ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2


Από ιατρικής πλευράς, ο θηλασμός, αυτή η "ερωτική", ας μου επιτραπεί ο όρος, διαδικασία ανάμεσα στη μητέρα και το μωράκι της, δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες και τους μαστούς, ούτε δρα μόνο κατά της κατάθλιψης. Στα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού προσθέστε τώρα ακόμη ένα και πολύ σημαντικό: μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το  Kaiser Permanente έδειξε ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμοί σχετίζονται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση JAMA Internal Medicine, είναι μία από τις πιο χρονοβόρες και ενδελεχείς που έχουν γίνει σε σχέση με τη διάρκεια του θηλασμού και τον διαβήτη. Οι επιστήμονες κατέγραψαν 1238 γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν σε μια γεωγραφικού μήκους έρευνα με τίτλο Εξέλιξη Κινδύνου Στεφανιαίας Νόσου σε νέους ενήλικες (Coronary Artery Risk Development in Young Adults CARDIA). 

 

Η έρευνα: 47% μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 για όσες θηλάζουν τουλάχιστον για 6 μήνες



Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχουσες της έρευνας καταγράφονται τα τελευταία 30 χρόνια και είναι σε δίκαιη αναλογία Αμερικανίδες αφρικανικής καταγωγής και Καυκάσιες. Στην αρχή της έρευνας, καμία από αυτές δεν είχε διαγνωσθεί με διαβήτη, ενώ είχαν ήδη κάνει τουλάχιστον ένα παιδί. Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που "βοηθούν" στον διαβήτη, όπως είναι το σωματικό βάρος, η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η μόρφωση, το εισόδημα, το οικογενειακό ιστορικό και η γενική κατάσταση της υγείας τους.
Όπως ανέφερε η Erica P. Gunderson, PhD, MS, MPH, επικεφαλής της έρευνας, "σε αντίθεση με άλλες μελέτες για το θηλασμό, οι οποίες βασίζονταν σε ίδια αναφορά των γυναικών για διαβήτη και τις παρακολουθούσαν αργότερα στην ζωή τους, εμείς μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις γυναίκες ειδικά την περίοδο της αναπαραγωγής και να τις ελέγχουμε τακτικά για διαβήτη πριν και μετά την εγκυμοσύνη". Οι 418 μητέρες από το σύνολο του δείγματος θήλασαν τα μωρά τους για λιγότερο από έξι μήνες, 268 το έκαναν μέχρι και για έναν χρόνο. Περαιτέρω, 230 μητέρες, δηλαδή το 19%. θήλασαν πάνω από ένα χρόνο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έρευνα δεν στάθηκε στο αν οι γυναίκες αυτές θήλασαν αποκλειστικά ή όχι τα βρέφη.
Μέχρι το τέλος της έρευνας, 182 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Οι γυναίκες που θήλασαν τουλάχιστον για έξι μήνες είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνες που δεν θήλασαν ποτέ. Επιπρόσθετα, εκείνες που θήλασαν λιγότερο από έξι μήνες, είχαν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την ευεργετική επίδραση του θηλασμού στη μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε μια σειρά βιολογικών μηχανισμών. Για παράδειγμα, οι ορμονικές επιρροπές του θηλασμού μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας, έτσι την ανάγκη για παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δίνουν άλλη μια καλή αφορμή στους ειδικούς να επισημάνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι γυναίκες πρέπεινα ενθαρρύνονται να θηλάζουν, εφόσον το επιθυμούν, από τους γυναικολόγους, τις μαίες, τους συζύγους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις