ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...ΝΤΟΥΛΑΠΑ!
ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
![]() |
H ντουλάπα των ονείρων μου:) |
Οι πιο ψύχραιμες, ίσως αυτές που έχουν "ξεπαιδιάσει" και μιλούν εκ του ασφαλούς , συνηθίζουν να λένε τα γνωστά: "Παιδιά είναι". "Θα μεγαλώσουν μια μέρα και θα φύγουν και θα αδειάσει το σπίτι". "Κάνε ότι δεν βλέπεις".
Εύκολο να το λες, δύσκολο να το εφαρμόζεις. Ειδικά όταν ξέρεις ότι στο σχολείο έχουν μάθει να είναι τακτικά, κρεμούν μόνα τους τα σακίδιά τους στην καρέκλα, τα μπουφάν στις κρεμάστρες, μαζεύουν ό,τι έχουν χρησιμοποιήσει, γενικώς τηρούν τους κανόνες που έχει ορίσει η παιδαγωγός. Ναι μεν η ψυχραιμία είναι πάντα καλός σύμβουλος, αλλά το να λέμε συνέχεια "δεν πειράζει" κάθε άλλο παρά διδακτικό είναι για εκείνα. Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να τους βάλουμε στο "παιχνίδι" της τακτοποίησης, όχι μόνο για το δικό μας καλό, αλλά-κυρίως-για το δικό τους.
Tips για να είναι σε "τάξη"
Είμαστε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα
Δεν ωφελεί να τους λέμε συνέχεια να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους, όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε το δικό μας ή το υπόλοιπο σπίτι σε κακό χάλι. Αν, για παράδειγμα, δουν ότι η ντουλάπα μας είναι φορτωμένη με ρούχα, όπως-όπως διπλωμένα, με υπερφορτωμένες κρεμάστρες, το πιθανότερο είναι ότι κι εκείνα θα αφήσουν τη δική τους στο έλεος του Θεού. Ας φροντίσουμε να τους δείχνουμε έμπρακτα ότι η καθαριότητα και η τάξη διευκολύνουν εν πολλοίς τη ζωή μας. Όταν, πχ, τελειώνουμε το φαγητό μας, βάζουμε το πιάτο στον νεροχύτη. Όταν βγάζουμε ένα ρούχο, το διπλώνουμε, εφόσον είναι καθαρό και το βάζουμε στην ντουλάπα, δεν το πετούμε πρόχειρα στην καρέκλα.Προσοχή: Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα να τακτοποιούμε δικά τους πράγματα για λογαριασμό τους, ειδικά αν η ηλικία τους τούς επιτρέπει κάλλιστα να το κάνουν τα ίδια. Τα παιδιά είναι όπως τους μάθεις. Και η υπευθυνότητα θα πρέπει να διδάσκεται από νωρίς.
Τους εξηγούμε τι ακριβώς σημαίνει καθαρό δωμάτιο
Καταρχάς σημαίνει στρωμένο κρεβάτι. Είναι σημαντικό να μπορούν να το στρώνουν μόνα τους λίγο πριν φύγουν για το σχολείο. Ως προς αυτό μπορεί να βοηθήσει πχ η αισθητική των σεντονιών. Μπορούμε να τους ενθαρρύνουμε να επιλέξουν τα ίδια τα σεντόνια και το πάπλωμα με το οποίο κοιμούνται. Όσο περισσότερο τους αρέσει, τόσο πιο εύκολα θα θέλουν να το βλέπουν όμορφα στρωμένο. Στην τακτοποίηση του παιδικού περιλαμβάνεται, επίσης, το βόλεμα των ρούχων (όπου ισχύει ο κανόνας του "κρεμάμε, δεν πετάμε"), η τακτοποίηση παιχνιδιών, βιβλίων και λοιπού εξοπλισμού στους αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους, η τοποθέτηση των άπλυτων ρούχων στο αντίστοιχο καλάθι και η καθαριότητα επιφανειών και χαλιών. Ως προς το τελευταίο, εννοείται ότι θα χρειαστεί να συνδράμουμε, τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία.Τους αφήνουμε την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν τον χώρο τους
Τα παιδιά έχουν άποψη και αυτή δεν πρέπει γενικώς να καταπιέζεται. Το παιδικό δωμάτιο είναι το δικό τους "βασίλειο" μέσα στο σπίτι, ο χώρος που "στεγάζει" σκέψεις, όνειρα και τα πρώτα "σκιρτήματα". Θα πρέπει να τους αφήνουμε να επιλέξουν το χρώμα στους τοίχους, τα έπιπλα της αρεσκείας τους (υπάρχουν οικονομικές επιλογές), να κάνουν τις ανακατατάξεις που θέλουν ενίοτε, για να μην βαριούνται. Αν ο χώρος τους αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά τους, θα θέλουν να τον έχουν περισσότερο φροντισμένο.Προσοχή: Είναι καλό να μην υποτιμούμε την αισθητική άποψη και των μικρότερων παιδιών (νηπίων και παιδιών του δημοτικού). Άλλωστε σε αυτή την ηλικία μπαίνουν τα θεμέλια για μια πιο...τακτική καθημερινότητα. Μπορούν να επιλέξουν τις κουρτίνες, τις κορνίζες με τις φωτογραφίες τους, τα πόστερ στους τοίχους. Θα πρέπει να τους ενθαρρύνουμε να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους ανά ομάδες (σε άλλο κουτί τα κουζινικά, σε άλλο τα κομμάτια του παζλ, στην κασετίνα τους μαρκαδόρους κλπ). Θα βοηθήσει να τους λέμε κάθε φορά που παίρνουν ένα καινούριο παιχνίδι να αποθηκεύουν ένα παλαιότερο για να γίνεται η απαραίτητη εξοικονόμηση χώρου. Θα πρέπει να μάθουν να τακτοποιούν το γραφείο τους, να βάζουν στο συρτάρι τα τετράδια, στην μολυβοθήκη τα μολύβια, στο ράφι τα βιβλία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου