Η SURVIVOR VANELLOPE

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΗ ΜΠΕΜΠΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

Η μικρή Vanellope με τους γονείς της
Ένα μικρό θαύμα συντελέστηκε σε νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποδεικνύοντας γι άλλη μια φορά ότι οι γιατροί και η πρόοδος της επιστήμης μπορούν να χαρίσουν το πολύτιμο δώρο της ζωής, ακόμη κι όταν αυτό μοιάζει ακατόρθωτο. Μωράκι που γεννήθηκε με την καρδιά του έξω από το σώμα του επέζησε μετά από εγχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Γκλένφιλντ (Glenfield Hospital) στο Leicester. Πρόκειται για τη μικρούλα Vanellope Hope Wilkins, η οποία γεννήθηκε πριν τρεις εβδομάδες με τη μέθοδο της καισαρικής τομής και ήδη έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις ώστε η καρδιά της να επανατοποθετηθεί στο στέρνο της. Η περίπτωσή της είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς έχει καταγραφεί σε πολύ λίγα ανάμεσα σε εκατομμύρια νεογέννητα ανά τον κόσμο.


Η δική της θέληση μας έκανε να μην χάσουμε την ελπίδα μας
Οι γονείς της μικρής Vanellope, η Naomi Findlay, 31 ετών και ο Dean Wilkins, 43, τη χαρακτηρίζουν ως "πραγματική μαχήτρια". Όπως παραδέχεται η μητέρα της, "όταν ο υπέρηχος έδειξε ότι η καρδιά της υπήρχε έξω από το στέρνο της το σοκ αλλά και ο φόβος ήταν μεγάλος διότι δεν γνωρίζαμε τι θα συμβεί". Το ζευγάρι προχώρησε σε τεστ αίματος το οποίο έδειξε ότι δεν υπήρχαν χρωμοσωμικές ανωμαλίες κι έτσι αποφάσισαν να μην διακόψουν την κύηση. Ήταν, μάλιστα, η ίδια η δύναμη της μικρής, ως έμβρυο, που τους "ατσάλωσε" ακόμη περισσότερο ώστε να μην εγκαταλείψουν τις ελπίδες τους ότι τελικά θα τα καταφέρει. Αν και η τελική ημερομηνία τοκετού ήταν την παραμονή των Χριστουγέννων, η μικρή τελικά γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και πρόκλησης ζημιάς στην καρδιά της. Στην επέμβαση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 50 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων καρδιοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νεογνολόγοι, μαίες και φυσικά μαιευτήρες-γυναικολόγοι.
Όπως αποκαλύπτει ο Dean, ο πατέρας της μικρής, η συμβουλή των ειδικών ήταν να τερματίσουν την κύηση καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν μηδενικές και κανείς δεν πίστευε ότι το μωρό θα τα καταφέρει, εκτός από τους γονείς της. Το μωρό υποβλήθηκε στην πρώτη επέμβαση πενήντα μόλις λεπτά μετά τη γέννησή του , ενώ στην τελευταία επέμβαση χρησιμοποιήθηκε μέρος του ίδιους της του δέρματος για να καλύψει το κενό στο στέρνο.

Θετική πρόοδος 
"H Vanellope τα πάει εξαιρετικά καλά. Στο μέλλον είναι πιθανό να μπορέσουμε να βάλουμε εσωτερική οστεϊκή προστασία για την καρδιά της, χρησιμοποιώντας ίσως τη μέθοδο 3D ή βιολογικό υλικό το οποίο θα μπορεί να αναπτύσσεται μέσα στο σώμα της", λέει ο καρδιολόγος Frances Bu'Lock. Όπως παραδέχονται οι θεράποντες ιατροί, η μικρούλα έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της μόλυνσης.
Το επόμενο βήμα, από εδώ και πέρα, είναι να αποσυνδεθεί από τον αναπνευστήρα, ο οποίος τη βοηθά μέχρι στιγμής να αναρρώσει από την επέμβαση. Ο μπαμπά της είναι αποστομωτικός: "H περίπτωσή της ξεπερνά το θαύμα". Οι γονείς της ονόμασαν τη μικρή Vanellope εμπνευσμένοι από χαρακτήρα του Ντίσνεϋ, στην ταινία "Wreck-It Ralph", όπου η συγκεκριμένη ηρωίδα είναι μια πραγματική μαχήτρια που στο τέλος γίνεται πριγκίπισσα.

Πηγή: BBC




















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις