Hand made...heart made

ΑΠΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Από τότε που έγινα μαμά, ξαναθυμήθηκα τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές που έκανα όταν ήμουν μικρή. Ο κόσμος του παιδιού είναι γεμάτος από πολύχρωμα χαρτόνια, μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόρους και κηρομπογιές. Και είναι ωραίο να κάθεσαι σε ένα τραπέζι με το παιδάκι σου και να δημιουργείτε μαζί, με τα πιο απλά υλικά. Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη αφορμή για να φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά αυτοσχέδια στολίδια, ευχετήριες κάρτες και κατασκευές, να στολίσουμε με αυτά το δέντρο μας με εναλλακτικό αλλά αγαπησιάρικο τρόπο, αλλά και να χαρίσουμε δώρα από τα χεράκια μας σε όλους όσους αγαπάμε. Η χαρά της δημιουργίας, αυτός ο γλυκός κόπος μέσα από τον οποίο θα προκύψει κάτι όμορφο και κυρίως χειροποίητο, είναι η ανταμοιβή μας. Θα χρειαστούμε ελάχιστα χρήματα και μπόλικο μεράκι.


Αυτοσχέδια στολίδια

Οι περισσότερες οικογένειες επιλέγουν κάθε χρόνο να στολίσουν το έλατο (ή το καράβι) με έτοιμες μπάλες και στολίδια από την αγορά. Κι αν το δέντρο είναι ψηλό, ξοδεύουν μια μικρή περιουσία για να το καλύψουν επαρκώς με μπάλες και άλλα στολίδια. Αυτό, βέβαια, είναι θεμιτό, αλλά υπάρχει και μια εναλλακτική: ν' αφήσουμε λίγα κλαδιά ελεύθερα (ή και όλα τα κλαδιά) για τις δικές μας δημιουργίες, που κοστίζουν, σίγουρα λιγότερο, αλλά έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική αξία. Για να δούμε κάποιες ιδέες.

Μπάλες με (τη δική μας) ταυτότητα: 
Μια διάφανη φωλιά
Στην αγορά θα βρείτε διάφανες, πλαστικές μπάλες, που ανοίγουν εύκολα σε δύο ημικύκλια. Μπορείτε να τις γεμίσετε με χιόνι (μικρές, λευκές μπίλιες, βαμβάκι ή ακόμη και ζάχαρη-άχνη από το ντουλάπι της κουζίνας), μικρούς αγιο-βασίληδες, αστέρια ή καμπανούλες φτιαγμένες από χαρτόνι ή έτοιμες από την αγορά. Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε μπάλες από γκοφρέ χαρτί, στο χρώμα που σας αρέσει, ή από αλουμινόχαρτο και να κολλήσετε πάνω χριστουγεννιάτικα αυτοκόλλητα. Ενα όμορφο εφέ είναι να δέσετε τις μπάλες από αλουμινόχαρτο με πολύχρωμες κορδέλες. Μπορείτε, επίσης, να καλύψετε μπάλες με λινάτσα. Είναι μια αρκετά πρωτότυπη επιλογή.

Τα δικά μας στολίδια
Σκιουράκια από αμύγδαλο και κουκουνάρι!
Αυτή την περίοδο, οι προθήκες των βιβλιοπωλείων είναι γεμάτες από φύλλα εργασίας για τα Χριστούγεννα, με στολίδια που τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν με τα αγαπημένα τους χρώματα και στη συνέχεια να κόψουν και να διακοσμήσουν με αυτά το δέντρο ή το δωμάτιό τους. Βάλτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τα στολίδια, κόψτε τα μαζί και κρεμάστε τα στο δέντρο. Μην τους κάνετε παρατηρήσεις ως προς τον τρόπο που τα ζωγραφίζουν. Στις μικρές ατέλειες βρίσκεται η χαρά και άλλωστε αυτές θα δώσουν ταυτότητα στα στολίδια. Αν είναι από απλό χαρτί, μπορείτε να κολλήσετε από πίσω χαρτόνι στο ίδιο σχήμα, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά. Μπορείτε, επίσης, να κολλήσετε τα στολίδια πάνω σε πολύχρωμα sticks και να κάνετε όμορφες συνθέσεις σε βάζα. Μια άλλη ιδέα, είναι να αγοράσετε ξύλινα στολίδια (αγγελάκια, αστέρια και μαντολάτα) και να τα βάψετε με νερομπογιές. Το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο.Plus: η νερομπογιά αφαιρείται εύκολα και το στολίδι μένει και για του χρόνου.

Χριστουγεννιάτικες κάρτες
Εδώ, οι επιλογές μας είναι ποικίλες, αρκεί να έχουμε όρεξη και φαντασία. Αγοράστε μεγάλα, πολύχρωμα χαρτόνια (κοστίζουν ελάχιστα και συμφέρουν σε σχέση με ένα μπλοκ από χαρτόνια) και κόψτε τα σε ίσα μεγέθη. Αυτή είναι η βάση της κάρτας. Από εσάς εξαρτάται  αν θα είναι απλή και τετράγωνη ή με την γνωστή τσάκιση. Στολίστε την εσωτερικά με μικρότερα χαρτόνια, κομμένα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, αγγέλου ή αστεριού (η λίστα των επιλογών είναι ανεξάντλητη) και γράψτε με τα παιδιά τις ευχές σας. Μην πετάξετε τα μικρά κομμάτια χαρτόνια που θα περισσέψουν. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως πολύχρωμο χιόνι πάνω στην κάρτα ή να τα κρατήσετε σε ένα κουτί για επόμενες δημιουργίες. Έτσι μαθαίνετε και στο παιδάκι σας ότι δεν πετάμε τίποτα, καθώς όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον.
Μια άλλη ιδέα είναι να σχηματίσετε πάνω στην κάρτα ένα έλατο από πολύχρωμα κουμπιά ή από φωτογραφίες σας, τη χρονιά που πέρασε. Ειδικά αν πρόκειται να στείλετε την κάρτα σε κάποιον συγγενή σας, η τελευταία είναι η καλύτερη λύση. Έτσι θα μπορέσει να χαρεί τις στιγμές που περάσατε με την οικογένειά σας, ειδικά αν μένει μακριά και δεν είναι εύκολο να σας επισκέπτεται (ή να τον επισκέπτεστε) συχνά. Γράψτε τις ευχές σας με γκλίτερ ή μαρκαδόρους και βάλτε τα παιδιά σας να γράψουν από κάτω τα ονόματά τους.
Όσες κάρτες δεν ταχυδρομήσετε ή δεν χαρίσετε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στολίδια. Τρυπήστε τις και κρεμάστε τις στο δέντρο σας ή βάλτε τις πάνω στο γιορτινό τραπέζι.


Συνθέσεις με κουκουνάρια, φρούτα και γλυκίσματα
Φτιάξτε το χριστουγεννιάτικο στεφάνι με κουκουνάρια και ξυλαράκια κανέλας!
Μαζέψτε κουκουνάρια και τοποθετήστε τα σε έναν όμορφο δίσκο. Μπορείτε κάποια από αυτά να τα ψεκάσετε με άσπρο σπρέι για πιο...χιονισμένο αποτέλεσμα. Συμπληρώστε τη σύνθεση με μήλα και πορτοκάλια, όπως έκαναν παλαιότερα οι νοικοκυρές, καραμέλες, ξυλάκια κανέλας (που είναι και άκρως αρωματικά) και γλυκά μπαστούνια. Να μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά για το κουκουνάρι και την αξία των φρούτων στη ζωή μας. Μπορείτε να καρφώσετε πάνω στα φρούτα κορυφές από γαρύφαλλο. Ολοκληρώστε τη σύνθεση με όμορφες γιρλάντες.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις επιλογές διακόσμησης που μπορείτε να κάνετε, περνώντας δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά. Στο Ίντερνετ θα βρείτε πληθώρα ιστοσελίδων για κατασκευές (για αρχάριους και πιο προχωρημένους). Προλαβαίνετε να βάλετε την οικογενειακή σας πινελιά!:)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις