Ίριδος Σαμαρτζή), μια ιστορία που ζωντάνεψε από τους ηθοποιούς της ομάδας θεάτρου "Μικρός Βορράς".
Η παρουσίαση συνδυάστηκε με έναν φιλανθρωπικό και σημαντικό σκοπό, την συγκέντρωση σχολικών ειδών για το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ.

Λίγα λόγια για τον ραφτάκο

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ο Αντώνης Παπαθεοδούλου έγραψε το 2012. Ο πρωταγωνιστής, ο ραφτάκος, ζει σε μια μικρή πόλη που θυμίζει χωριό και ντύνει με τα ρούχα του μικρούς και μεγάλους. Όπως είπαμε, τα ρούχα είναι όλα φτιαγμένα από λέξεις, τις οποίες ο ραφτάκος αντλεί από παντού: από παραμύθια, εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Χρησιμοποιεί λέξεις "ζεστές", όπως η λιακάδα και ο φούρνος για να φτιάξει κασκόλ και σκουφιά, λέξεις "δροσερές", όπως οι λέξεις πλατάνι και βουτιές για να φτιάξει πετσέτες και ψάθινα καπέλα. Όμως, κάποια στιγμή η πόλη από μικρή γίνεται μεγάλη και οι κάτοικοί της ξεχνούν το ραφτάκο τους. Αρχίζουν να ψωνίζουν ρούχα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα.
Ευτυχώς, μια βαρυχειμωνιά έμελλε να τον ξαναφέρει στο προσκήνιο. Οι άνθρωποι αρχίζουν να τουρτουρίζουν, αλλά κανένα από τα ζεστά τους ρούχα δεν μπορεί να τους ζεστάνει. Μόνο τα ρούχα του ραφτάκου, φτιαγμένα από λέξεις...

O συγγραφέας με τους ηθοποιούς της ομάδας "Μικρός Βορράς" και φυσικά τα παιδιά
Μετά την παρουσίαση της ιστορίας από τον "Μικρό Βορρά", ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, έφτιαξε με τα παιδιά ένα καινούριο παραμύθι. Κρατώντας ένα παχουλό κορδόνι, που έχει αρχή (μια φορά κι έναν καιρό) και τέλος (και ζήσαν αυτοί καλά), ο κ. Παπαθεοδούλου το γέμισε με μικρούς κόμπους. Κάθε φορά που έπεφτε πάνω σε έναν, τα παιδιά έλεγαν όλα μαζί "και τότε συνέβη κάτι τρομερό". Έτσι, αφού επιλέχθηκε το θέμα του παραμυθιού, με πρωταγωνιστή έναν πειρατή, η παιδική φαντασία κόμπο-κόμπο κάλπασε στους αιθέρες και η ιστορία που πλέχθηκε έγινε συναρπαστική.

Το βιβλίο "Ο ραφτάκος των λέξεων" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

INFO
Μπείτε στε σελίδα της ΑΡΣΙΣ και μάθετε περισσότερα για το έργο της (www.arsis.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις