ΤΙ ΤΡΩΩ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;
Είμαστε ό,τι τρώμε, συνηθίζουμε πάντα να λέμε και η αλήθεια είναι ότι η διατροφή μας είναι το "κλειδί" για καλή σωματική και ψυχική υγεία. Οι τροφές που επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία όταν είμαστε έγκυοι ή θηλάζουμε το μωρό μας, καθώς μέσα από τις δικές μας επιλογές τρέφεται και το έμβρυο ή το μωρό μας. Στο πλαίσιο του Babyboomevent, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι διατροφολόγοι κυρίες Ειρήνη Πασχαλέρη και Νάσια Πασχαλέρη αναφέρθηκαν στην διατροφή των εγκύων και των θηλάζουσων μητέρων αντίστοιχα και οι συμβουλές τους, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα που επικαλέστηκαν, είναι πολύ σημαντικά. Ας ξεκινήσουμε με την διατροφή των εγκύων, για την οποία μίλησε διεξοδικά η κ. Νάσια Πασχαλέρη.
Η διατροφή στην εγκυμοσύνη
Εκείνο που αξίζει πρωτίστως να αναφέρουμε είναι ότι, όπως τόνισε η κ. Ν. Πασχαλέρη, διαιτολόγος-γεροντολόγος, ό,τι τρώει η έγκυος μπορεί να επηρεάσει γονιδιακά το έμβρυο, ακόμη και στην ενήλικη ζωή του. Παράλληλα, μια γυναίκα που κυοφορεί είναι καλό να προσέχει πάντα το βάρος της δεδομένου ότι η περιττή πρόσληψη κιλών μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση σε ανησυχητικές τιμές, να οδηγήσει σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης, να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την υγεία του μωρού και να συντελέσει στην εμφάνιση διαβήτη.
Οι must τροφές
Πρωτεϊνη: Καλές πηγές είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι. Στην περίπτωση που η γυναίκα είναι χορτοφάγος θα χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα με Β12.
Φρούτα και λαχανικά: Μια έγκυος χρειάζεται 3 μερίδες φρούτων ημερησίως (κατά προτίμηση εποχής) και είναι καλό να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων. Αν δεν μας αρέσει να τα καταναλώνουμε μόνα, μπορούμε να φτιάχνουμε smoothies με γάλα 1%. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στα πρησμένα πόδια και την δυσκοιλιότητα, ενώ συμβάλλει και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Extra tip: Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνει μια έγκυος θα πρέπει να είναι σχολαστικά πλυμένα.
Ω-3 λιπαρά οξέα: Το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί (10-12), ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος, ο κολοκυθόσπορος αποτελούν καλές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία αποδεικνύονται πολύτιμα, καθώς συμβάλλουν στην καλή ψυχική υγεία της μελλοντικής μητέρας, αλλά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα και για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού, ενώ έχει βρεθεί ότι καταπολεμούν και τις αλλεργίες.
Προϊόντα ολικής άλεσης: Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην πεινάμε.
Ασβέστιο: Το παίρνουμε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γιαούρτι και το γάλα, αλλά και από τα αμύγδαλα. Μια έγκυος χρειάζεται, επίσης, σίδηρο (φακές, κόκκινο κρέας), φυλλικό οξύ (θα το βρούμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια κλπ), βιταμίνη C και προβιοτικά, τα οποία ρυθμίζουν την καλή υγεία του εντέρου.
Μια γυναίκα που κυοφορεί θα πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση καφεϊνης στα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, ενώ θα πρέπει να ξεχάσει και την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι, επίσης, καλό να αποφεύγονται τα ωμά θαλασσινά και τυριά τύπου ροκφόρ. Τέλος, ο σολομός, ο ξιφίας και ο τόνος είναι καλό να αποφεύγονται επίσης, ειδικά το πρώτο τρίμηνο, καθώς περιέχουν βαρέα μέταλλα.
Πώς να καταπολεμήσουμε την ναυτία
Ειδικά στο πρώτο τρίμημο, πολλές έγκυοι παραπονιούνται για ναυτία. Όπως είπε η κ. Πασχαλέρη, τα συχνά, μικρά γεύματα και η συχνή αλλά μικρή λήψη υγρών βοηθούν. Το τσάι με τζίνζερ (είτε του εμπορίου, είτε αυτό που θα φτιάξουμε μόνες μας) βοηθά πολύ κατά της καούρας. Τέλος, καλό είναι μια έγκυος να μην ξαπλώνει αμέσως μετά την λήψη τροφής.
Αν έχετε ήδη γεννήσει και θηλάζετε το μωράκι σας, διαβάστε το σχετικό θέμα που θα ακολουθήσει στην Μαμαδοχώρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου