ΤΑ "ΕΞΥΠΝΑ" ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΝΙΩΘΟΥΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


Δεν το έχω βιώσει ακόμη προσωπικά, αλλά έχω ακούσει ότι το να έχει κανείς παιδιά στην εφηβεία είναι από μόνο του μια απαιτητική διαδικασία. Λόγω ορμονών, οι διαθέσεις των εφήβων περνούν σκαμπανεβάσματα, ενώ σε αυτό το ηλικιακό στάδιο έρχεται και η αμφισβήτηση και η σύγκρουση με το γονεϊκό πρότυπο. Την κατάσταση έρχεται μάλλον να επιτείνει η χρήση των κινητών, καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα, φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα θλίψης στους teenagers. Είναι μάλιστα ανησυχητικό ότι το ποσοστό των εφήβων που καταγράφουν κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Πιο αναλυτικά, ενώ μέχρι και τη δεκαετία του 1990 οι μελέτες έδειχναν ότι τα παιδιά στην εφηβεία γινόντουσαν ολοένα και πιο χαρούμενα, με τους δείκτες της αυτοεκτίμησης και του αισθήματος ικανοποίησης από τη ζωή τους να βαίνουν αυξανόμενοι, από το 2012 και μετά το σκηνικό ανατράπηκε. Γιατί; Διότι εκείνη τη χρονιά αυξήθηκε και η χρήση των"έξυπνων" τηλεφώνων (smart phones), η οποία, ειδικά στις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 50%. Σήμερα, σύμφωνα με τα ποσοστά, περίπου 8 στους 10 εφήβους έχουν "έξυπνα" κινητά.

Αντί για το Ίντερνετ, επιλέξτε τους φίλους και τον αθλητισμό

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έκδοση Emotion, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 1.1 εκατομμύριο εφήβους προκειμένου να εξακριβώσουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτή την ξαφνική υποχώρηση της εφηβικής ευτυχίας. Τα στοιχεία προέκυψαν από μία εθνική έρευνα στην Αμερική (Monitoring the Future Survey), η οποία έχει καταγράψει την συμπεριφορά και τις αξίες των εφήβων από το 1990. Οι επιστήμονες ρώτησαν τους εφήβους κατά πόσο ένιωθαν ευτυχισμένοι, αλλά και με ποιον τρόπο περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Εκείνο που διαπίστωσαν είναι ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τους φίλους τους, κάνοντας αθλητισμό, διαβάζοντας ή ακόμη και μελετώντας για τις υποχρεώσεις του σχολείου ήταν πιο χαρούμενοι σε σύγκριση με εκείνους που περνούσαν την ώρα τους παρακολουθώντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή σερφάροντας στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν αφορά στη χρήση συσκευών συνδέεται με περισσότερη ευτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έφηβοι που ξόδευαν περισσότερες από πέντε ώρες ημερησίως στον Ίντερνετ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νιώθουν λιγότερο χαρούμενοι σε σύγκριση με εκείνους που σέρφαραν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

Τι να κάνουν οι γονείς

Ειδικά στους εφήβους, θα έλεγε κανείς ότι η απαγόρευση έχει αντίθετα αποτελέσματα. Μέσα από τη συζήτηση, οι γονείς οφείλουν-τουλάχιστον να προσπαθήσουν-να εξηγήσουν στα παιδιά ότι η ζωή βρίσκεται έξω από το σπίτι και τις οθόνες και να τα παροτρύνουν να περνούν χρόνο με τους φίλους τους και να αθλούνται. Παράλληλα, θα ήταν καλό να περιορίσουν και οι ίδιοι τη χρήση του Διαδικτύου και των social media, καθώς θα αποτελούν πάντα πρότυπο για τα παιδιά τους, έστω και υπό αμφισβήτηση. 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις