XMAS UNBOXING!

Στη θέα ενός αμπαλαρισμένου κουτιού, τα παιδιά γίνονται ανυπόμονα. Εκείνη τη στιγμή είναι σα να ηχεί συναγερμός και το μόνο που που τους νοιάζει είναι να δουν τι περιέχει! Τις περισσότερες φορές σκίζουν όπως-όπως το χαρτί περιτυλίγματος, η συσκευασία τα αφήνει παγερά αδιάφορα (παρά την προσωπική μας επιμέλεια γι αυτή). Η παιδική περιέργεια είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί από τις φανταχτερές κορδέλες και το όμορφο αμπαλάζ: ειδικά την περίοδο των γιορτών, οπότε και τα παιδιά μετρούν αντίστροφα για το δώρο του Άγιου Βασίλη. Στον αντίποδα βρίσκεται μια νέα, άκρως δυναμική τάση, γνωστή και ως unboxing, η οποία φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των χρηστών στο Διαδίκτυο. Φέτος στις γιορτές, αυτή η τάση θα μπορούσε να γίνει το νέο μας, οικογενειακό παιχνίδι, διδάσκοντας στα παιδιά την αρετή της υπομονής!

Τι είναι το unboxing

Στο YouTube τα βίντεο που σχετίζονται με το unboxing, ελληνιστί το γεμάτο suspense, ελκυστικό άνοιγμα των δώρων, συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερα views, ήδη περίπου 57% περισσότερα σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Σε αυτή τη νέα τεχνική φαίνεται ότι αρέσκονται όχι μόνο οι απλοί χρήστες αλλά και επώνυμες φίρμες οι οποίες μέσα από το unboxing βρίσκουν την ευκαιρία να διαφημίσουν τα νέα τους προϊόντα και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών. Παράλληλα με το άνοιγμα της συσκευασίας, δίνονται πληροφορίες σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, καλλιεργώντας στους καταναλωτές ένα αίσθημα προσμονής αλλά και την επιθυμία να τα αγοράσουν. Πρόκειται, ίσως, για το νέο marketing. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, χάρη στο unboxing,  τα ποσοστά δημοφιλίας προϊόντων που σχετίζονται με φαγητό και ποτά, μόδα και στυλ και κινητά τηλέφωνα έχουν αυξηθεί κατά 42%, 90% και 200% (!) αντίστοιχα.


Γιορτινό unboxing στο σπίτι

Αν έχει τύχει τα παιδιά σας να παρακολουθήσουν στο Ίντερνετ ένα βίντεο unboxing,  θα έχετε, ίσως, διαπιστώσει ότι έχουν "κολλήσει". Όλη αυτή η διαδικασία, η οποία παίρνει το χρόνο της, συνοδεία μουσικής, τους εξάπτει την περιέργεια και πυροδοτεί τη φαντασία τους. Τι μπορεί να κρύβεται μέσα στο κουτί; Τι κρύβει το γνωστό αβγό; Αν θέλουμε, φέτος, να δώσουμε διαφορετικό ύφος στο πατροπαράδοτο άνοιγμα των δώρων-για μικρούς και μεγάλους-, να δημιουργήσουμε λίγη μαγεία, μπορούμε να οργανώσουμε το δικό μας, οικογενειακό unboxing. Θα είναι πιθανότατα πολύ διασκεδαστικό. Το να πάρουμε το χρόνο μας για να ανοίξουμε τα δώρα που βρίσκονται κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δώρο, δίνοντας σημασία στο αμπαλάζ, φροντίζοντας ώστε να μην σκίσουμε το χαρτί περιτυλίγματος και ξεφορτωθούμε άτσαλα σακούλες και κορδέλες, μπορεί να εξελιχθεί σε μια άκρως διασκεδαστική αλλά και διδακτική διαδικασία.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε
Βήμα 1ο: Δημιουργούμε το κλίμα
Η πρώτη μέρα του νέου χρόνου έχει ανατείλει και τα παιδιά ξυπνούν με ανυπομονησία-υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κοιμηθεί το βράδυ:)-και τρέχουν κάτω από το δέντρο για να δουν τα δώρα τους. Με ήρεμο τόνο φωνής τους προτρέπουμε να φάνε πρώτα το πρωινό τους. Τους εξηγούμε ότι φέτος το άνοιγμα των δώρων θα γίνει σαν παιχνίδι, χωρίς βιασύνες.
Βήμα 2ο: Καθόμαστε όλοι μαζί γύρω από το δέντρο
Βάζουμε τα παιδιά μπροστά μας και βλέπουμε όλοι μαζί τα κουτιά. Στη συνέχεια ορίζουμε ποιος θα ανοίξει πρώτος το δώρο του (πχ ο μικρότερος ή ο μεγαλύτερος σε ηλικία). Βλέπουμε μαζί τα μεγέθη των δεμάτων, ρωτάμε τα παιδιά αν τους αρέσει το χαρτί περιτυλίγματος και οι κορδέλες. Τους ζητάμε να υποθέσουν τι μπορεί να κρύβουν τα κουτιά, αν, τελικά, θα έχουν αυτό που ζήτησαν από τον Αη Βασίλη. Μπορούμε ακόμη και να τα κουνήσουμε μήπως και καταλάβουν από τον ήχο που κάνει το περιεχόμενο τι μπορεί να κρύβουν τελικά. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία ακoνίζουμε την παρατηρητικότητά τους, τροφοδοτούμε ακόμη περισσότερο την περιέργειά τους, αυξάνουμε την προσμονή τους και όλο αυτό έχει πλάκα (οκ, είναι και λίγο "βασανιστικό").
Βήμα 3ο: Αρχίζουμε το unboxing
Με όμορφες κινήσεις λύνουμε τους φιόγκους, αφαιρούμε το χαρτί περιτυλίγματος προσπαθώντας να μην το σκίσουμε και (ίσως με τη βοήθεια ψαλιδιού ή ενός μικρού μαχαιριού) αρχίζουμε να ανοίγουμε το κουτί. Καθένας που ανοίγει το δώρο του, φροντίζει να το κάνει με ηρεμία. Οι υπόλοιποι είναι το κοινό του προσωπικού του unboxing. Στη θέα του δώρου τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μπορούν ακόμη και να χειροκροτήσουν. Μετά από τόσο καιρό προσμονής, έγιναν τα αποκαλυπτήρια! Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά το αίσθημα της ευγνωμοσύνης για τα δώρα που θα λάβουν και φέτος και να περάσουμε "στα ψιλά" ενδεχόμενες εκφράσεις απογοήτευσης (του στυλ "Εγώ ζήτησα κούκλα με στέκα και όχι με στέμμα", "Εγώ ζήτησα μεγαλύτερο τηλεκατευθυνόμενο"). Στεκόμαστε στα θετικά του δώρου (τα επινοούμε αν χρειαστεί)! Επιστρατεύουμε επιφωνήματα θαυμασμού και χαράς.
Βήμα 4ο: Δεν πετάμε το αμπαλάζ
Σε ένα κουτί, με τη βοήθεια των παιδιών, μαζεύουμε τις κορδέλες και διπλώνουμε το χαρτί περιτυλίγματος-εφόσον έχει μείνει σχετικά ακέραιο-για επόμενες χρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο διδάσκουμε στα παιδιά ότι τίποτε δεν πάει χαμένο. Δεν πέφτουμε στην παγίδα του ψυχαναγκασμού που μας ωθεί να ξεφορτωθούμε όπως-όπως τα κουτιά. Πάντα χρειάζονται. Και αν είναι όντως περιττά, τα πηγαίνουμε στην ανακύκλωση.
Extra tip: Μπορούμε να κάνουμε το unboxing ακόμη πιο ενδιαφέρον, φροντίζοντας εξ αρχής η συσκευασία να ανοίγει λίγο πιο δύσκολα (κουτί μέσα σε κουτί, γκοφρέ χαρτί κλπ). Αν η απόπειρα δεν πετύχει δεν επιμένουμε! Είναι η μέρα των παιδιών:)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις