ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αλήθεια είναι ότι η γενιά μας αναγκάστηκε να "προσγειωθεί" κάπως απότομα στο "έδαφος" της οικονομικής κρίσης, όταν αυτή ξέσπασε πριν μερικά χρόνια. Εκτός από την κρίση, βέβαια, η ύπαρξη οικογένειας και άρα ανθρώπων που εξαρτώνται από εμάς σε κάθε επίπεδο, αποτελεί πάντα το "ξυπνητήρι", μια μόνιμη υπενθύμιση ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας με σύνεση και να εξασκούμαστε κάπου-κάπου και σε αυτό το...άγνωστο-σε πολλούς-σπορ της αποταμίευσης. Έστω και με τη λογική του απλού κουμπαρά!

Αν ανήκετε σε εκείνους που βλέπουν τους μισθούς τους να...κάνουν φτερά στα μισά του μήνα, ίσως οι παρακάτω συμβουλές να σας φανούν χρήσιμες.

 

1. "Ετοιμοπόλεμοι" στο σούπερ μάρκετ

Για την συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι το μεγαλύτερο έξοδο, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Επειδή η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ, με τα παραγεμισμένα ράφια και την ευρεία ποικιλία, μας δελεάζει να αγοράσουμε και κάτι δευτερεύον (ή μάλλον πολλά δευτερεύοντα), είναι καλό, αφενός πριν πάμε να κάνουμε μία λίστα με τα απαραίτητα, αφετέρου να στείλουμε για ψώνια τον πιο...Σκρουτζ της οικογένειας:) Θα μας βοηθήσει, επίσης, να καταρτίσουμε ένα εβδομαδιαίο, διατροφικό πλάνο της οικογένειας, ώστε να ξέρουμε τι θα μαγειρέψουμε μέρα-μέρα και άρα τι υλικά χρειαζόμαστε. Καμιά φορά "την πατάμε" με τις επανειλημμένες βόλτες στο σούπερ μάρκετ, επειδή κάτι μας λείπει.

2. "Έξυπνες αγορές"

Με την έλευση της οικονομικής κρίσης, αλλά και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, οι υπεραγορές τροφίμων έχουν πάντα ένα πρόγραμμα προσφορών και μειωμένων τιμών σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Αξίζει να είμαστε ενήμεροι προκειμένου να εξοικονομούμε χρήματα. Κάποια σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, έχουν την πολιτική των κουπονιών ή των πόντων. Αξίζει να επωφεληθούμε. Ας μην αγνοούμε την προσφορά αν το σούπερ μάρκετ βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την άμεση γειτονιά μας. Ευκαιρία να περπατήσουμε λίγο περισσότερο! Αρκεί να μην επιβαρύνουμε τη μέση μας με τις σακούλες (ένα τροχήλατο καρότσι θα βοηθήσει). Βonus tip: Αντικαταστήστε τις πλαστικές σακούλες του σούπερ-μάρκετ, τις οποίες πλέον πληρώνουμε, με υφασμάτινες, από ανακυκλώσιμα υλικά. Βάλτε τα παιδιά σας να τις ζωγραφίσουν.

3. Όχι (τόσο πολύ) στα αναλώσιμα

Καμιά φορά η συμπεριφορά χρήσης ενός προϊόντος αποδεικνύεται δαπανηρή. Προσωπικά, έχω πιάσει τον εαυτό μου να ξοδεύει αλόγιστα το χαρτί κουζίνας. Το χρησιμοποιώ για τα πάντα και το ρολό τελειώνει πριν καν το καταλάβω. Είναι καλό να επενδύουμε τα χρήματά μας σε προϊόντα που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν (στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα υγρό πανί ή μια απλή πετσέτα!).

4. Ρούχο δανεικό (αλλά καλό)

Εντάξει, το καταλαβαίνω. Κάθε μαμά έχει το μεράκι να αγοράσει στα παιδιά της καινούρια ρούχα, άριστης ποιότητας και αισθητικής. Ας σκεφτούμε, όμως, λίγο πιο λογικά. Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα κα είναι πραγματικά άδικο ρούχα "του κουτιού" να καταλήγουν στην ντουλάπα. Μπορούμε κάλλιστα να δανειστούμε και να δανείσουμε ρούχα-πάντα σε καλή κατάσταση. Η εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιτύχουμε είναι πολύ σημαντική, ενώ μέσω της προσφοράς μας μπορούμε να βοηθήσουμε οικογένειες και οργανισμούς που πραγματικά χρειάζονται τα ρούχα. Στην αγορά υπάρχουν καταστήματα με είδη ρουχισμού second-hand. Έτυχε να επισκεφθώ ένα από αυτά κάποια στιγμή και βρήκα ωραιότατο, επώνυμο παιδικό μπουφάν με 5 ευρώ (!). Όπως μου εξήγησε η υπεύθυνη, τα ρούχα αυτά, αν και ήδη φορεμένα, περνάνε από τον κλίβανο οπότε είναι 100% αποστειρωμένα και ασφαλή.

5. Έγκαιρες αγορές και κρατήσεις

Ένα χαρακτηριστικό, ως προς αυτό, παράδειγμα είναι τα αεροπορικά εισιτήρια. Όσο νωρίτερα τα κλείσουμε, τόσο χαμηλότερες τιμές μπορούμε να βρούμε.Αυτό ισχύει και για τον προγραμματισμό των διακοπών μας. Όσο νωρίτερα καταλήξουμε στον προορισμό για τις γιορτές ή την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο πιο οικονομικό θα είναι το οικογενειακό πακέτο.

6. Ευκαιρίες στην διασκέδαση

Πολλά εστιατόρια προσφέρουν π.χ δύο γεύματα στην τιμή του ενός ή οικονομικά οικογενειακά μενού. Ανάλογες προσφορές υπάρχουν και στα σινεμά ή τα καφέ (happy hours). Σε κάποια καταστήματα, ο καφές σερβίρεται με κάποιο έδεσμα μπόνους, ενώ και οι παιδότοποι έχουν μπει σε μια λογική οικονομικών προσφορών (κάθε δεύτερη είσκεψη δωρεάν, χαμηλότερες τιμές για αδελφάκια κλπ). Αλίμονο, δεν χρειάζεται να κλεινόμαστε στο σπίτι αν δεν βρίσκουμε προσφορές, αλλά είναι καλό κάπου-κάπου να τις εκμεταλλευόμαστε.  

7. Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Καμιά φορά το σπίτι μας ξοδεύει περιττή ενέργεια γιατί δεν έχουμε κάνει τις απαραίτητες επισκευές ή παρεμβάσεις. Τα λειτουργικά κουφώματα, για παράδειγμα, μειώνουν την απώλεια θέρμανσης, ενώ το κλείσιμο των ηλεκτρικών συσκευών (ακόμη και η stand by κατάσταση είναι ενεργοβόρα οπότε βγάζουμε την πρίζα) περιορίζει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούμε, επίσης, να προτιμούμε τις λάμπες οικονομίας και να κλείνουμε το φως σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε την εκάστοτε στιγμή. Έτσι κάνουμε και ατμόσφαιρα:)


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις