MY ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
Σαββατοκύριακο. Ηπιότεροι ρυθμοί, μεγαλύτερη άνεση χρόνου, ένα διήμερο για την οικογένεια. Τι πιο ψυχοθεραπευτικό, λοιπόν, για μια μαμά (αν το θεωρεί, βέβαια, ψυχοθεραπευτικό) από το να μπει στην κουζίνα με τα παιδάκια της και να αρχίσει να δημιουργεί με εργαλεία τις κουτάλες και τα κατσαρολικά. Αρκεί να μην το δει καταναγκαστικά:)
Μπορεί, στις μέρες μας, να έχουμε ξεχάσει κάπως να καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι και να απολαμβάνουμε το γεύμα μας, αλλά κάτι ήξεραν οι παλιότεροι που τηρούσαν ευλαβικά τα κυριακάτικα τραπεζώματα. Ως γνωστόν, το φαγητό μας φτιάχνει τη διάθεση, ειδικά αν πεινάμε πολύ και είναι η απαραίτητη πρώτη ύλη για να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους. Να πούμε μια κουβέντα παραπάνω, να κάνουμε μια πρόποση με ένα ποτηράκι κρασί, να δεχθούμε κομπλιμέντα για τη μαγειρική μας, να δούμε τα παιδιά να τρώνε με όρεξη γιατί, πάνω απ' όλα είμαστε ελληνίδες μάνες και, όσο να'ναι, ένα κατάλοιπο από τις δικές μας μαμάδες ή γιαγιάδες, μια εμμονή με το αν "χόρτασε το παιδί" μας έχει μείνει:)
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την δική μου συνταγή για αφράτα μπιφτεκάκια. Όχι εν τω τηγανίω, όπως έλεγε ο Γιάννης Βογιατζής στην αγαπημένη μου ταινία "Γοργόνες και Μάγκες", αλλά εν..τω φούρνω, που είναι και πιο υγιεινό. Η δοσολογία που σας δίνω είναι για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών, δηλαδή για περίπου 10-12 μπιφτεκάκια. Ανάλογαμε τις ανάγκες σας, μπορείτε να την προσαρμόσετε.
Υλικά
* μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
* μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
* μία ώριμη ντομάτα τριμμένη
* ένα σφηνάκι λευκό ξύδι
* ένα αβγό
* μισή κούπα τριμμένη φρυγανιά ή κουάκερ
* μία κοφτή κουταλικά της σούπας αλάτι
* μία κοφτή κουταλιά της σούπας ρίγανη
* λίγο ελαιόλαδο (ίσα να βρέξουμε τα χέρια μας πριν πλάσουμε τον κιμά)
* προαιρετικά 1-2 τριμμένα καρότα (προσδίδουν έξτρα γλύκα)
* 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προτιμήστε να μην το περάσετε από τον τρίφτη, καθώς χρειάζεται η έξτρα υγρασία)
Εκτέλεση
Ομογενοποιούμε με τα χέρια μας τα υλικά και φροντίζουμε να ζυμώσουμε τουλάχιστον για πέντε λεπτά για πιο αφράτο αποτέλεσμα. Μυστικό της γιαγιάς: μπορούμε να προσθέσουμε και ελάχιστο φρέσκο γάλα, το οποίο θα κάνει τα μπιφτέκια μας ακόμη πιο αφράτα. Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα να "ξεκουραστεί". Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια που στο μεταξύ έχουμε πλάσει. Προθερμαίνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε στους 180-200 (ανάλογα με τον φούρνο μας) πάνω-κάτω για περίπου μία ώρα. Μπορούμε στη μέση του ψησίματος να γυρίσουμε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά για να ροδίσουν εξίσου.
Γαρνιτούρα
Εδώ, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα μπιφτέκια μας με ένα ωραιότατο πιλάφι, βράζοντας το ρύζι μας (εγώ προτιμώ το γλασέ) σε μοσχαρίσιο ζωμό. Για να φτιάξουμε, γενικά, μοσχαρίσιο ζωμό, μπορούμε να ζητήσουμε κόκκαλα από τον κρεοπώλη μας και να τα βράσουμε μαζί με ό,τι λαχανικό έχουμε στο ψυγείο. Για να έχουμε πάντα σπιτικό ζωμό για τις συνταγές μας, μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη σε μικρότερες ποσότητες και κάθε τόσο να τις επιστρατεύουμε για το μαγείρεμα. Αν, πάλι, δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να νοστιμίσουμε το ζουμάκι με κάποιον κύβο που υπάρχει στο εμπόριο. Προσωπικά, στο νερό προσθέτω και μισή κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο. Το ρυζάκι είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή, καθώς δίνει ενέργεια, είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τα παιδιά (ωστόσο είναι καλό να περιορίζεται σε δύο μάξιμουμ φορές την εβδομάδα) και αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου.
Ως εναλλακτική, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πουρέ πατάτας, γλυκοπατάτας ή καρότου. Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν και οι έτοιμοι πουρέδες του εμπορίου. Φυσικά, υπάρχουν πάντοντε και οι λατρεμένες, ακαταμάχητες και κυρίως επιτρεπτές από τους διαιτολόγους για μία φορά την εβδομάδα, τηγανητές πατατούλες. Αρκεί να επιλέξουμε ελαιόλαδο και να τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το έξτρα λάδι από το τηγάνι. Κατεξοχήν υδατάνθρακας, οι πατατούλες θα μας δώσουν έξτρα ενέργεια.
Για τους πιο "fit" τα μπιφτέκια συνοδεύονται κάλλιστα από μια πλούσια, πράσινη σαλάτα, με λαχανικά της εποχής. Επιλέξτε μαρουλάκι με ρόκα και λιαστές ντομάτες, λάχανο με καρότο ή βρασμένο μπρόκολο, μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, απαραίτητων για την καλή μας υγεία.
Tip: Αν τα μικρά σας, σας βοηθήσουμε στο πλάσιμο, φορέστε τους γάντια μιας χρήσης και πλύνετε μετά καλά τα χέρια τους, καθώς το ωμό κρέας και το ωμό αβγό είναι επικίνδυνα.
Καλά μαγειρέματα, εγώ τα έχω ήδη φουρνίσει:) Στείλτε μας τις συνταγές σας! Θα χαρούμε να τις δημοσιεύσουμε!
Μπορεί, στις μέρες μας, να έχουμε ξεχάσει κάπως να καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι και να απολαμβάνουμε το γεύμα μας, αλλά κάτι ήξεραν οι παλιότεροι που τηρούσαν ευλαβικά τα κυριακάτικα τραπεζώματα. Ως γνωστόν, το φαγητό μας φτιάχνει τη διάθεση, ειδικά αν πεινάμε πολύ και είναι η απαραίτητη πρώτη ύλη για να έρθουμε πιο κοντά με τους δικούς μας ανθρώπους. Να πούμε μια κουβέντα παραπάνω, να κάνουμε μια πρόποση με ένα ποτηράκι κρασί, να δεχθούμε κομπλιμέντα για τη μαγειρική μας, να δούμε τα παιδιά να τρώνε με όρεξη γιατί, πάνω απ' όλα είμαστε ελληνίδες μάνες και, όσο να'ναι, ένα κατάλοιπο από τις δικές μας μαμάδες ή γιαγιάδες, μια εμμονή με το αν "χόρτασε το παιδί" μας έχει μείνει:)
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας την δική μου συνταγή για αφράτα μπιφτεκάκια. Όχι εν τω τηγανίω, όπως έλεγε ο Γιάννης Βογιατζής στην αγαπημένη μου ταινία "Γοργόνες και Μάγκες", αλλά εν..τω φούρνω, που είναι και πιο υγιεινό. Η δοσολογία που σας δίνω είναι για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών, δηλαδή για περίπου 10-12 μπιφτεκάκια. Ανάλογαμε τις ανάγκες σας, μπορείτε να την προσαρμόσετε.
Υλικά
* μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
* μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
* μία ώριμη ντομάτα τριμμένη
* ένα σφηνάκι λευκό ξύδι
* ένα αβγό
* μισή κούπα τριμμένη φρυγανιά ή κουάκερ
* μία κοφτή κουταλικά της σούπας αλάτι
* μία κοφτή κουταλιά της σούπας ρίγανη
* λίγο ελαιόλαδο (ίσα να βρέξουμε τα χέρια μας πριν πλάσουμε τον κιμά)
* προαιρετικά 1-2 τριμμένα καρότα (προσδίδουν έξτρα γλύκα)
* 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προτιμήστε να μην το περάσετε από τον τρίφτη, καθώς χρειάζεται η έξτρα υγρασία)
Εκτέλεση
Ομογενοποιούμε με τα χέρια μας τα υλικά και φροντίζουμε να ζυμώσουμε τουλάχιστον για πέντε λεπτά για πιο αφράτο αποτέλεσμα. Μυστικό της γιαγιάς: μπορούμε να προσθέσουμε και ελάχιστο φρέσκο γάλα, το οποίο θα κάνει τα μπιφτέκια μας ακόμη πιο αφράτα. Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα να "ξεκουραστεί". Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια που στο μεταξύ έχουμε πλάσει. Προθερμαίνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε στους 180-200 (ανάλογα με τον φούρνο μας) πάνω-κάτω για περίπου μία ώρα. Μπορούμε στη μέση του ψησίματος να γυρίσουμε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά για να ροδίσουν εξίσου.
![]() |
Το μαγείρεμα με τα παιδιά, εκτός από έναν μικρό πανικό στην κουζίνα, δημιουργεί και ισχυρότερο δέσιμο μεταξύ μας:) |
Εδώ, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μπορούμε να συνοδεύσουμε τα μπιφτέκια μας με ένα ωραιότατο πιλάφι, βράζοντας το ρύζι μας (εγώ προτιμώ το γλασέ) σε μοσχαρίσιο ζωμό. Για να φτιάξουμε, γενικά, μοσχαρίσιο ζωμό, μπορούμε να ζητήσουμε κόκκαλα από τον κρεοπώλη μας και να τα βράσουμε μαζί με ό,τι λαχανικό έχουμε στο ψυγείο. Για να έχουμε πάντα σπιτικό ζωμό για τις συνταγές μας, μπορούμε να τον αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη σε μικρότερες ποσότητες και κάθε τόσο να τις επιστρατεύουμε για το μαγείρεμα. Αν, πάλι, δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να νοστιμίσουμε το ζουμάκι με κάποιον κύβο που υπάρχει στο εμπόριο. Προσωπικά, στο νερό προσθέτω και μισή κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο. Το ρυζάκι είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή, καθώς δίνει ενέργεια, είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τα παιδιά (ωστόσο είναι καλό να περιορίζεται σε δύο μάξιμουμ φορές την εβδομάδα) και αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου.
Ως εναλλακτική, μπορούμε να φτιάξουμε ένα πουρέ πατάτας, γλυκοπατάτας ή καρότου. Και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν και οι έτοιμοι πουρέδες του εμπορίου. Φυσικά, υπάρχουν πάντοντε και οι λατρεμένες, ακαταμάχητες και κυρίως επιτρεπτές από τους διαιτολόγους για μία φορά την εβδομάδα, τηγανητές πατατούλες. Αρκεί να επιλέξουμε ελαιόλαδο και να τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το έξτρα λάδι από το τηγάνι. Κατεξοχήν υδατάνθρακας, οι πατατούλες θα μας δώσουν έξτρα ενέργεια.
Για τους πιο "fit" τα μπιφτέκια συνοδεύονται κάλλιστα από μια πλούσια, πράσινη σαλάτα, με λαχανικά της εποχής. Επιλέξτε μαρουλάκι με ρόκα και λιαστές ντομάτες, λάχανο με καρότο ή βρασμένο μπρόκολο, μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, απαραίτητων για την καλή μας υγεία.
Tip: Αν τα μικρά σας, σας βοηθήσουμε στο πλάσιμο, φορέστε τους γάντια μιας χρήσης και πλύνετε μετά καλά τα χέρια τους, καθώς το ωμό κρέας και το ωμό αβγό είναι επικίνδυνα.
Καλά μαγειρέματα, εγώ τα έχω ήδη φουρνίσει:) Στείλτε μας τις συνταγές σας! Θα χαρούμε να τις δημοσιεύσουμε!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου