ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


Ολοένα και περισσότερα περιστατικά διατροφικών διαταραχών καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Η νευρική ανορεξία, αλλά και το "αδερφάκι" της, η βουλιμία, δυστυχώς τείνουν να γίνουν μάστιγες για τους εφήβους και αποτελούν ψυχικές νόσους που πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και με επιστημονική υποστήριξη, προκειμένου να μην αποβούν μοιραίες για την ίδια τη ζωή εφήβων και ενηλίκων. Πολύς λόγος έχει γίνει για τη νευρική ανορεξία, λιγότερος για την βουλιμία, την οποία αξίζει να αναλύσουμε προκειμένου να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα σημάδια της και να βοηθήσουμε τα παιδιά.

Τι είναι η βουλιμία

Η νευρική βουλιμία (bulimia nervosa) είναι μία από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από ευκαιριακή και χωρίς μέτρο κατανάλωση φαγητού, η οποία ακολουθείται από πρόκληση εμετού. Σε κάποιες περιπτώσεις τα άτομα καταφεύγουν σε εμμονική σωματική άσκηση ή ακόμη και στην λήψη καθαρτικών. Δυστυχώς, η βουλιμία είναι ένας φαύλος κύκλος. Το άτομο συνεχίζει να τρώει υπερβολικές ποσότητες και στη συνέχεια να προκαλεί στον εαυτό του εμετό. Το επικίνδυνο είναι ότι όλη αυτή η συνήθεια καταντά παρορμητική και εθιστική, όπως και τα ναρκωτικά. Νιώθει ότι πρέπει να βρει τρόπο να μην πάρει βάρος και έτσι αυτή η είσοδος-έξοδος του φαγητού καταντά μια θλιβερή ρουτίνα.

Η βουλιμία στην εφηβεία

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, περίπου ένας στους 10 εφήβους πάσχει από βουλιμία, ποσοστό καθόλου αμελητέο.  Σύμφωνα με την Ανάσα, την πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, για τις γυναίκες, το ποσοστό ανέρχεται στο 2 με 4%. Το ανησυχητικό είναι ότι πολλές περιπτώσεις παραμένουν χωρίς διάγνωση, με αποτέλεσμα ο έφηβος να συνεχίζει να κάνει κακό στην υγεία του. Οι ειδικοί λένε ότι περισσότερο υποφέρουν τα κορίτσια, ενώ τα αγόρια, αντί για την πρόκληση εμετού, επιλέγουν να κάνουν υπερβολική γυμναστική για να "χτίσουν" μύες και χάνουν υπερβολικό σωματικό βάρος. Ανεξάρτητα από το φύλο, η βουλιμία πυροδοτείται κατεξοχήν από το στρες ή από δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα. Οι έφηβοι-θύματα της βουλιμίας βιώνουν επώδυνα συναισθήματα και έχουν αρνητική εικόνα για το σώμα τους.


Τα σημάδια της βουλιμίας

Είναι αυτονόητο ότι οι γονείς θα πρέπει να έχουν άγρυπνα τα αντανακλαστικά τους σε ό,τι έχει να κάνει με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Όσο πιο έγκαιρα διαπιστώσουν τυχόν πρόβλημα, τόσο πιο έγκαιρα θα μπορέσουν να τα βοηθήσουν. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι το κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία. Τα πιο συχνά σημάδια της βουλιμίας είναι τα ακόλουθα:
* υπερκατανάλωση φαγητού
* φαγητό στα κρυφά, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή εύρεση δικαιολογίας για επίσκεψη σε κάποιο    κατάστημα με junk food
* αντικατάσταση των τροφίμων που έχουν καταναλωθεί  (πχ σακουλάκια με πατατάκια ή μπισκότα)
* προμήθειες στο αυτοκίνητο ή το δωμάτιο του παιδιού, για να τρώει ανενόχλητα
*προβληματισμός για την εικόνα της σιλουέτας του
* ντροπή για την ποσότητα της τροφής που καταναλώθηκε, εκ των υστέρων
* εμετός μετά από υπερκατανάλωση τροφής
* παράλειψη γευμάτων ή εξαντλητικές δίαιτες
* φόβος ότι θα πάρει βάρος
* επιστράτευση τσιχλών ή καραμέλων για την καταπολέμηση της μυρωδιάς μετά από εμετό
* τραχειά φωνή ή ερεθισμένος λαιμός, εξαιτίας του εμετού
* κακή στοματική υγιεινή, αποχρωματισμένα δόντια
* δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος
* χρήση χαπιών αδυνατίσματος ή διουρητικών
* παρατεταμένη παραμονή στο μπάνιο
* εμμονή με την γυμναστική, ακόμη και όταν είναι άρρωστο
* ακανόνιστη περίοδος (για τα κορίτσια) λόγω πλημελλούς σίτισης
* διακυμάνσεις στο βάρος
* δίαιτες που οδηγούν σε αυξομειώσεις βάρους (yo-yo dieting)

ΙΝFO
Ενημερωθείτε για τη βουλιμία και τις υπόλοιπες Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής από το site της Ανάσας, η οποία ιδρύθηκε το 2007 και έχει παράσχει πολύτιμη συμβουλευτική, αλλά και θεραπεία, μέσα από το 1ο Κέντρο Ημέρας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (2008).
* www.anasa.com.gr





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις