ΣΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΓΕΛΙΝΑΣ

Η κυρία Αγγελίνα Μυταυτσή είναι γιαγιά της Έλενας-συμμαθήτριας του Χάρη στο νηπιαγωγείο-αλλά και της αδερφούλας της, της μικρότερης Αγγελίνας. Την γνώρισα περιμένοντας κι εγώ κι εκείνη να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο και λίγο αργότερα έμαθα ότι ασχολείται με ένα σωρό δημιουργικά πράγματα, τα οποία, μάλιστα, κάνει με περισσή ευχαρίστηση και μεράκι. Σήμερα μου άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της, κάπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και περάσαμε μαζί ένα όμορφο πρωινό, γεμάτο συζήτηση εφ' όλης της ύλης. Η φιλοσοφία της ζωής της, το εσωτερικό αυτο-ψάξιμο που έχει κάνει, το ταλέντο της στην ζωγραφική, την διακόσμηση, την συγγραφή παιδικών ιστοριών, το μεράκι της για την ζωή και η απλότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα αποτελούν όλα πολύ καλούς λόγους για να σας τη συστήσω. 

Πρωινό κουδούνι

Το σπίτι της κυρίας Αγγελίνας, φυσικά, δεν είναι μόνο ένα απλό σπίτι. Με το που μπαίνει κανείς μπορεί να πάρει μια χορταστική γεύση από τις δημιουργίες της, κούκλες με εκφραστικά πρόσωπα, πίνακες με προσωπογραφίες, αγιογραφίες, τεχνητές ανθοσυνθέσεις, προσκλήσεις για γάμους και βαπτίσεις, κάθε λογής διακοσμητικά αντικείμενα που τα φτιάχνει με τα χεράκια της, αξιοποιώντας κάθε φορά υλικά που υπάρχουν στα ντουλάπια της: κλωστές, υφάσματα, μπογιές και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Το μικρό μπαλκονάκι της είναι γεμάτο πρασινάδα, ενώ σε ένα όμορφο πανεράκι στο σαλόνι ξεκουράζεται μια ήσυχη γατούλα, η οποία φρόντισε να έχει πολύ διακριτική παρουσία κατά την διάρκεια της συζήτησής μας.
Η αλήθεια είναι ότι αν άφηνα την κυρία Αγγελίνα ελεύθερη, το πιο πιθανό είναι να μην μου μιλούσε για την καλλιτεχνική της δραστηριότητα. Περισσότερο δείχνει να την ενδιαφέρει η ζωή των ανθρώπων, που όπως μου είπε, κυρίως οι νέοι, έχουν πλέον "κομπιουτεροποιηθεί" και έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους. Στηλιτεύει το κέρδος που δεν πηγάζει από τον μόχθο και είναι έντονα επικριτική ως προς τους πολιτικούς και τους χειρισμούς τους στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Γενικώς, έχει άποψη και την εκφράζει και μέσα από την τηλεόραση (εμφανίζεται τακτικά μέσα από την συχνότητα του Δίον).
Ρωτώντας την πώς ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιτεχνική δημιουργία, η κυρία Αγγελίνα μου είπε ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό της έφτιαχνε πράγματα που άλλοι, ίσως, δεν μπορούσαν και ότι πρόκειται για μια ανάγκη έκφρασης. Για περίπου 30 χρόνια ασχολείται με την καλλιτεχνία, έχει οργανώσει θεματικά για γάμους και βαπτίσεις, προμήθευε με δημιουργίες της κατασκευές σε καταστήματα (με χονδρική). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και κάνει μαθήματα σε παιδιά και γονείς. Παράλληλα, έχει κάνει κουκλοθέατρο, ενώ έχει σκηνοθετήσει και έχει ετοιμάσει όλα τα κοστούμια και τα σκηνικά για την θεατρική παράσταση "Σόλων και Κροίσος", η οποία, μάλιστα, ταξίδεψε μέχρι την Ινδία.
Μέσα από τις φωτογραφίες μπορείτε να πάρετε μία μικρή μόνο γεύση από την δουλειά της. Δεν το έχουμε συνεννοηθεί, αλλά αν ενδιαφέρεστε να στολίσετε το παιδικό δωμάτιο με χειροποίητες κούκλες, σχεδιάζετε μία βάπτιση ή έχετε κάποια άλλη διακοσμητική ανάγκη, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας δώσω το τηλέφωνό της.
Προσωπικά, την ευχαριστώ πολύ για όλα όσα μου είπε και με συμβούλεψε και χαίρομαι γιατί δεσμευτήκαμε να κάνουμε διάφορα πράγματα μαζί, κατασκευές, μαγειρικές συνταγές, οι οποίες θεωρώ ότι θα αρέσουν σε όλες μας πολύ. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι από όλα όσα μου είπε είναι: "Η ζωή είναι παιχνίδι, παιξ΄το, είναι τραγούδι, τραγούδησέ το". Δεν συμφωνείτε;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις