ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ VΒAC ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 

Προσωπικά, γέννησα και τα δύο παιδάκια μου με προκαθορισμένη καισαρική τομή (στις 38 και κάτι εβδομάδες), λόγω προηγούμενης γυναικολογικής επέμβασης στην μήτρα, η οποία απαγορεύει τον φυσιολογικό τοκετό (για τον φόβο ρήξης). Αν με ρωτάτε, δεν με πείραξε γιατί είμαι και αρκετά φοβητσιάρα. Υπάρχουν, όμως, πολλές γυναίκες που λόγω κάποιας επιπλοκής αναγκάστηκαν να προβούν σε καισαρική τομή, αλλά θα ήθελαν σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη να βιώσουν την μαγεία του φυσιολογικού τοκετού. Αλήθεια, μπορούν; Η απάντηση είναι ναι, ασφαλώς μπορούν, αλλά πάντα υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Στο πρόσφατο συνέδριο "Babyboomevent", ο κ. Εμμανουήλ Διβανίδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος αναφέρθηκε αναλυτικά στην μέθοδο VΒAC, δηλαδή τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή, ο οποίος χάρη στην πρόοδο της χειρουργικής τεχνικής είναι εφικτός και ασφαλής.

VΒAC: Προϋποθέσεις και αντενδείξεις


Επικαλούμενος έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου της Αγγλίας (2005), ο κ. Διβανίδης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να προχωρήσει μία έγκυος στο VΒAC. Ας τις δούμε αναλυτικά:

* μονήρης εκγυμοσύνη (ένα μωρό)
* κεφαλική θέση του παιδιού
* κύηση άνω των 37 εβδομάδων
* μόνο μία προηγούμενη καισαρική στην μήτρα

Το VΒAC αντενδείκνυται όταν:
* η γυναίκα έχει χειρουργηθεί για την αφαίρεση ινομυώματος
* έχει υποστεί κάθετη καισαρική τομή (όπως γινόταν παλαιότερα)
* υποβλήθηκε σε καισαρική κάτω από τις 35 εβδομάδες κύησης
* ο πλακούντας είναι χαμηλά
* το μωρό είναι μεγαλόσχημο (άνω των 4 κιλών)
* η κύηση είναι προχωρημένη (πχ 40 εβδομάδων)
* η έγκυος έχει κάνει περισσότερες από μία καισαρικές. 

Όπως τόνισε ο κ. Διβανίδης, ο κίνδυνος επιπλοκών στο VΒAC είναι 1% και ανέρχεται στο 2% όσον αφορά πιο σοβαρές επιπλοκές. Όσον αφορά τον κίνδυνο ρήξης μήτρας, ενώ σε μια προγραμματισμένη καισαρική ανέρχεται μόλις σε 0,3%, στο VΒAC είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος και αφορά σε 4 με 5 γυναίκες στις 1000. Ως προς την διαδικασία, πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό, ο οποίος αφήνεται από τους γυναικολόγους να εξελιχθεί από μόνος του, ενώ τόσο η γυναίκα όσο το έμβρυο παρακολουθούνται στενά. Όπως τόνισε ο κ. Διβανίδης σε αντίθεση με αυτό που ίσχυε πααλιότερα, δηλαδή "μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική", χάρη στην βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής, σε συνδυασμό, πάντα, με την εμπειρία, την γνώση και το ενδιαφέρον του μαιευτήρα-γυναικολόγου, μια γυναίκα μπορεί πλέον να ζήσει την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού μετά από μία καισαρική τομή. Αρκεί να έχει περάσει ένα διάστημα τουλάχιστον 20 μηνών από την επέμβαση.

Σχόλια

  1. Καλησπερα 😊 Η κυηση ΔΕΝ ειναι προχωρημενη την 40η εβδομαδα. Η κυηση διαρκεί 42 εβδομάδες 😊 Επισης 4 κιλά παιδί δεν είναι μεγαλόσχημο αλλα είναι άκρως φυσιολογικό παιδί που πιθανόν γεννήθηκε στην ώρα του. Αν δεν θεωρούσαμε την 40η εβδομάδα "τελευταία" και αφήναμε τη φυση να κάνει τη δουλειά της τα περισσότερα παιδάκια θα γεννιόντουσαν γύρω στα 4 κιλά 😊 Δυστυχώς πολλοί "εμαθαν" το vbac αλλά λίγοι το εφαρμόζουν και το ακολουθούν 😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις