ΤΙ ΤΡΩΩ ΟΤΑΝ ΘΗΛΑΖΩ;

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός, εκτός από την στενή σχέση που αναπτύσσει ανάμεσα σε μητέρα και παιδί, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους μαστούς και τις ωοθήκες, συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, απελευθερώνει καλές ορμόνες (όπως η οξυτοκίνη, η γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης), καταπολεμά τον διαβήτη τύπου 2 και συμβάλλει στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης (με τον θηλασμό μια γυναίκα μπορεί να καίει έως και 600 θερμίδες ημερησίως). Στα οφέλη αυτή αναφέρθηκε, στον πρόλογο της ομιλίας της στο Babyboomevent η βιολόγος, ειδικευμένη στην διατροφή Ειρήνη Πασχαλέρη, πριν αναλύσει την σημασία της σωστής διατροφής σε αυτή την τόσο όμορφη, αλλά και απαιτητική περίοδο.
Όπως είπε, η ποιότητα της διατροφής καθορίζεται από την ποικιλία των τροφών που επιλέγει η θηλάζουσα μητέρα, αλλά και την ισορροπία ανάμεσα σε αυτές.


Τι χρειάζεται η μαμά που θηλάζει

Όπως τόνισε η κ. Πασχαλέρη, στον θηλασμό, οι θερμιδικές ανάγκες είναι αυξημένες, καθώς ο οργανισμός της γυναίκας χρειάζεται έξτρα ενέργεια για την παραγωγή του γάλακτος.
Υδατάνθρακες ( μισοί σύνθετοι, δηλαδή ολικής άλεσης, και μισοί απλοί). Έτσι επιτυγχάνεται ισορροπία ανάμεσα στις φυτικές ίνες και την ενέργεια που χρειάζεται η μαμά, χωρίς να διαταραχτεί πεπτικά το μωράκι της.
Πρωτεϊνη: Καλές πηγές είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το αβγό, το ψάρι, το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας.
Λιπαρά: Στο σύνολό τους, ειδικά τα κορεσμένα, είναι καλό να είναι περιορισμένα. Προτιμούμε τα ημίπαχα γαλακτοκομικά, ενώ δίνουμε έμφαση στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορος).
Φρούτα και λαχανικά: Η ποικιλία στο χρώμα είναι απαραίτητη.

Τροφές που βοηθούν στην ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος


* Αβγό (πρωτεϊνούχος τροφή, υψηλής βιολογικής αξίας
* Μάραθος (τσάι θηλασμού του εμπορίου ή φτιαγμένο από εμάς)
* Τριγωνέλλα (περιέχει σίδηρο)
* Βρώμη (βιταμίνες συμπλέγματος Β)
* Σπανάκι και μούρα (βοηθούν στο ανοσοποιητικό
* Αμύγδαλα
* Σουσάμι (μπορεί να αντικαταστήσει τα γαλακτοκομικά σε θηλάζουσες που δεν τα ανέχονται πεπτικά)
* Υγρά (8-12 ποτήρια την ημέρα)
Ως προς τα συμπληρώματα, μια θηλάζουσα μητέρα χρειάζεται ασβέστιο και βιταμίνες D και Β. 

Τι είναι καλό να αποφεύγεται

Αν μια θηλάζουσα μητέρα αισθανθεί ενοχλήσεις από μία τροφή, είναι καλό να την περιορίσει. Τροφές όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα χόρτα μπορεί να είναι δύσπεπτα ή να εντείνουν τους κολικούς στα μωράκια, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται. Το ίδιο ισχύει και για τα έντονα καρυκεύματα, το αλκοόλ και την καφεϊνη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις