ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΓΚΥΟΥ

 
Κάθε απορία που μπορεί να έχει μια έγκυος ή μία κοπέλα που σχεδιάζει ή επιθυμεί να κυοφορήσει, κάλυψαν, σε πρόσφατο συνέδριο για την μητρότητα και την εγκυμοσύνη, οι γνωστοί μαιευτήρες-γυναικολόγοι κ.κ. Ηλίας Κατσίκης και Φώτης Βαρελάς. Πάμε να δούμε τις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν στην εγκυμοσύνη και τι απάντησαν οι δύο επιστήμονες.

Μπορώ να παίρνω φάρμακα στην εγκυμοσύνη;
Η λήψη φαρμάκων επιτρέπεται με μέτρο. Αυτό ισχύει και για τα αντιβιοτικά. Ως προς αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει ότι βλάπτουν το έμβρυο, αλλά οπωσδήποτε ο γιατρός, σε συνεργασία με την έγκυο, θα σταθμίσουν την κατάσταση της υγείας της και τους πιθανούς κινδύνους και κατόπιν θα προχωρήσουν στην χορήγηση ή μη αγωγής. Όσον αφορά στα παυσίπονα (πχ παρακεταμόλη), μία έγκυος μπορεί να λαμβάνει μέχρι και 8 δισκία την ημέρα.

Μπορώ να μείνω έγκυος αν έχω τον ιό HPV;
Ο HPV, αλλιώς γνωστός ως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι πολύ συχνός στις γυναίκες και εκτιμάται ότι το 80% αυτών έχει εκτεθεί στον HPV. Ακόμη και αν τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά, ακόμη και αν ο ιός έχει προχωρήσει σε προκαρκινική κατάσταση στον τράχηλο ή την μήτρα, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος εφόσον προηγηθεί μια θεραπεία 4-6 μηνών για την αποκατάσταση των εξωτερικών βλαβών (αν υπάρχουν). Ο γυναικολόγος της μελλοντικής μητέρας θα την εξετάσει, θα διεξαγάγει το τεστ ΠΑΠ και εφόσον όλα είναι καλά, μπορεί να ξεκινήσει τις προσπάθειες.
Όσον αφορά στην εξέλιξη του ιού, μετά την γέννα μπορεί η γυναίκα να την αντιμετωπίσει σε συνεργασία με τον γιατρό της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, αν τα εξωτερικά κονδυλώματα είναι πολύ μεγάλα, τότε και μόνο δεν συνιστάται ο φυσιολογικός τοκετός.

Μπορώ να ασκούμαι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η απάντηση είναι καταφατική. Στο 1ο τρίμηνο συνιστάται η ήπια σωματική άσκηση, στο 2ο η ήπια έως μέτρια και στο τρίο τρίμηνο και πάλι η ήπια σωματική άσκηση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγονται ασκήσεις οι οποίες να μην θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία της εγκύου και να μην βρίσκεται σε εντελώς ύπτια θέση. Στόχος της άσκησης θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των μυών της κοιλιάς και του στήθους, του περιναίου και της μέσης, η οποία, ως γνωστόν, ταλαιπωρείται, ιδιαίτερα όσο η εγκυμοσύνη προχωρά προς το τέλος της. Η κολύμβηση για 20-30 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα είναι μία άκρως ενδεδειγμένη επιλογή.

Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγω στην εγκυμοσύνη;
Γενικά, όπως τόνισαν οι κ.κ. Βαρελάς και Κατσίκης, μια έγκυος δεν πρέπει να στερείται καμία τροφή. Ωστόσο, στο πρώτο τρίμηνο είναι καλό να αποφεύγει τροφές που περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο σολομός και ο τόνος (σε κονσέρβα), τα μαλάκια και τα εντόσθια. Το κρέας θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο ή ψημένο, ενώ οι σαλάτες θα πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένες. Γι αυτό και οι γιατροί συνιστούν στις εγκύους να προτιμούν να τις καταναλώνουν στο σπίτι (όπου μπορούν ακόμη και να σαπουνίσουν ήπια τα λαχανικά) και όχι τόσο σε ταβέρνες και εστιατόρια.

Μπορώ να έχω κατοικίδια στο σπίτι;
Τα σκυλάκια, αλλά και οι γάτες, εφόσον είναι στο σπίτι μας και δεν τριγυρνούν, μπορούν να μας κάνουν συντροφιά αυτούς τους εννέα μήνες. Οι γάτες μεταφέρουν ένα παράσιτο, το τοξόπλασμα, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο για την έγκυο, αλλά αν τις φροντίζει ο σύζυγος και είναι καθαρές, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία.

Τι γίνεται με το βάρος του εμβρύου;
Το βάρος του μωρού είναι σε γενικές γραμμές γονιδιακά προκαθορισμένο. Το κάπνισμα, ωστόσο, της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε ελλιποβαρές μωρό, ενώ, αντίστροφα, ο σακχαρώδης διαβήτης συμβάλλει στο μεγάλο βάρος του παιδιού (μακροσωμικά παιδιά).

Αν δω αίμα, να ανησυχήσω;
Το κόκκινο αίμα, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από πόνους περιόδου είναι ένας συναγερμός για τους γιατρούς. Τις περισσότερες φορές σταματάει και η κύηση συνεχίζεται κανονικά. Οφείλεται σε αποκόλληση του πλακούντα, για την οποία δεν φταίει η έγκυος, αλλά ήταν να γίνει ούτως ή άλλως. Καμιά φορά μπορεί να παρουσιαστεί αίμα μετά από σεξουαλική επαφή. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι περισσότερες από τις μισές εγκύους που είδαν λίγο αίμα στην αρχή, φέρουν σε πέρας την κύηση και γεννούν ένα υγιές μωράκι.

Μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές ενώ είμαι έγκυος;
Εφόσον δεν συντρέχουν κίνδυνοι για το έμβρυο και εφόσον και οι δύο σύντροφοι μπορούν να ανταπεξέλθουν, όχι μόνο επιτρέπονται, αλλά επιβάλλονται, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίκης. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μία ένδειξη επιβράβευσης στην έγκυο, ενώ φέρνει και πιο κοντά το ζευγάρι. Το μόνο που απαγορεύεται είναι η εκσπερμάτιση, καθώς το σπέρμα προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα. Η εκσπερμάτιση επιτρέπεται στον τελευταίο μήνα και βοηθά στην έναρξη του τοκετού.

Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι επιλογή, ούτε της μητέρας ούτε του γιατρού της. Είναι η φύση. Η γυναίκα είναι το μόνο θηλαστικό που δεν έχει προκαθορισμένο τοκετό. Η θέση του μωρού, ο πλακούντας (αν βρίσκεται χαμηλά ή ψηλά), ο λώρος (πιθανή πρόσφυση) είναι παράμετροι που καθορίζουν τον τρόπο τοκετού. Το ίδιο το μωρό θα δεξει στους γιατρούς πώς μπορεί να βγει. Ο κ. Κατσίκης έκανε κι έναν διαχωρισμό. Είπε ότι ο επεμβατικός τοκετός (αναρροφητική μέθοδος, κουτάλες) δεν είναι φυσιολογικός τοκετός.  Όπως πρόσθεσε, είναι πολύ θετικό ότι στην Ελλάδα το ποσοστό περιγεννητικής θνησιμότητας (λίγο πριν ή λίγο μετά την γέννα) είναι χαμηλό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι-παγκοσμίως-800 έγκυοι χάνουν την ζωή τους κάθε μέρα μετά τον τοκετό και "αυτό θα πρέπει να το μηδενίσουμε".

Πότε καταλαβαίνω ότι αρχίζει ο τοκετός;
Στο 85% των περιπτώσεων οι συσπάσεις που συμβαίνουν στον τελευταίο μήνα είναι ένα καμπανάκι. Οι συσπάσεις αυτές επαναλαμβάνονται κάθε 5-10 λεπτά και διαρκούν 15-20 δευτερόλεπτα. Βαθμιαία, γίνονται πιο δυνατές. Μια άλλη ένδειξη είναι όταν "σπάνε τα νερά" κατά το κοινώς λεγόμενον, δηλαδή γίνεται ρήξη των υμένων και αποδεσμεύεται λίγο από το αμνιακό υγρό. Σε  κάποιες περιπτώσεις, η γυναίκα μπορεί να δει και λίγο αίμα, αναμεμειγμένο με βλέννη. Και στις δύο περιπτώσεις με ψυχραιμία το ζευγάρι επικοινωνεί με τον γιατρό.

Πότε γίνεται πρόκληση του τοκετού;
Ο φυσιολογικός τοκετός ξεκινά όταν το έμβρυο φτάσει στα όρια αντοχής του όγκου που μπορεί να διατηρήσει η μήτρα, δηλαδή δεν έχει χώρο. Τότε η προγεστερόνη πέφτει και αρχίζουν οι συσπάσεις του ενδομητρίου. Μία πρωτότοκος μπορεί να χρειαστεί να προσπαθεί επί 12 ώρες για να γεννήσει και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η πρόκληση δεν γίνεται ποτέ για πλάκα, όπως τόνισε ο κ. Κατσίκης. Γίνεται όταν η εκγυμοσύνη είναι παρατεταμένη και αυτό ενέχει κνδύνους για το μωρό.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις