ΓΥΡΙΣΕ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΠΑΙΔΑ


Αχ, η Φύση! Πόσο ευεργετική είναι για την υγεία και την ψυχική μας διάθεση! Το πράσινο των δέντρων, το πολύχρωμο των λουλουδιών, ο ήχος των κυμάτων της θάλασσας, η ηρεμία των νερών μιας μικρής λιμνούλας. Στη λίστα με τους ωφελημένους από την επαφή με τη Φύση-δηλαδή όλους μας-νέα έρευνα του Χάρβαρντ έρχεται να προσθέσει τώρα και τους εφήβους, ειδικά τα γυμνασιόπαιδα. Πιο συγκεκριμένα, οι έφηβοι που έχουν πρόσβαση σε δέντρα και "πράσινους" χώρους γενικότερα, καταγράφουν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που μένουν σε περιοχές με τσιμέντο και μόνο τσιμέντο.

Στην έρευνα των επιστημόνων του Χάρβαρντ συμμετείχαν 9.000 έφηβοι, 12-18 χρόνων. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο της γεωκωδικοποίησης, οι ερευνητές εντόπισαν τον τόπο κατοικίας των συμμετεχόντων, ενώ με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων μπόρεσαν να προσδιορίσουν πόσο κοντά είναι τα σπίτια των εφήβων σε πράσινα μέρη, θάλασσα, λίμνες και άλλα υδάτινα ρεύματα (blue space). Παράλληλα, οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν πόση πρόσβαση είχαν οι έφηβοι σε αυτά, αλλά και την ποιότητα αυτής της πρόσβασης.
Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 11.5% των εφήβων κατέγραψαν συμπτώματα κατάθλιΨης ή μελαγχολίας. Ωστόσο, εκείνοι που κατοικούσαν σε περιοχές που θεωρούνται πιο "πράσινες" κατέγραψαν μικρότερα ποσοστά. Σύμφωνα με την Washington Post, οι έφηβοι που κατοικούν σε περιοχές με έντονη την παρουσία του πρασίνου, είχαν κατά 11% μειωμένες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείκους που ζουν σε πιο "γκρίζα" μέρη.  Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τις περιοχές με παρουσία του νερού.
Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Carla Bezold, υπάρχει ένας αριθμός μηχανισμών που συνδέουν το πράσινο με τη βελτιωμένη γενική μας υγεία. Προηγούμενα επιστημονικά δεδομένα  έχουν δείξει ότι το να μένει κανείς πιο κοντά σε πυκνή βλάστηση μειώνει τα επίπεδα του στρες, αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα και βελτιώνει την τυχαία επαφή και την κοινωνική αλληλεπίδραση με τους γείτονες.
Δεδομένου ότι ειδικά οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες, έρευνες σαν την παραπάνω μπορεί να παράσχουν πολύτιμες συμβουλές αναφορικά με το πώς η Φύση και το Περιβάλλον μπορεί να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα "δύσκολα"-λόγω ηλικίας-συναισθήματά τους.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις