Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΝΑΣΟΣ

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΉ, ΤΗΣ ΗΡΩΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Από αριστερά οι κυρίες Κ.Μέλλιου, Ηρώ Παπαδοπούλου (η συγγραφέας), Α.Σέμκου και Α.Τσομάκου
Τι κοινό έχουν ο Αϊνστάιν, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Γουόλτ Ντίσνεϋ και ο Τζον Λένον; Υπήρξαν όλοι τους δυσλεκτικοί, αλλά κατάφεραν να διαπρέψουν. Κάτι τέτοιο θα συμβεί και στο Νάσο, τον κεντρικό ήρωα του νέου βιβλίου της Ηρώς Παπαδοπούλου, με τίτλο "Ο φίλος μου ο Νάσος", το οποίο παρουσιάστηκε στον Ιανό (εκδόσεις Θύρα). Ο Νάσος λοιπόν θα τα καταφέρει, αρκεί να έχει την αποδοχή και την υποστήριξη των γονιών του, των φίλων, των δασκάλων και των ειδικών επιστημόνων. Και αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Μιλώντας για το βιβλίο της, η νηπιαγωγός και συγγραφέας Ηρώ Παπαδοπούλου ανέφερε ότι ο ήρωάς της, ο Νάσος, είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, την ταυτότητα του οποίου, μάλιστα, αποκάλυψε στο τέλος της παρουσίασης. Όπως είπε, στο βιβλίο "ο μικρός Νάσος χαμογελάει κοιτώντας μας κατάματα και νιώθει την ανάγκη να μας ανοίξει την καρδιά του και να γίνει μέλος της παρέας μας. Ξεκινάει το σχολείο και οι γονείς τους είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα είναι ένα άριστο πρωτάκι. Γιατί να είναι τόσο σίγουροι;", αναρωτήθηκε η συγγραφέας.
Ο Νάσος ετοιμάζει με ζήλο την σχολική τσάντα και πηγαίνει με χαρά στο σχολείο. Έλα, όμως, που τον επισκέπτεται η κύρια Δυσλεξία, μια "ανακατώστρα" που τον κάνει να μην προλαβαίνει να σημειώσει, να μην μπορεί να αντιγράψει σωστά, να ανακατεύει τα γράμματα. Δεν βάζει τόνους, τελείες και κόμματα, δεν μπορεί να διαβάζει δυνατά. Διαβάζει αργά, χάνει την σειρά των λέξεων, δυσκολεύεται να βρει την σειρά μέσα στο κείμενο. "Δεν προσέχεις, το μυαλό σου πετάει αλλού", του λέει η μαμά του, την ώρα της μελέτης στο σπίτι. Ο Νάσος στενοχωριέται, θυμώνει που δεν τα καταφέρνει όπως τα άλλα παιδιά. Πόσο, όμως, μπορεί, τελικά, ένα μικρό παιδί να είναι ανεκτικό στην απογοήτευση;

Στην τοποθέτησή της, η ειδική παιδαγωγός Αντωνία Τσομάκου τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουν, αλλά καθένας με διαφορετικό τρόπο και αυτή η διαφορετικότητα μέσα στην τάξη είναι που χρειάζεται καταρχήν αναγνώριση και στην συνέχεια υποστήριξη. Αναφερόμενη στο ύφος και το τρόπο γραφής του βιβλίου, η κ. Τσομάκου σημείωσε ότι είναι γραμμένο με μεγάλη γραμματοσειρά, με αρκετά μεγάλο διάστιχο, το φόντο είναι λιτό και τα οπτικά ερεθίσματα περιορισμένα, ώστε ένα παιδί με δυσλεξία-αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά-να μπορούν να το διαβάζουν με ευκολία. Όπως πρόσθεσε, το κείμενο, συνδυασμένο με την εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά συντελεί σε ένα ελπιδοφόρο αίσθημα.

Στην δική της τοποθέτηση, η ψυχολόγος κ. Αντωνία Σέμκου υπογράμμισε την ανάγκη να μην βιαζόμαστε να βάλουμε ταμπέλες σε ένα παιδί. Όπως είπε, οι γονείς θα πρέπει να περιγράφουν στους δασκάλους όλα όσα παρατηρούν στο παιδί τους. Ως προς την αξιολόγηση, χρειάζεται χρόνος σε όλους (παιδί, γονείς, δάσκαλοι, ειδικοί). Επίσημα, η δυσλεξία διαγιγνώσκεται στην Γ' Δημοτικού, αλλά υπάρχουν σημάδια ήδη από την προσχολική ηλικία. Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην αθροίζονται προβλήματα (κυρίως σε συναισθηματικό επίπεδο). Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες υπάρχει ένας προστατευτικός παράγοντας: η φιλία.

Επίσκεψη του Νάσου στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέου Φαλήρου

Τα παιδιά του νηπιαγωγείου διάβασαν την ιστορία του Νάσου και ευαισθητοποιήθηκαν όσον αφορά στην δυσλεξία. Πρότειναν, με την δική, τους παιδική λογική, τρόπους ώστε να μην πληγώνεται και να μαθαίνει πιο ευχάριστα, ενώ έφτιαξαν αφίσες για να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους, τις οποίες ανήρτησαν στα social media. Όπως εξήγησε η νηπιαγωγός και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κυριακή Μέλλιου, σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι νηπιαγωγοί αξιοποίησαν τις τέσσερις βασικές δεξιότητες της σύγχρονης εκπαίδευσης: 1) την ικανότητα διερεύνησης παγκόσμιων ζητημάτων, 2) την ενσυναίσθηση, 3) την δράση (για την επίλυση ενός προβλήματος) και 4) την επικοινωνία (των ιδεών).

ΙΝFO
* Το 10-17% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει δυσλεξία.
* Η φοίτηση έως 4 μαθητών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στις τάξεις είναι θεσπισμένη με νόμο.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις