ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ

Η γονεϊκότητα, εκτός από ιδιότητα, είναι κατά την ταπεινή μου άποψη  και ένας είδος τέχνης. Εκτός από το ένστικτο, χρειάζεται πληροφορία και εξάσκηση. Τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερα ακούγονται και γράφονται για το attachment parenting, μια "σχολή" που προάγει γονεϊκές πρακτικές οι οποίες δημιουργούν  ισχυρούς αλλά υγιείς συναισθηματικούς δεσμούς ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, καλύπτουν τις ανάγκες των δεύτερων για εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση και αγάπη και χτίζουν τα θεμέλια για να μπορούν να αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις σε όλη τους της ζωή.


Τι είναι το attachment parenting

Το attachment parenting έχει μελετηθεί ενδελεχώς τα τελευταία 60 χρόνια από επιστήμονες που ασχολούνται με την ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά-τελευταία-και από ειδικούς που μελετούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά γεννιούνται προγραμματισμένα με την ισχυρή ανάγκη να κανακεύονται και να παραμένουν κοντά στο πρώτο άτομο που τα φροντίζει, συνήθως την μητέρα, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η συναισθηματική, σωματική αλλά και νευρολογική τους ανάπτυξη προάγεται όταν υπάρχει εγγύτητα με την μητέρα, αίσθημα προστασίας και προβλεψιμότητα.
Το attachment parenting ξεκινά από την παραδοχή ότι κάθε οικογένεια είναι μοναδική, με τις δικές τις ανάγκες και τις δικές της καταβολές. Και ενώ η μαμά και ο μπαμπάς ενός παιδιού οπωσδήποτε είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ζωής του, το attachment parenting καταρχάς αποδέχεται τις αλλαγές στην δομή και τις αξίες της σύγχρονης οικογένειας και αγκαλιάζει όλους όσοι εμπλέκονται στην καθημερινή ζωή του παιδιού και αναπτύσσουν στενές σχέσεις μαζί του.

Πώς φτιάχνει δημιουργικά μυαλά

Τα παιδιά ούτως ή άλλως είναι απο μόνα τους μικροί δημιουργοί. Μπορεί να σου διηγηθούν την πιο απίθανη ιστορία, μπορούν να φτιάξουν ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι με τα πιο απίθανα υλικά. Και είναι ωραίο να είναι δημιουργικά και να διευρύνουν τους αστείρευτους ορίζοντες της παιδικής τους φαντασίας. Το attachment parenting έρχεται να ενισχύσει αυτή τους την δημιουργικότητα. Πάμε να δούμε με ποιους τρόπους.




Έχουν καθαρό μυαλό
Το να σκαρφιστεί κανείς μια ιδέα προϋποθέτει ότι δεν τον απασχολούν (πολλά) άλλα πράγματα. Οι σχέσεις που παρέχουν ασφάλεια αφήνουν τα παιδιά ελεύθερα να δημιουργήσουν, χωρίς άγχος  και ανησυχίες. Ένα παιδί που δεν νιώθει κοντά στους γονείς του (ή σε κάποιον από αυτούς) είναι πιο πιθανό να χαλιναγωγεί το δημιουργικό του μυαλουδάκι γιατί έχει αυτή την ανησυχία.

Έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
Ένα παιδάκι που νιώθει εγγύτητα με τους γονείς του νιώθει περισσότερο ασφαλές και άρα πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Αυτόματα νιώθει ελεύθερο να δοκιμάσει νέα πράγματα. Νιώθει άνετα με τον εαυτό του και ασφαλές να είναι ο εαυτός του.


Παίζουν περισσότερο
Μια σχέση ασφάλειας με τους γονείς και ένα αίσθημα ελευθερίας ότι είναι οκ να εκφράζει κανείς τον εαυτό του (εντάξει, χωρίς να διαλύσει απαραίτητα το σπίτι:)), βοηθά το παιδί να παίζει χαρούμενα και δημιουργικά.

Διαχειρίζονται καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα
Εννοείται ότι στην ζωή δεν είναι όλα πάντοτε ρόδινα. Τα παιδιά θα βιώσουν αναπόφευκτα δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις. Ωστόσο, ένα παιδί που έχει την υποστήριξη των γονιών του και μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον αγάπης, μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα και να "αναρρώσει" από αυτό πιο γρήγορα και "αναίμακτα".

Το attachment parenting έχει υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους, υπό την έννοια ότι υποστηρίζει τον μακροχρόνιο θηλασμό και την συγκοίμηση (στο ίδιο δωμάτιο). Ας μην μείνουμε σε όσα λέει κατά γράμμα. Ας κρατήσουμε μόνο την ανάγκη της ουσιαστικής επαφής του παιδιού με τους γονείς του, της στενής σχέσης με την καλή έννοια του όρου. Το τι γονείς θα είμαστε εξαρτάται μόνο από εμάς. Αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας ότι ένα παιδί χρειάζεται αγάπη. 











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις