Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΟΥΤΑΛΑΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟ MASTERCHEF...ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ! ΟΔΗΓΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ "ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ"



Εσείς, τι θα φάτε σήμερα;
Πριν τον ερχομό των παιδιών, όλες οι νέες νοικοκυρές πειραματίζονται στην κουζίνα για να εντυπωσιάσουν τον σύζυγο, τους συγγενείς και τους φίλους, αλλά, ίσως και να χαρούν τα ολοκαίνουργια κατσαρολικά:) Οι πιο γκουρμέ συνταγές, που θυμίζουν κάτι από ...Mastechef, δίνουν και παίρνουν και η αλήθεια είναι ότι αξίζει τον κόπο να ανακαλύψει κανείς πώς το μέλι μπορεί να ταιριάξει και να "δέσει" την βινεγκρέτ ή πώς η γεύση του κρέατος μπορεί να απογειωθεί αν συνδυαστεί με καραμελωμένα φρούτα (!). Είναι αυτά τα πιάτα που, όταν τα περιγράφεις, ο άλλος ψάχνει...λεξικό:)
Όταν, βέβαια, στο σπίτι αρχίζουν να ακούγονται παιδικές φωνούλες, τα πράγματα κάπως αλλάζουν. Οι υποχρεώσεις αυξάνονται, ο χρόνος περιορίζεται και το κλειδί για μια ομαλή-όσο γίνεται-διατροφική καθημερινότητα είναι το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ο αποτελεσματικός, εβδομαδιαίος προγραμματισμός μάς γλιτώνει χρόνο αλλά και περιττά έξοδα, καθώς γνωρίζουμε τι θα χρειαστούμε και έτσι δεν ξεφεύγουμε με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Πάμε να δούμε απλά tips για να οργανωθούμε.

Χρησιμοποιούμε σχεδιάγραμμα

Ας μην το κοροϊδεύουμε, το σχεδιάγραμμα δεν σημαίνει (κατ' ανάγκη) ψυχαναγκασμό:). Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνες ή σε συνεργασία με τα παιδιά, σε ένα χαρτόνι και να το στερεώσουμε με έναν χρωματιστό μαγνήτη στο ψυγείο. Ενόψει Πάσχα, μπορούμε να ζωγραφίσουμε πασχαλινά αβγά ή να κολλήσουμε αυτοκόλλητα με πασχαλινή θεματολογία.
Χωρίζουμε τις μέρες της εβδομάδας και γράφουμε το μεσημεριανό γεύμα για κάθε μία από αυτές. Μπορούμε να προσθέσουμε, επίσης, ιδέες για το πρωινό και το δείπνο, σημειώνοντας, ίσως, κάπου με αστερίσκο κάποιες περίσσειες φαγητού που έχουμε στον φούρνο ή στην κατάψυξη και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (πχ με το λίγο κοτόπουλο που έχει περισσέψει μπορούμε να φτιάξουμε μία ceasar's για το βράδυ της Δευτέρας).
Αν δεν έχουμε χρόνο ή την διάθεση να φτιάξουμε το σχεδιάγραμμα με τα χεράκια μας, μπορούμε κάλλιστα να εκτυπώσουμε ένα από το Excel.

Εστιάζουμε στα φαγητά που μαγειρεύουμε εύκολα

Ας είμαστε ρεαλίστριες (και ρεαλιστές). Το πιο "έξυπνο" είναι να επιλέγουμε φαγητά που ναι μεν γίνονται γρήγορα, αλλά είναι και υγιεινά. Για παράδειγμα, το σπανακόρυζο, ειδικά αν το σπανάκι είναι κομμένο και πλυμμένο (θα το βρούμε έτσι στα περισσότερα μάρκετ), μπορεί να γίνει κυριολεκτικά σε μισή ώρα. Ένα φαγητό στο φούρνο (όπως είναι το κλασικό και πεντανόστιμο κοτόπουλο με πατάτες), ψήνεται μόνο του και έχει περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας. Το ίδιο ισχύει για τα όσπρια και σίγουρα για τα μακαρόνια (μία σάλτσα με ντομάτα για να τα συνοδεύσουμε είναι έτοιμη σε 20 λεπτά). Μπορούμε να σημειώσουμε πιο δύσκολες συνταγές για το σαββατοκύριακο και να ζητήσουμε, τότε και την συνδρομή των παιδιών για το μαγείρεμα, πράγμα που, συν τοις άλλοις, θα μας διασκεδάσει οικογενειακώς. Είναι ωραία εικόνα να βλέπεις τα παιδιά να ψιλοκόβουν τις πατάτες με τα παιδικά μαχαιροπίρουνα.

Πριν τα ψώνια, ρίχνουμε μια ματιά στο ντουλάπι και το ψυγείο

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα μου συμβαίνει συχνά να βλέπω ξεχασμένα και στα όρια της αποσύνθεσης λαχανικά στο ψυγείο. Και αυτό συμβαίνει γιατί, αφενός μάλλον τα αγοράζω σε μεγάλες ποσότητες, αφετέρου σκέφτομαι να τα μαγειρέψω, αλλά δεν το κάνω εγκαίρως (το πρόγραμμα που λέγαμε). Αλλά και στο ντουλάπι μπορεί να βρούμε τυποποιημένη σάλτσα ντομάτας κάπου πιο πίσω και άρα να μην χρειαστεί να αγοράσουμε καινούρια, ένα πακέτο φακές, κάτι άλλο που μπορούμε να μαγειρέψουμε. Η κατάψυξη, επίσης, είναι ένας μικρός, παγωμένος θησαυρός. Σίγουρα έχουμε εκεί κρέατα, ενδεχομένως πλασμένο και ξεχασμένο κιμά. Είναι καλό η λίστα μας να περιλαμβάνει μόνο τα απαραίτητα. Καμιά φορά προτιμούμε να αγοράσουμε κάτι, παρά να το ψάξουμε στο ντουλάπι.

 Πριν πετάξουμε, σκεφτόμαστε

Πρόσφατα είδα στο Διαδίκτυο μια συνταγή για κέικ που ζητούσε ώριμες μπανάνες (ξέρετε, αυτές που έχουν μαυρίσει λίγο). Αν, λοιπόν, έχουν περισσέψει κάποιες ώριμες μπανάνες κάπου μέσα στο ψυγείο, δεν χρειάζεται να τις πετάξουμε τελικά. Μπορούμε να τις βάλουμε στο κέικ ή να κάνουμε με αυτές smoothies. Άλλο παράδειγμα: χθες βράδυ παραγγείλαμε πίτσα για να μας...συντροφέψει στην ταινία μας. Τα κομμάτια που περίσσεψαν στο ψυγείο μπορεί να προσφερθούν για πρωινό, στο σπίτι, το γραφείο ή το σχολείο. Δεν πειράζει αν, για μια φορά, αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα δημητριακά και την μαρμελάδα. Ειδικά αν η πίτσα είναι μεσογειακή, αποτελεί ένα καλό σνακ που δίνει στα παιδιά ενέργεια (και χαρά).

Χρήσιμα tips

* Αποθηκεύστε τα μυρωδικά, όπως είναι ο άνιθος και ο μαϊντανός στην κατάψυξη για να μην μαραίνονται.
* Μην πετάτε το νερό, όταν βράζετε το κρέας. Αποθηκεύστε το στην κατάψυξη, είναι ένας πρώτης τάξης ζωμός. 
* Πλύνετε τα φρούτα που αγοράζετε από τον μανάβη σας (ή την λαϊκή αγορά). Είναι πολύ πιο γρήγορο να βάλετε ένα μήλο στο σακίδιο του παιδιού όταν βιάζεστε το πρωί χωρίς να χρειαστεί αν το πλύνετε και να το σκουπίσετε εκείνη την ώρα.
* Μαγειρέψτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, μόνο αν θα την καταναλώσετε (έστω, με μια μικρή προσθήκη υλικών την δεύτερη φορά). Για παράδειγμα, αν περισσέψουν μακαρόνια, μπορείτε να τα προσθέσετε στην βραδινή τονοσαλάτα της επόμενης μέρας. Ή αν περισσέψει κρέας, μπορεί να συνοδευτεί μια άλλη μέρα με ρύζι αντί για πατάτες κ.ο.κ
* Τηρήστε το κλασικό της μαμάς: μία φορά την εβδομάδα όσπρια, μία-δύο κρέας, μία ψάρι. Μπορεί να το κοροϊδεύαμε μικρότερες (εγώ σίγουρα), αλλά πραγματικά βοηθά στον προγραμματισμό.
Bon apettite!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις