ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Σε κάποια καταστήματα παιχνιδιών, το κλίμα που επικρατεί σε παραπέμπει σε παραμύθι. Είναι κάποιοι χώροι ατμοσφαιρικοί, μικρής, σχετικά, έκτασης, που δεν κουβαλούν την βαβούρα των πολυκαταστημάτων και ίσως αυτό βοηθά στο να "χάνεσαι" στον μαγικό κόσμο του παιχνιδιού πιο απερίσπαστος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Λιλιπούπολη, ένα "ψαγμένο" παιχνιδάδικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που μετρά κάτι λιγότερο από τέσσερις δεκαετίες στην αγορά, με έμφαση σε αυτό που λέμε πρόσθετη αξία στο παιχνίδι.
Λόγω της θέσης του, δεκάδες περαστικοί στέκονται να θαυμάσουν την βιτρίνα, με τα ξύλινα κουκλόσπιτα και τα πολύχρωμα φωτιστικά που φωτίζουν τα όνειρα των παιδιών στα παιδικά τους δωμάτια. Αλλά και όταν μπαίνει κανείς, θαυμάζει τα κρεμαστά παιχνίδια που κρέμονται στην οροφή, μεγάλα φορτηγά και αυτοκίνητα για την αγοροπαρέα, κούκλες κλασικού τύπου που θαρρείς ότι θα σου πουν "καλημέρα".




Η Μαμαδοχώρα βρέθηκε πρόσφατα στη Λιλιπούπολη και συνάντησε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, τον κύριο Γιώργο Φιλίπογλου, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του χώρου, αλλά και το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το παιχνίδια για τα παιδιά.

Κύριε Φιλίπογλου, από πότε υπάρχει η Λιλιπούπολη και πώς πήρε το όνομά της;
Ξεκινήσαμε το 1981 και εμπνευστήκαμε την ονομασία αφενός από το ότι ο χώρος είναι σχετικά μικρός, αφετέρου από ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα που υπήρχε εκείνη την εποχή, το "Εδώ Λιλιπούπολη", το οποίο ξεχώριζε για το ποιοτικό του περιεχόμενο.

Πώς έγινε η επιλογή του χώρου στο κέντρο;
Εκείνη την εποχή η αγορά υπήρχε ως επί το πλείστον στο κέντρο. Δεν υπήρχαν τα σημερινά εμπορικά κέντρα. Δείξαμε ιδιαίτερη φροντίδα ως προς τη διαμόρφωση του χώρου γιατί στόχος μας ήταν να θυμίζει παραμύθι. Θέλαμε το κατάστημα να ξεχωρίζει, να έχει τη δική του ταυτότητα, που δεν είναι του εμπορικού συρμού.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τα παιχνίδια που μπορεί κανείς να βρει στη Λιλιπούπολη; 
Θα έλεγα ότι η όλη φιλοσοφία που έχει το κάθε παιχνίδι το κάνει ξεχωριστό. Τόσο η αισθητική του όσο και η χρησιμότητά του. Μέσα από τα παιχνίδια που διαθέτουμε, το παιδί μπορεί να μάθει διασκεδάζοντας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γενικά, μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μπορεί να μάθουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία να τους μένουν και στη συνέχεια. Είναι σαν ένα δεύτερο σχολείο. Στον χώρο μας, μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες παιδιών έως και 12 χρόνων.

Τι παιχνίδια μπορεί κανείς να βρει στο κατάστημά σας;
Μπορεί να βρει κατασκευές για όλες τις ηλικίες, μέσα από τις οποίες το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα χέρια του και να συνθέτει. Είναι σημαντικό να ξέρουμε να φτιάχνουμε πράγματα. Υπάρχουν, επίσης, διάφορα κουκλόσπιτα, κούκλες κλασικού τύπου, αλλά φτιαγμένες με σύγχρονες προδιαγραφές και με υψηλή ποιότητα, επιτραπέζια. Παράλληλα, δουλεύουμε και κάποια εποχιακά είδη, όπως είναι τα αποκριάτικα κοστούμια αλλά και οι χεριποίητες πασχαλινές λαμπάδες, τις οποίες παραγγέλνουμε από χειροτέχνες ή κατασκευάζουμε και οι ίδιοι όταν υπάρχει χρόνος. Γενικά, οι άνθρωποι που έρχονται εδώ ξέρουν περίπου τι θα βρούνε και στόχος τους είναι να αγοράσουν ένα δημιουργικό παιχνίδι. Θα έλεγα ότι ψάχνουν την πρόσθετη αξία στο παιχνίδι, κάτι περισσότερο "ψαγμένο". Είναι σημαντικό τα παιχνίδια να είναι ποιοτικά, να επιλέγονται με βάση την ηλικία του παιδιού και να είναι φτιαγμένα από ποιοτικά, φυσικά υλικά, όπως το ξύλο. Άλλωστε, τα παιχνίδια που έχουμε είναι μελετημένα από ειδικούς της συγκεκριμένης αγοράς.

INFO
www.lilipoupoli-toys.gr


Σαφάρι
Η Μαμαδοχώρα αναζητά και άλλους "ψαγμένους" χώρους για παιδιά! Καταστήματα παιχνιδιών, παιδότοπους, δημιουργικά βιβλιοπωλεία. Επικοινωνήστε μαζί μας (dvassileiou@yahoo.gr) για να χτυπήσουμε και την δική σας πόρτα:)








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις