ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ: ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ, ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Όσες μαμάδες έχουν αγοράκια, έχουν καταλάβει ότι, τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά, διακατέχονται από αστείρευτη, ακατέργαστη-κάποιες φορές-ενέργεια, την οποία προσπαθούν να εκτονώσουν με κάθε τρόπο (επικίνδυνο και μη:)). Ο αθλητισμός είναι η ιδανική επιλογή γι αυτή την πολυπόθητη εκτόνωση, καθώς κάνει καλό στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ενώ, παράλληλα, τους μαθαίνει να προσπαθούν, να μαθαίνουν να κερδίζουν αλλά και να χάνουν. Όταν, δε,  το μάθημα είναι ομαδικό ή γίνεται στο πλαίσιο μιας ομάδας παιδιών, διδάσκονται την πολύ σημαντική για την ζωή τους πειθαρχία.
Θα περίμενε κανείς, σε πρώτη ανάγνωση, ότι οι πολεμικές τέχνες μάλλον ενισχύουν, παρά απαλύνουν την "επιθετικότητά" των παιδιών. Αυτό, όμως, είναι ένας μύθος. Στην πραγματικότητα το τάε κβο ντο, εν προκειμένω, διδάσκει μια σειρά από αρετές οπότε, ας μην το σκεφτόμαστε καθόλου. Ας τους ξεκινήσουμε, εφόσον τους αρέσει. Και φυσικά αυτό ισχύει και για τα κοριτσάκια!


Μάθημα τάε κβο ντο: Τι μαθαίνει στα παιδιά 


Ευγένεια
Σε κάθε μάθημα και πριν την "πάλη" οι μαθητές υποκλίνονται, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τον θαυμασμό τους για τον συμπαίκτη. Οι δάσκαλοι μαθαίνουν να στα παιδιά να έχουν καλούς τρόπους, να βοηθούν και να εντάσσονται στην ομάδα, να σέβονται την προσωπικότητα των άλλων παιδιών, αλλά και τα πράγματά τους. Τους εξηγούν ότι όλες αυτές οι αρετές είναι πολύ σημαντικές γενικά στην ζωή, ειδικά όταν μεγαλώσουν.

Αξιοπρέπεια
Οι μικροί "πολεμιστές" καλούνται να είναι ειλικρινείς, τόσο με τον εαυτό τους, όσο και με τους άλλους. Μαθαίνουν να "ανοίγονται" στον προπονητή τους και να ζητούν περισσότερη εξάσκηση, αν και όπου χρειάζεται. 

Επιμονή
Το να μαθαίνει ένα παιδί μια πολεμική τέχνη σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Χρειάζεται τεχνική σε κάθε κίνηση, ακόμη και στο ζέσταμα. Ειδικά στην αρχή, ένα παιδί μπορεί να νιώσει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει. Εκεί έρχεται να βοηθήσει η αρετή της επιμονής, μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες σε έναν χαρακτήρα.

Αυτοέλεγχος
Αυτό το όμορφο πράγμα! Κάθε κίνηση στο τάε κβο ντο απαιτεί αυτοέλεγχο, καθώς ο αθλητής θα πρέπει να γνωρίζει όχι μόνο πώς να κάνει μία κίνηση, αλλά και πότε είναι σωστό ή όχι να την κάνει. Οι πολεμικές τέχνες, εξάλλου, βασίζονται στην ιδέα ότι "η πάλη μόνο για την πάλη δεν είναι αρμόζουσα". Ακόμη και κατά την διάρκεια της πάλης, οι προπονητές επιμένουν ότι είναι σημαντικό ο αθλητής να σκεφτεί κάθε φορά που θα κάνει μία κίνηση και να μην παρασύρεται από το συναίσθημα.

Αδάμαστο πνεύμα
Αυτό το πλεονέκτημα μοιάζει με την επιμονή, υπό την έννοια ότι ο αθλητής δεν εγκαταλείπει ποτέ, αλλά πηγαίνει ακόμη ένα βήμα μπροστά και τον βάζει σε μία διαδικασία να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις. Ο αθλητής μαθαίνει να μην αφήνει τον φόβο να τον "παραλύσει". Με λίγα λόγια, το αδάμαστο πνεύμα είναι ένας συγκερασμός ευγένειας, αξιοπρέπειας, επιμονής και αυτοελέγχου, αλλά και άλλων δεξιοτήτων που καλλιεργούνται στον χαρακτήρα ενός παιδιού, οδηγώντας στην  αυτοπεποίθηση.  Αδάμαστο πνεύμα, εν πολλοίς, σημαίνει πιστεύω στον εαυτό μου, στα πάνω και τα κάτω, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της μάχης με το συμπαίκτη μου. Φανταστείτε αυτό να το πετυχαίναμε όλοι και στην ζωή:)

ΙΝFO
Tο tae kwon do είναι η πιο δημοφιλής κορεατική πολεμική τέχνη, ενώ από το 2000 ανήκει στα ολυμπιακά αθλήματα. "Tae" στα κορεατικά σημαίνει πόδι ή χτύπημα με το πόδι, "kwon" (κουόν) σημαίνει χτύπημα με το χέρι και "do" σημαίνει τρόπος ζωής ή μυαλό. 
www.elot-tkd.gr (Ελληνική Ομοσπονδία Τae kwon do)


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις