ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΑΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΙΩΣΗΣ Ή ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, αλλά και οι ιώσεις που πάντα κυκλοφορούν, μπορεί να κρατήσουν κάποιες μέρες το παιδί στο σπίτι. Αν είναι από εκείνα που τους αρέσει πολύ το σχολείο, κυρίως γιατί περνά χρόνο με τους φίλους του, η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είναι μια κάπως μελαγχολική κατάσταση. Κι αυτό διότι δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την αδιαθεσία, που ούτως ή άλλως είναι κουραστική από μόνη της, αλλά νιώθει ότι βαριέται, ότι δεν έχει κάτι να κάνει μέσα στο σπίτι. Κάπου εκεί χρειάζεται να είμαστε ευρηματικοί. Πάμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να απασχοληθεί, μαζί μας ή μόνο του και να νιώσει ότι δεν πρόκειται για μια ή περισσότερες "χαμένες" μέρες.

Φοράμε το καλό μας χαμόγελο

Αρκετά συχνά, όταν το παιδάκι μας αρρωσταίνει, αναγκαζόμαστε να αφήσουμε κάποιες δουλειές πίσω για να το φροντίσουμε. Οι εργαζόμενες μητέρες μπορεί να αναγκαστούν να πάρουν άδεια από τη δουλειά, οι μαμάδες που είναι στο σπίτι μπορεί να χρειαστεί να ακυρώσουν κάποιες εξωτερικές εργασίες. Εκτός, όμως, από τα πρακτικά, που μπορεί να μας αγχώσουν, συνήθως οι μεγάλοι στενοχωριούνται και ανησυχούν. Εκεί χρειάζεται προσοχή. Φροντίζουμε να εκπέμπουμε στο παιδί ότι "ίωση είναι, θα περάσει", ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι κάπως πιο έντονα (υψηλός πυρετός). Αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας-και η εμπειρία των περισσότερων το έχει αποδείξει-ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ιώσεις κάνουν τον κύκλο τους και περνούν. Είμαστε χαμογελαστοί και παραμένουμε ψύχραιμοι. Δεν φωνάζουμε στο παιδί, πολύ απλά διότι δεν φταίει! Του δημιουργούμε αίσθημα ασφάλειας και το αποπροσανατολίζουμε από οτιδήποτε αφορά στην αδιαθεσία του. Είμαστε προετοιμασμένοι ότι-και εξαιτίας των αντιπυρετικών-μπορεί να είναι ευερέθιστο, κοινώς "όχι ο εαυτός του".

Επιλέγουμε πιο "ήρεμες" δραστηριότητες

Μπορεί, μετά τη λήψη του αντιπυρετικού ή της αντιβίωσης, το παιδί ξαφνικά να "πετάει", αλλά δεν ξεχνάμε ότι ο οργανισμός τους είναι αδύναμος οπότε έχει ανάγκη από ξεκούραση, όσο αυτό είναι εφικτό. Επιλέγουμε, λοιπόν, πιο "καθιστικές" ασχολίες, ελπίζοντας ότι θα του αρέσουν.

Ώρα για διάβασμα

Μια καλή πρόταση είναι να επιστρατεύσουμε τα παραμύθια ή τα βιβλία που του αρέσουν. Αν το παιδί έχει ξεκινήσει το δημοτικό, μια καλή λύση είναι να ασχοληθούμε με βιβλία δραστηριοτήτων, προσέχοντας, πάντα, ότι δεν θα κουραστεί πολύ.  Έτσι, αφενός έχει ένα έξτρα κίνητρο να ασχοληθεί (αφού αυτές οι εκδόσεις κάτι του ζητάνε), αφετέρου νιώθει μια έμμεση σύνδεση με το σχολείο. Μια άλλη ιδέα είναι να ανοίξετε το ντοσιέ με τις ζωγραφιές και τις εργασίες που έκανε στην περυσινή τάξη.

Παλιά και πρόσφατα κλικς

Εξίσου ενδιαφέρον είναι να καθίσουμε μαζί με το παιδάκι μας στον καναπέ και να δούμε παρέα το άλμπουμ της βάφτισής του, των γενεθλίων του ή το οικογενειακό άλμπουμ. Θα παρατηρήσει πόσο έχει μεγαλώσει, θα θυμηθεί παλιές του στιγμές, θα δει τους συγγενείς του και όλο αυτό θα δώσει την αφορμή να συζητήσουμε. Μπορεί να θυμηθούμε παρέα τις τελευταίες καλοκαιρινές διακοπές και το πρώτο του μακροβούτι, το πρώτο του κενό στα δόντια (πάντα εξαιρετικά αστείο), το πρώτο του ταξίδι.

Κρυψώνες

Σε κάποιες φάσεις, θα παρατηρήσουμε ότι το παιδί έχει την τάση να απομονώνεται για να ηρεμήσει (μπορεί να ανεβαίνει ο πυρετός ή να νιώθει κάποιες ενοχλήσεις στο στομάχι ή μπορεί απλά να έχει κουραστεί). Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας ή μαζί του, μια "ζεστή" κρυψώνα. Πάρτε μια κουβερτούλα και καλύψτε με αυτή δύο καρέκλες στο σαλόνι. Μεταμορφώστε τη, δηλαδή, σε μια υφασμάτινη πόρτα. Κάτω από τις καρέκλες θα είναι το "σπιτάκι", όπου μπορείτε να βάλετε κάποια παιχνίδια του παιδιού, βιβλία και το παγουρίνο του (είναι σημαντικό να πίνει υγρά). Θα εκπλαγείτε από το πόσο δημιουργικά θα παίξει.

Ζωγραφική, νερομπογιές και πλαστελίνες

Βρείτε μια άσπρη σελίδα στο αγαπημένο του μπλοκ και ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει με τους μαρκαδόρους, τις ξυλομπογιές, της κηρομπογιές ή τις νερομπογιές. Μπορείτε να του δώσετε ιδέες για το θέμα, να του ζητήσετε, για παράδειγμα, να ζωγραφίσει την τάξη του. Μια άλλη ιδέα είναι να του δώσετε τα βαζάκια με τις πλαστελίνες για να αρχίσει τη δημιουργία. Μπορεί, με αυτές, να πλάσει τα χειμερινά φρούτα.

Επιτραπέζια

Η ιδανική λύση για να κρατήσουμε το παιδί απασχολημένο και κυρίως καθισμένο. Κατεβάζουμε από την ντουλάπα τη Μονόπολη, το Scrabble, ένα παζλ που του αρέσει να συναρμολογεί και παίζουμε για όσο θέλει και αντέχει. Κάνουμε τα στραβά μάτια και το αφήνουμε να κερδίσει, το δικαιούται λόγω αδιαθεσίας. Θα θυμηθούμε τους κανόνες όταν αναρρώσει:)

Ο "γιατρός"

Κάποια παιδιά δεν είναι καθόλου συνεργάσιμα όταν είναι άρρωστα. Δεν θέλουν να βάλουν θερμόμετρο, δεν θέλουν να πιουν το σιρόπι. Ακόμη, όμως, κι αν συνεργάζονται, είναι πάντα καλό να τους εξοικειώνουμε με την ιδέα της αδιαθεσίας και την φροντίδα που είναι απαραίτητο να γίνει για να την ξεπεράσουμε. Μπορούμε, λοιπόν, να μετατρέψουμε την όλη διαδικασία σε παιχνίδι. Επιστρατεύστε τα παιδικά ακουστικά (το παιχνίδι) και παίξτε το γιατρό. Εξετάστε το, κάντε τη διάγνωση και μετά χορηγήστε του την απαραίτητη αγωγή, αν χρειάζεται. Βάλτε και το ίδιο νας αφουγκραστεί, να σας μετρήσει την πίεση με το οικογενειακό πιεσόμετρο, να σας βάλει θερμόμετρο και πολλά ακόμη.

Στην κουζίνα

Μπορούμε να επιστρατεύσουμε την πολύτιμη βοήθεια του παιδιού μας στην μαγειρική. Του ζητάμε να ρίξει νερό στην κατσαρόλα, να ρίξει το τριμμένο κρεμμύδι ή ακόμη και να στρώσει το τραπέζι. Έτσι νιώθει χρήσιμο και ξεχνιέται. Μπορούμε, επίσης, να του φορέσουμε το σκουφάκι του σεφ και να φτιάξουμεμαζί ένα εύκολο γλυκό. 

Στην μπανιέρα

Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί δεν κρυώνει (συνήθως αυτό συμβαίνει όταν ανεβαίνει ο πυρετός) και του κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Ένα μπάνιο ενδείκνυται και όταν το παιδί έχει ανεβάσει υψηλό πυρετό, προκειμένου να το δροσίσουμε. Αν υποφέρει από βήχα και συνάχι, μπορούμε να το βάλουμε μέσα στο δωμάτιο του μπάνιου όταν εμείς κάνουμε ένα ντους. Οι υδρατμοί θα το βοηθήσουν θεαματικά.

Μικρή βόλτα

Αυτή η πρόταση ισχύει προς το τέλος της ίωσης, όταν πχ ο πυρετός έχει αραιώσει ή περάσει εντελώς. Το παιδί, ακόμη και ελαφρώς αδιάθετο, έχει ανάγκη από καθαρό αέρα. Μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας μέχρι τον φούρνο και να κάνουμε έναν σύντομο περίπατο. Προσοχή: δεν βγάζουμε σε καμία περίπτωση το παιδί έξω με πυρετό. Είναι πολύ πιθανό να υποτροπιάσει, με εντονότερα συμπτώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις