ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Μια εβδομάδα μας χωρίζει πλέον από το Πάσχα και νονοί και γονείς ψάχνουν δωράκια για τα παιδιά. Λένε ότι ένα βιβλίο είναι η καλύτερη παρέα και αυτό ισχύει και για τα παιδιά, που μέσα από τις παιδικές ιστορίες και τις εμπνευσμένες εικονογραφήσεις αφομοιώνουν ιδέες και μηνύματα με τον πιο διδακτικό τρόπο. Ενόψει, λοιπόν, του Πάσχα, έκανα μια μικρή έρευνα για παιδικές εκδόσεις με θεματολογία εμπνευσμένη από την γιορτή. Φυσικά, στα ράφια των βιβλιπωλείων θα βρείτε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Πάρτε μερικές ιδέες.

Πού χάθηκαν τα αυγά;
Άνταμ Γκίλεν, Σάρλοτ Γκίλεν, Εκδόσεις Πατάκη
Γιατί ο Λάμπης παίρνει όλα τα μπράβο, ενώ κάθε χρόνο φτιάχνουν μαζί με την Φανή σοκολατένια αυγά για τα ζώα του δάσους; Ήρθε η ώρα η Φανή να καταστρώσει ένα σχέδιο και να χαρίσει στα ζώα το πιο ωραίο παιχνίδι για την Πασχαλιά. Μπράβο σου Φανή!
Το αυγό που δεν σπάει ποτέ
Ευγένιος Τριβιζάς, Εκδόσεις Ψυχογιός
Ο κύριος Κλεομένης Κλαπατσούμπαλος, άσπονδος γείτονας του Χαράλαμπου Χλαπατσούλη, του σπάει θριαμβευτικά κάθε Πάσχα το αυγό. Αυτό το Πάσχα, όμως, ο Χαράλαμπος Χλαπατσούλης είναι αποφασισμένος να μην υποστεί κανά τέτοια ταπείνωση. Επινοεί λοιπόν ένα σχέδιο που θα κάνει το αυγό του να θριαμβεύσει. Το σχέδιο, όμως, δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του και οδηγεί τον Χαράλαμπο Χλαπατσούλη στις πιο απίθανες και σπαρταριστές περιπέτειες σε αίθουσες δικαστηρίων, αυλές φυλακών, στρατόπεδα πυρομαχικών και τελικά σε ένα εκρηκτικό φινάλε.
Ήρθε η Πασχαλιά, βάψτε κόκκινα αυγά!
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα, Εκδόσεις Πατάκη
Ένα βιβλίο με πολλές πληροφορίες για τα πασχαλινά έθιμα και δραστηριότητες για να περάσουν τα παιδιά ευχάριστα στις διακοπές. Για παιδιά 4-6 χρόνων.
Ο Τζερόνιμο και η Τέα στο Νησί του Πάσχα
Τζερόνιμο Στίλτον, Εκδόσεις Κέδρος
"Μα τα χίλια κεφαλοτύρια, η αδερφή μου η Τέα κινδυνεύει! Βρίσκεται στο Νησί του Πάσχα για να ανακαλύψει έναν χαμένο θησαυρό, αλλά εδώ και μέρες δεν έχουμε νέα της. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο! Οι φίλοι μου κι εγώ πρέπει να φύγουμε αμέσως για το Ράπα Νούι! Η περιπέτεια μας περιμένει!"
Θαυμάσιες ιστορίες από την Βίβλο
Συλλογικό έργο, Εκδόσεις Άγκυρα
Οι ελκυστικές και μεγάλες εικόνες και το απλό κείμενο θα ενθαρρύνουν το παιδί που έχει ξεκινήσει να διαβάζει μόνο του, να βελτιώσει τις αναγνωστικές του ικανότητες. Για παιδιά 5-9 ετών.
30 ιστορίες περιμένοντας το Πάσχα
Μορι Κατρίν, Εκδόσεις Πατάκη
Ένα τέρας καταβροχθίζει σοκολατένια αυγά, ένα σοκολατένιο κοτοπουλάκι ψάχνει την μαμά του στο δάσος με τις χίλιες παγίδες, μια κότα γεννά χρυσά αυγά, εκατοντάδες φτερωτές καμπάνες πετούν στον πασχαλινό ουρανό. Ένας χρωματιστός κόσμος γεμάτος ιστορίες και παραμύθια για όλους εμάς που περιμένουμε με ανυπομονησία το Πάσχα.
Ο λαγός που μισούσε τα κόκκινα αυγά
Χρυσάνθη Καραϊσκου, Εκδόσεις Διάπλαση
Ένας λαγός συναντά τυχαία κάποιες κότες σε ένα κοτέτσι. Εκεί μαθαίνει με έκπληξη πως οι άνθρωποι κάθε Πάσχα βάφουν κόκκινα αυγά. Πώς είναι δυαντόν να έχουν οι άνθρωποι ένα τόσο ανόητο έθιμο; Γιατί δηλαδή έπρεπε να βάφουν και να τσουγκρίζουν αυγά και όχι λαγούς; Αυτό αναρωτιέται συνέχεια. Έτσι καταστρώνει ένα σχέδιο: αν πετύχει, τα κόκκινα αυγά θα είναι πλέον παρελθόν για τους ανθρώπους. Λέτε να τα καταφέρει;
Άμα βάψεις τον λαγό κόκκινο σαν το αυγό...
Γιολάντα Τσαμποκαλου, Εκδόσεις Καστανιώτη
Άμα βάψεις τον λαγό κόκκινο σαν το αυγό σίγουρα θα σου θυμώσει. Αν του ζητήσεις συγγνώμη, θα κάνει πως δεν ακούει. Θα σουφρώσει την μυτούλα και θα κατεβάσει τ' αυτιά. Μα όσο θα γυρνάς τις σελίδες όλο κάτι θα σκαρώνει, για να γίνει αυτό το Πάσχα ο καλύτερός σου φίλος. Και όσο κι αν έχει θυμώσει, θα είναι σα να σε ρωτά: "Μ' αγαπάαας;"
Το Πάσχα της νονάς χελώνας
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Εκδόσεις Πατάκη
Πάντα περήφανος ο κυρ Λαγός καυχιέται πως το Πάσχα θα τσουγκρίσει και θα σπάσει ολωνών τα αυγά με τα δικά του. Η νόνα η Χελώνα, όμως, με τα δικά της εγγόνια, κάτι του σκαρώνει...Και όλα του δάσους τα πουλιά, τα έντομα και τα ζωάκια μαζεύονται να δουν το πάθημά του!
Η Επανάσταση των Κουνελιών
Πέτρος Χατζόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη
Ένα μικρό σοκολατένιο κουνελάκι χωρίς όνομα είναι πολυ λυπημένο γιατί έρχεται το Πάσχα και θα φαγωθεί. Μέχρι που μια μέρα ακούει το παραμύθι του Πινόκιο και την ιστορία του γενναίου σκλάβου Σπάρτακου, που πολέμησε για να ελευθερωθεί και να ελευθερώσει και άλλους ανθρώπους από την σκλαβιά. Ονειρεύεται λοιπόν να ζωντανέψει κι αυτό και να σώσει τα σοκολατένια κουνελάκια του κόσμου από την αιχμαλωσία των ζαχαροπλαστείων . Άραγε, όμως, τα όνειρα των κουνελιών από σοκολάτα γίνονται πραγματικότητα;
Το κουνελάκι άκουγε
Cori Doerrfeld, Εκδόσεις Διόπτρα
Ο μικρός Άλκης ήταν πολύ στενοχωρημένος. Μόλις διαλύθηκε το αγαπημένο του παιχνίδι. Τα ζωάκια ήθελαν να βοηθήσουν το αγοράκι , αλλά εκείνο δεν μιλούσε σε κανένα. Ώσπου το κουνελάκι πλησίασε και μόνο άκουγε...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις