ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Φτάσαμε αισίως στην εαρινή ισημερία, η οποία σηματοδοτεί και επίσημα τον ερχομό της άνοιξης. Ο καιρός, παρά τα τερτίπια του, αρχίζει να ζεσταίνει, η ώρα αλλάζει την Κυριακή και η ανάγκη των παιδιών για βόλτες και εξορμήσεις γίνεται πιο έντονη. Είναι ωραίο να αξιοποιούμε τις ομορφιές κάθε εποχής για να περνάμε χρόνο μαζί τους και σ΄αυτό το πλαίσιο πάμε να δούμε κάποιες κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε με τους μικρούς εξερευνητές, συνδυάζοντας την χαρά της δημιουργίας με την γνώση.

Κλείστε την...Φύση σε κουτιά

Είναι ιδανικά για τα παιδάκια μικρότερης ηλικίας, καθώς μέσα από την χρήση τους καλλιεργούν τις αισθήσεις τους και παράλληλα εξερευνούν την φύση...κατ' οίκον.
Πώς να το οργανώσετε: Βγείτε με τα παιδιά μια βόλτα στην εξοχή ή στο πλησιέστερο παρκάκι και μαζέψτε μαζί τους φύλλα και πολύχρωμα λουλούδια της εποχής. Στην συνέχεια αποθηκεύστε τα με την βοήθειά τους σε πολύχρωμα αποθηκευτικά κουτιά. Μια καλή ιδέα είναι να τα αποθηκεύσετε ανάλογα με το θέμα: χώρια τα μαλακά, τα πιο σκληρά φύλλα, τα ακανθώδη, τα πιο βρεγμένα, τα πιο ξερά. Όταν τελειώσετε με την ομαδοποίηση, ενθαρρύνετε το παιδί να ανατροφοδοτεί κάθε κουτί με φύλλα, κλαράκια και λουλούδια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

 

Δημιουργήστε έναν φυσικό αργαλειό

Είναι μια ωραία ιδέα για να βγάλετε τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας και κυρίως αυτόν του παιδιού σας.
Πώς να το οργανώσετε: Θα χρειαστείτε τέσσερα κλαδιά παρόμοιου μεγέθους και κάπως πιο χοντρά. Με σχοινί δημιουργήστε με αυτά ένα τετράγωνο και στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας πάλι σπάγγο, γεμίστε το με κάθετες ή διαγώνιες γραμμές για να θυμίζει αργαλειό. Στην συνέχεια επιστρατεύστε μικρά πραγματάκια που θα βρείτε στο πλησιέστερο παρκάκι: φύλλα, κουκουνάρια, κισσούς, λουλούδια, μικρότερα κλαδάκια. Τοποθετήστε τα πάνω στα κάθετα σχοινιά. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ένα διαφορετικού τύπου φυτολόγιο!



Βάλτε σφραγίδα (φυσική)

Τα παιδιά τρελαίνονται με τις σφραγίδες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι με πράγματα που υπάρχουν στην Φύση.
Πώς να το οργανώσετε: Συγκεντρώστε και πάλι φυσικά υλικά, όπως φύλλα, καρπούς και κουκουνάρια. Θα χρειαστείτε ποδιές εργασίας, νερομπογιές και απλές κάρτες. Βουτήξτε μαζί με το παιδί σας τα φυσικά υλικά στο χρώμα και αφήστε το αποτύπωμά τους στις λευκές κάρτες (μπορεί να είναι από χαρτόνι ή κάποιο είδος χαρτιού της αρεσκείας σας, ακόμη και χαρτοπετσέτα). Οι σφραγίδες που θα προκύψουν, από κλαδιά σε ακανόνιστο σχήμα, μεγάλα ή μικρότερα φυλλαράκια, ένα  βότσαλο που θα έχετε "κλέψει" από την παραλία, θα είναι πραγματικά πολύ εμπνευσμένες και θα μυρίζουν...άνοιξη. Συν τοις άλλοις, είναι ένα πρώτης τάξης δωράκι για φίλους και συγγενείς. Αν επιλέξετε, δε, την λύση της χαρτοπετσέτας, ένα κάλεσμα στο σπίτι χρωματίζεται αυτόματα με τις αποχρώσεις της άνοιξης.


Φτιάξτε ανθοσυνθέσεις με πολύχρωμα χαρτομάντιλα

Άνοιξη χωρίς ένα βάζο με λουλούδια στο σπίτι μας, δεν είναι άνοιξη, δεν συμφωνείτε;
 Πώς να το οργανώσετε: Διαλέξτε κλαδιά σε ποικίλα μεγέθη ή χρησιμοποιήστε sticks, κατά προτίμηση λεπτά. Στο σπίτι, κόψτε πολύχρωμα χαρτομάντιλα με την λογική των επιμέρους φύλλων (πέταλων) ενός λουλουδιού και κολλήστε τα πάνω στα κλαδάκια. Μπορεί το μπουκέτο που θα προκύψει να μην είναι από φυσικά λουλούδια, αλλά έχει και τα καλά του: 1) διαρκεί περισσότερο και 2) το κάνατε μαζί με το παιδάκι σας, άρα περάσατε κοινό δημιουργικό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ένα φυσικό μπουκέτο, με 2-3 κλαδάκια αμυγδαλιάς, τριαντάφυλλα και λίγη πρασινάδα είναι μία εξίσου όμορφη επιλογή. Τοποθετήστε το σε ένα όμορφο βάζο και βάλτε το να "λούζεται" κάτω από το φυσικό φως.

Καλά να περάσετε (-περάσουμε):)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις