ΚΑΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ!

ΕΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΣΤΥΛ ΕΧΕΤΕ; ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ, ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ

Κάποιοι ονοματίζουν το άγχος που βιώνουν δημιουργικό. Στην δική μου περίπτωση, θα το χαρακτήριζα μάλλον-και επιεικώς-...μη δημιουργικό, καθώς πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να μπλοκάρει εξαιτίας του στρες και να "πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό". Ανεξάρτητα, όμως, από εμένα, γενικά το άγχος "σκοτώνει", όχι μόνο την υγεία μας αλλά και την ψυχική μας ηρεμία και γι αυτό είναι επιβεβλημένο να μάθουμε να το χειριζόμαστε, τόσο για το δικό μας καλό, όσο και για το καλό των ανθρώπων που μας περιβάλλουν. Και επειδή είμαστε και μητέρες, έχουμε σίγουρα έναν λόγο παραπάνω, δε νομίζετε;

Η αλήθεια είναι ότι όταν αγχωνόμαστε σε υπερβολικό βαθμό, ο οργανισμός μας είναι σα να "στοιχειώνεται" από ένα πέπλο αρνητικότητας. Νιώθουμε ότι δεν θα τα βγάλουμε πέρα, μειώνουμε την αποδοτικότητά μας και μπαίνουμε σε ένα "τρυπάκι" αυτοματισμού και γρήγορων κινήσεων, λες και η γη θα σταματήσει να γυρίζει αν δεν προλάβουμε να κάνουμε τα πράγματα που έχουμε σχεδιάσει. Καταλήγουμε να μην απολαμβάνουμε τις στιγμές, βιωνουμε έντονο εκνευρισμό και ένα αίσθημα κούρασης χωρίς πραγματικά να υπάρχει λόγος. Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος βιώνει το στρες με διαφορετικό τρόπο, είναι καλό να ανακαλύψουμε με ποιον ακριβώς τρόπο τον βιώνουμε προσωπικά, να το εκλογικεύσουμε, να το "δουλέψουμε" και να βελτιώσουμε την κατάσταση όσο μπορούμε.

Τα στυλ του στρες και σε ποιο ανήκουμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν συγκεκριμένα στυλ άγχους τα οποία περιγράφονται επιστημονικά, αλλά αυτές οι ταμπέλες διαφοροποιούνται ανάμεσα στις ποικίλες επιστημονικές έρευνες. Το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ (University of colorado in Denver) έχει εκδώσει ένα κουίζ, το οποίο μας βοηθά να βρούμε σε ποιο στυλ άγχους ανήκουμε. Πάρτε χαρτί και μολύβι:
* Επίθεση: Κάποιοι άνθρωποι, όταν βιώνουν στρες, αντιδρούν με προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος των άλλων, χρησιμοποιώντας λόγια και εκφράσεις που πληγώνουν.
* Αποφυγή: Κάθε φορά που μια στρεσογόνα κατάσταση προκύπτει, κάποια άτομα αποφεύγουν να εμπλακούν σε αυτή, αλλάζοντας θέμα. Μπορεί, επίσης, να κρατήσουν για τον εαυτό τους όλα όσα θα ήθελαν να μοιραστούν σε αυτή την συζήτηση.
* Έλεγχος: Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο τείνει να υπερβάλλει ή να διακόπτει τους άλλους προκειμένου να προσαρμόσει την συζήτηση στα μέτρα του (εν πολλοίς σε όλα όσα το αφορούν).
* Επίκριση: Όσοι ανήκουν σε αυτό το στυλ, συνήθως βάζουν ταμπέλες στους άλλους ή τα κίνητρα των πράξεών τους (είναι χαζός, κακός), πληγώνοντας τα συναισθήματά τους.
* Πίσω από τη μάσκα: Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο προτιμά ένα ανέκδοτο ή ένα σαρκαστικό σχόλιο από το να αναφερθεί ευθέως σε αυτό που το απασχολεί ή το προβληματίζει. Άλλες φορές, πάλι, μπορεί να κάνει ένα κομπλιμέντο στον συνομιλητή του πριν ξεκινήσουν έναν δύσκολο διάλογο.
* Απόσυρση: Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο αποφεύγει όσους εμπλέκονται σε μια στρεσογόνο κατάσταση, είτε κατ' ιδίαν είτε τηλεφωνικά ή στο Διαδίκτυο.
Αξίζει να αναφέρουμε, βέβαια, ότι υπάρχουν,ευτυχώς, ακόμη άνθρωποι που είναι σε θέση να χειρίζονται το άγχος τους με υγιή τρόπο και μπορεί να μην υπάγονται σε κάποια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Εφόσον έχουμε βρει σε ποιο στυλ άγχους ανήκουμε, είναι σημαντικό, για την προσωπική μας αυτοβελτίωση, να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους να το χειριζόμαστε. Ειδικά αν νιώθουμε ότι αυτό μας το "μπλοκάρισμα" μας απομακρύνει, ίσως, από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να το προσπαθήσουμε. Να, ορισμένες καλές-και γνωστές- ιδέες.
* Καλή σωματική κατάσταση και φροντίδα του σώματος
Ο οργανισμός μας είναι και αυτός μία μηχανή που χρειάζεται "λάδωμα" και καλή συντήρηση για να λειτουργήσει. Έχουμε ανάγκη από καλό ύπνο, σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τροφές που καταπολεμούν το άγχος (πράσινα λαχανικά, βρώμη, γιαούρτι, σολομός, μαύρη σοκολάτα, αβοκάντο).
* Κανάκεμα του συναισθηματικού μας κόσμου
Οφείλουμε να προσπαθούμε, μέσα από τις επιλογές μας, να είμαστε ισορροπημένοι. Μια υγιής συντροφική σχέση, οι καλές φιλίες, η καλή σχέση με τα παιδιά μας, μια ενασχόληση από την οποία αντλούμε ευχαρίστηση, αποτελούν πολύ σημαντικά κομμάτια.
* Πνευματική αρμονία
Το σώμα μας είναι το ένα σκέλος, η ψυχή μας το άλλο (και μάλλον είναι αλληλένδετα). Είναι σημαντικό να κάνουμε πράγματα που ευχαριστούν την ψυχή μας, να βάζουμε καινούριους στόχους και να αναζητούμε την ηρεμία.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις