ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΑΜΑ...

Πέντε tips για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και μαζί με αυτόν και την ψυχική μας διάθεση.


Ένα από τα κεφαλαιώδη ζητήματα που προκύπτουν με τον ερχομό ενός μωρού, αλλά και για πολλά χρόνια αργότερα για κάποιες μαμάδες, είναι ο ύπνος! Τα νεύρα, η ευερεθιστότητα που πολλές φορές αγγίζει και τα όρια του παραλογισμού (:)), το αίσθημα μια μόνιμης κόπωσης, είναι όλα συνέπειες της αϋπνίας ή της έλλειψης επαρκούς και ποιοτικού ύπνου. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο ύπνος αποτελεί βασική ανάγκη του ανθρώπου, όπως ακριβώς η τροφή και το νερό και οφείλουμε στον εαυτό μας να τον περιφρουρούμε όσο μπορούμε. Είναι ζήτημα (και) καλής, ψυχικής υγείας, Πάμε, λοιπόν, να δούμε πώς μπορούμε να καθιερώσουμε θετικές συνθήκες ύπνου, ακολουθώντας 5 βασικές συμβουλές.

1. Αποσυνδέουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές

Η παγίδα στην οποία πέφτουμε πολλές είναι, όταν τα αγγελούδια μας επιτέλους κοιμηθούν, να "χαλαρώνουμε" μπροστά σε μια ηλεκτρονική οθόνη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, το μόνο που δεν καταφέρνουμε είναι να χαλαρώνουμε. Ειδικά εξαιτίας της εξάρτησης από τα social media, καταλήγουμε να κολλάμε, οι ώρες να περνούν κι εμείς να ξενυχτάμε χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αξίζει ν' αλλάξουμε συνήθειες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν, μία ώρα πριν πέσουμε για ύπνο, να απενεργοποιούμε τις ηλεκτρονικές συσκευές (ανάμεσα στις οποίες ακόμη και η τηλεόραση). Κι αυτό διότι τόσο η ακτινοβολία που εκπέμπουν, η οποία προσομοιάζει με το φως της ημέρας, όσο και η διαδραστική τους φύση μπορεί να σαμποτάρουν την ποιότητα του ύπνου μας.
Τι λένε οι έρευνες: Ο συσχετισμός ανάμεσα στην χρήση ηλεκτρονικών μέσων στο κρεβάτι πριν τον ύπνο και των συμπτωμάτων αϋπνίας και υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι υπαρκτός. Ερευνητές παρατήρησαν τη χρήση συσκευών πριν τον ύπνο σε 532 συμμετέχοντες. Εκείνο που βρήκαν είναι ότι τέτοιου είδους χρήση συνδέεται με μια ποικιλία δεικτών όπως είναι η αϋπνία, η οποία εμποδίζει έναν καλό βραδινό ύπνο.


2. Αποφεύγουμε την καφεϊνη

Σας το λέει μία λάτρης του καφέ:) Ναι, το παραδέχομαι, ένας καφές το πρωί "για να ανοίξει το μάτι" φυσικά και επιτρέπεται (προτιμήστε τον με λιγότερη ζάχαρη, με υποκατάστατα ζάχαρης ή σκέτο), αλλά μην πιείτε (πολλούς) άλλους μέσα στην ημέρα.
Τι λένε οι έρευνες: Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αποτελούν υποομάδα η οποία χρειάζεται ειδική συμβουλευτική ως προς την πρόσληψη καφεϊνης. Η προτεινόμενη δόση ημερησίως είναι 300 μικρογραμμάρια καφέ, κάτι, δηλαδή, περισσότερο από ένα με δύο φλιτζάνια. Παράλληλα, όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας επεξεργάζεται την καφεϊνη με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα η επίδρασή της να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Βάσει όλων των παραπάνω, είναι καλό να αποφεύγουμε να πίνουμε καφέ μετά τις τέσσερις το απόγευμα.

3. Κάνουμε διατάσεις

Οι ήπιες διατάσεις, ιδανικά λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, μας βοηθούν να αποβάλλουμε το στρες, το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί εχθρό του ύπνου μας.
Τι λένε οι έρευνες: Άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική έκδοση Journal of Physiotherapy σχετικά με τα οφέλη του stretching, έδειξε ότι όχι μόνο μας ανακουφίζει από ενδεχόμενες κράμπες στα πόδια, αλλά βοηθά συνολικά στη χαλάρωση του σώματός μας. Και, όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό για όσους εργάζονται όλη μέρα πίσω από ένα γραφείο και καταγράφουν μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

4. Αποφορτίζουμε το μυαλό μας

Ως γνωστόν, οι μαμάδες είναι ιδιαίτερα όντα, "πολυεργαλεία", που σκέφτονται ταυτόχρονα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με το σπίτι, την οικογένεια και την εργασία. Αυτή η ευρεία γκάμα των σκέψεων ξεκινά από το πιο απλό, πχ το σούπερ μάρκετ και εκτείνεται μέχρι την οργάνωση του πάρτυ γενεθλίων του παιδιού, για το οποίο θα πρέπει να σκαρφιστούν μία καινούρια θεματική, να καταρτίσουν τη λίστα με τους καλεσμένους, να βρουν χώρο και πολλά άλλα. Εκείνο που σίγουρα θα βοηθήσει είναι οι σκέψεις να φύγουν λίγο από το μυαλό μας και να καταγραφούν σε μία κόλλα χαρτί. Ο εγκέφαλος είναι και αυτός ένας υπολογιστής, χρειάζεται  να "αδειάσει" και να ξεκουραστεί. Και αυτό θα πρέπει να γίνει ενόσω κοιμόμαστε.
Τι να κάνουμε: Πριν πέσουμε για ύπνο, είναι καλό να γράψουμε στο organizer που έχουμε πάνω στο κομοδίνο, όσα πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα.


5. Δεν σαμποτάρουμε την παραγωγή μελατονίνης

 Οι επιστήμονες έχουν κατά καιρούς δημοσιεύει πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν πώς το φως, έστω και τεχνητό, μπορεί να καταστείλει τη φυσική παραγωγή μελατονίνης του οργανισμού μας. Είτε πρόκειται για τα φωτιστικά, είτε για την ακτινοβολία από τις ηλεκτρονικές συσκευές, ο οργανισμός αναβάλλει την παραγωγή μελατονίνης, καταλήγοντας σε λιγότερο ποιοτικό ύπνο. Επιπρόσθετα, η παραγωγή της μελατονίνης μειώνεται με το πέρας της ηλικίας.
Τι να κάνουμε: Εν πρώτοις, οπως είπαμε και παραπάνω, είναι σημαντικό να περιορίσουμε το φως πριν πέσουμε για ύπνο, απ' όπου και αν προέρχεται. Προσωπικά, μπορώ να κοιμηθώ μόνο στο πλήρες σκοτάδι. Κατά δεύτερον, μπορούμε να δοκιμάσουμε συμπληρώματα μελατονίνης, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας. Η σωματική άσκηση, ένας υγιεινός τρόπος διατροφής και η έλλειψη στρες πάντα βοηθούν.

Εκείνο που, ως συμπέρασμα, θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα, είναι ότι ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στην καλή μας διάθεση. Με απλά λόγια, μας κάνει χαρούμενες. Κι επειδή μια χαρούμενη μαμά έχει χαρούμενα παιδιά, αξίζει να τον πετύχουμε, με όποιο τρόπο επιλέξει η καθεμία από εμάς:)






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις