ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΚΑΙ Η "ΣΠΟΡΑ" ΤΟΥ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗ ΜΑΜΑΔΟΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ


Ο κόσμος του παιδικού βιβλίου είναι ένας αστείρευτος κόσμος, ιδιαίτερα διδακτικός για τα παιδιά, που, μέσα από το διάβασμα, αφομοιώνουν με τον καλύτερο τρόπο σημαντικά μηνύματα για τη ζωή. Είναι ωραίο να βλέπει κανείς συγγραφείς να προωθούν με ζέση το συγγραφικό τους έργο, να γίνονται ένα με το λιλιπούτειο-και άκρως απαιτητικό ακροατήριο- και να "οργώνουν" την Ελλάδα για να συστήσουν το βιβλίο τους στη μαθητική νεολαία.
Σε αυτή την κατηγορία των συγγραφέων ανήκει ο κ. Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ένας πρωτοεμφανιζόμενος, σχετικά, συγγραφέας, ο οποίος επανήλθε πρόσφατα στην συγγραφική επικαιρότητα με το δεύτερο βιβλίο του, το "Χρυσαφένιο Κουκούτσι" (το πρώτο, "Ο μπαμπάς μου, ο ήρωάς μου" υπήρξε εξίσου αξιόλογο) και ήδη έχει επισκεφθεί πολλά μέρη ανά την Ελλάδα για να μεταδώσει στα παιδιά (και τους γονείς τους) την αξία της ισορροπημένης διατροφής. Η Μαμαδοχώρα τον συνάντησε και έκανε μαζί του μια όμορφη κουβέντα, για την οποία τον ευχαριστούμε εκ προοιμίου πολύ.

Κύριε Δημητρόπουλε, καλωσήρθατε στη Μαμαδοχώρα. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;


Η συγγραφή παιδικών βιβλίων πρόεκυψε από την ανάγκη να μεταδώσω θετικά μηνύματα στο Αύριο που δεν είναι άλλο από τα ίδια τα παιδιά. Άλλωστε με τα παραμύθια και τις παραβολές τα ακούν γλυκύτερα. 

Μιλήστε μας για το δεύτερο βιβλίο σας, το οποίο τιτλοφορείται "Το χρυσαφένιο κουκούτσι". Τι πραγματεύεται; Ποιοι είναι οι βασικοί ήρωες και με ποια αφορμή επμνευστήκατε το θέμα του; 

Το νέο μας βιβλίο πραγματεύεται το θετικό μήνυμα της υγιεινής διατροφής μέσα από τα φρούτα, τους οικογενειακούς δεσμούς αλλά και την αγάπη για τη φύση. Βασικοί ήρωες του παραμυθιού είναι η μικρή Αγνή, ο παππούς της ο κ. Προκόπης αλλά και τα ίδια τα φρούτα που παίρνουν ψυχή τα μεσάνυχτα όταν οι άνθρωποι κοιμούνται. Αφορμή και έναυσμα για τη συγγραφή αυτού  του παραμυθιού στάθηκαν οι αρνητικοί δείκτες όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, μιας και δείχνουν ότι τα Ελληνόπουλα έχουν κατακτήσει με το «σπαθί»  τους την πρωτιά στη λίστα των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε. 

Πόσο συνειδητοποιημένους αφουγκράζεστε τους Έλληνες γονείς αναφορικά με το ζήτημα της διατροφής των παιδιών τους;
Δυστυχώς όλοι μας πέφτουμε συχνά στην παγίδα του εύκολου και πρόχειρου φαγητού που δεν είναι τίποτε άλλο από τροφές ανθυγιεινές τόσο για τον οργανισμό τον δικό μας αλλά και των παιδιών μας

Ποια είναι η αίσθηση που έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τα παιδιά; Υπάρχει κάποια παρουσίαση η οποία σας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση; 
Όλες οι παρουσιάσεις έχουν τη δική τους χάρη. Έχω να θυμάμαι πολλές ξεχωριστές και μοναδικές στιγμές, γεμάτες από παιδικά χαμόγελα. 


Πείτε μας λίγα λόγια και για το πρώτο σας βιβλίο, με τίτλο "Ο μπαμπάς μου, ο ήρωάς μου". Πώς προέκυψε; 

Πρόκειται για μια ιστορία  για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξία των οικογενειακών δεσμών και την πατρική αγάπη.  Εκείνο που καταδεικνύει είναι πως γονιός δεν είναι απαραίτητα όποιος γεννά παιδιά, αλλά εκείνος που συνειδητά ζει για τα παιδιά του. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς να προβληματιστούν και να συζητήσουν με τα παιδιά για την υιοθεσία και τον ρόλο της οικογένειας, προβάλλοντας έτσι το αληθινό νόημα της αγάπης.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία των παραμυθιών για τα παιδιά; Ποια είναι τα οφέλη, στην εποχή του Διαδικτύου; 
Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς να μην σταματούν να διαβάζουν στα παιδιά τους. Αν θέλουν να έχουν μεγάλο μερίδιο στις αναμνήσεις των παιδιών τους .. Να μην σταματούν...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην εισαγωγή του βιβλίου υπάρχει μια σύντομη μελέτη για την παχυσαρκία από την κ. Μαρία Ψωμά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιατρό-βιοπαθολόγο, η οποία συμπληρώνεται με συμβουλές διατροφής για παιδιά και γονείς από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Πωλίνα Γιαννιώτη. Το "Χρυσαφένιο κουκούτσι" κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

ΙNFO
Ο κ. Δημητρόπουλος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα παρουσιάσει το βιβλίο του στον Παιδικό Ιανό (στις 6μμ).  





 

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις