ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ


Όταν η μέρα-με τις πραγματικές υποχρεώσεις-τελειώνει και παραδίδει κάθε φορά τη σκυτάλη της στη νύχτα, ο μαγικός κόσμος της φαντασίας ανοίγει τις πύλες του για τα παιδιά που πλάθουν στα όνειρά τους τα δικά τους παραμύθια. Οι πρώτες ύλες για να γράψουν το "σενάριο" μπορεί να είναι ερεθίσματα και εμπειρίες από την καθημερινή τους ζωή, ενδεχομένως ένα πιο έντονο περιστατικό, ένας φόβος, μια επιθυμία. Άλλες φορές, πάλι, στα όνειρά τους, "ζωντανεύουν" οι ήρωες των παραμυθιών. Με το μικρό τους μυαλουδάκι ταξιδεύουν σε πολύχρωμα παλάτια, δάση και βυθούς και συνομιλούν με τους αγαπημένους τους ήρωες που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μπροστά τους. Η ανάγνωση ιστοριών στα παιδιά πριν πέσουν για ύπνο μόνο καλό τους κάνει και αξίζει να εξηγήσουμε το γιατί.

Καλλιεργούν την φαντασία

Αυτό είναι το πρώτο, αυτονόητο, όφελος. Αρκετοί γονείς παρατηρούν ότι τα παιδιά είναι υπερκινητικά και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε κάτι για ένα λογικό χρονικό διάστημα.  Οι ειδικοί αποδίδουν αυτό και στην υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών ή της τηλεόρασης που εν πολλοίς τα αποχαυνώνουν την ώρα που παρακολουθούν και τα κάνει πιο ευερέθιστα στη συνέχεια. Άλλωστε, αυτή η οπτική υπερδιέγερση που "προσφέρεται" μέσα από τα παιδικά προγράμματα της τηλεόρασης και του Διαδικτύου, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην φαντασία των παιδιών. Μόνο μέσω της ανάγνωσης μπορούν να δημιουργήσουν μόνα τους τις δικές τους, πρωτότυπες εικόνες, να οπτικοποιήσουν νοερά τους ήρωες και τις ιστορίες.

Ενισχύουν το δέσιμο γονέα-παιδιού

Όταν τα φώτα χαμηλώνουν και η μαμά ή ο μπαμπάς παίρνουν θέση δίπλα στο κρεβατάκι του παιδιού με ένα βιβλίο στο χέρι, ξεκινά η ώρα της χαλάρωσης για όλους. Το παιδί αισθάνεται τη ζεστασιά και την ασφάλεια, ο γονιός νιώθει ότι περνά ουσιαστικό χρόνο μαζί του, μοιράζονται μια όμορφη στιγμή. Μετά το τέλος της ιστορίας και το φιλί για καληνύχτα (αν το θέλουν), ο ύπνος του παιδιού ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Αλλά και ο γονιός νιώθει ότι η μέρα έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο. Δημιουργείται μια όμορφη συνήθεια, που θα τη θυμούνται σε όλη τους τη ζωή.

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Νευρολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι γονείς (και όσοι άλλοι ασχολούνται με την φροντίδα των παιδιών) επικοινωνούν λεκτικά με τα παιδιά (συμπεριλαμβανομένης της ανάγνωσης), εκείνα μαθαίνουν πολύ περισσότερα απ' όσα θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Βελτιώνουν τα ίδια θεαματικά τις γνωστικές τους δεξιότητες, ενώ τα επίπεδα του άγχους μειώνονται σημαντικά. Το πιο σημαντικό, ίσως, όφελος σε επίπεδο γνωστικής ανάπτυξης, είναι ότι οι ιστορίες πριν τον ύπνο "βάζουν το μυαλό τους στην πρίζα" για να κατακτήσουν την γλώσσα.


"Άλλη μια φορά, μαμά!"

Θα σας έχει συμβεί. Ως μικρά, αλλά πανέξυπνα πλασματάκια, τα παιδιά ζητούν πολλές φορές να ξαναδιαβάσετε το παραμύθι, προκειμένου να κερδίσουν λίγο παραπάνω χρόνο από τον-αναγκαστικό-ύπνο. Αυτό μπορεί κάποιες φορές, ειδικά όταν είστε πολύ κουρασμένοι, να σας εκνευρίζει, αλλά αποτελεί σημαντικό κομμάτι της γνωστικής τους ανάπτυξης. Όσο πιο πολλές φορές ακούνε την ιστορία, τόσο περισσότερο την εμπεδώνουν. Φθάνουν σε ένα σημείο να αποστηθίζουν τους διαλόγους και ξαφνικά διαπιστώνετε ότι λέτε το παραμύθι μαζί. Άλλες φορές προτρέχουν, γυρίζουν τη σελίδα, αν και ακόμη κάποια από αυτά δεν γνωρίζουν καν να διαβάζουν. Η επανάληψη, λοιπόν, είναι μήτηρ μαθήσεως και σε αυτή την περίπτωση.

Ας το κάνουμε σωστά

Προσωπικά, έχω πιάσει τον εαυτό μου να τους διαβάζει μια ιστορία λες και διαβάζω...συνταγή για γλυκό. Ωστόσο, όταν καταλαβαίνουν ότι το κάνω σαν αγγαρεία, δεν συγκεντρώνονται. Είναι σημαντικό η ανάγνωση να γίνεται ήρεμα, να εκμεταλλευόμαστε τις παραλλαγές της φωνής μας, την ταχύτητα με την οποία μιλούμε, προκειμένου να κάνουμε ελκυστική την εκάστοτε ιστορία. Θα πρέπει να το δούμε σαν έναν μικρό ρόλο. Είναι εξίσου σημαντικό τα παιδιά να νιώθουν άνετα στο χώρο τους, να είναι σκεπασμένα πχ με το αγαπημένο τους πάπλωμα, να έχουν δίπλα τους τα αγαπημένα τους λούτρινα ζωάκια.
Extra tip: Ας φροντίσουμε να επιλέξουμε το παραμύθι (ή τα παραμύθια) καληνύχτας από πριν για να μην υπάρχει αναστάτωση την τελευταία στιγμή. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις