ΗΠΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΤΟΚΕΤΟ

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΗΠΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΑ ΧΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΥ.


Τα οφέλη της σωματικής άσκησης, τόσο στην φυσική μας κατάσταση, όσο και στην ψυχική μας διάθεση είναι λίγο-πολύ γνωστά. Εκείνο που θα πρέπει, ίσως, να επισημάνουμε είναι ότι η ήπια άσκηση είναι ευεργετική και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και οι μέλλουσες μητέρες δεν θα πρέπει να την φοβούνται. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (Center for Disease Control and Prevention) συνιστά δυόμισι ώρες ήπιας αεροβικής άσκησης την εβδομάδα, εφόσον δεν συντρέχουν προβλήματα υγείας και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου, ενώ νέα έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μαδρίτης δείχνει ότι η γυμναστική κατά την κύηση μπορεί να μειώσει τον χρόνο του τοκετού, ενώ περιορίζει και την ανάγκη χρήσης επισκληριδίου.

Η έρευνα αναλυτικά

Πιο αναλυτικά, η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Βιολογίας (The European Journal of Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology) κατέγραψε ότι οι έγκυοι που έκαναν ήπια άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα περιόρισαν σημαντικά τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο στάδιο του τοκετού, ενώ πολλές από αυτές δεν χρειάστηκαν επισκληρίδιο αναισθησία.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χώρισαν 508 γυναίκες σε δύο ομάδες. Σε 255 γυναίκες συνέστησαν ένα πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής, τρεις φορές την εβδομάδα. Στο δεύτερο γκρουπ, 253 έγκυοι έλαβαν απλά την σύσταση να διατρέφονται και να ασκούνται στο πλαίσιο μιας εβδομαδιαίας ρουτίνας. Οι επιστήμονες βρήκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες εγκύων. Πιο συγκεκριμένα, όσες ασκούνταν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μείωσαν σημαντικά το πρώτο στάδιο του τοκετού ή την ώρα από την έναρξη του τοκετού μέχρι την διαστολή των 10 εκατοστών, κατά μέσο όρο κατά 53 λεπτά. Επιπρόσθετα, η συνδυαστική διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου σταδίου του τοκετού ήταν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 22 λεπτά για τις γυναίκες που ασκούνταν έναντι 8 ωρών και 19 λεπτών για εκείνες που απέφυγαν, τελικά, την σωματική άσκηση. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες που έκαναν ήπια άσκηση στην εγκυμοσύνη γλίτωσαν περίπου μια ώρα τοκετού. 
Παράλληλα, οι έγκυοι που ασκούνταν είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν επισκληρίδιο σε σύγκριση με όσες  δεν ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα ήπιας γυμναστικής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωματική άσκηση στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, μειωμένες ενοχλήσεις κατά την κύηση, λιγότερους πόνους στην πλάτη και καλύτερη ψυχική διάθεση. Τέλος, η ήπια σωματική άσκηση βοηθά μια γυναίκα να επανέλθει στα προηγούμενα κιλά της, μετά την γέννηση του μωρού, πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
Προσοχή: Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και επομένως πριν κάνουμε ο,τιδήποτε θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό που μας παρακολουθεί. 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις