ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΘ' ΟΔΟΝ

Οι γιορτές πλησιάζουν και πολλές οικογένειες σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τις μέρες της ανάπαυλας ταξιδεύοντας, είτε στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς στο χωριό είτε σε κάποιον άλλο χριστουγεννιάτικο προορισμό. Τα παιδιά αποζητούν πάντα την αλλαγή παραστάσεων, αλλά είναι μια ευκαιρία και για μας τους μεγάλους να αποδράσουμε για λίγο από τη ρουτίνα και να επιστρέψουμε σε αυτή με γεμισμένες μπαταρίες. Κι ενώ πάντα η προσμονή του ταξιδιού μας πλημμυρίζει χαρά, η προετοιμασία των αποσκευών για όλη την οικογένεια είναι συχνά αγχωτική. Οι μαμάδες διακατέχονται από το φόβο μήπως ξεχάσουν να πάρουν κάτι σημαντικό για τα αγγελούδια τους, ειδικά όταν είναι ακόμη πολύ μικρά. Αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα που πρέπει να σκεφτούμε. Ας δούμε πώς μπορούμε να οργανωθούμε.


Με το ΙΧ ή με άλλο μέσο;
Να ένα πρώτο πολύ σημαντικό ερώτημα. Αν ταξιδέψουμε με ΙΧ έχουμε τη δυνατότητα να "φορτώσουμε" περισσότερα πράγματα και δεν είναι τόσο επιτακτικό να τα αποθηκεύσουμε επισταμένως. Το πορτ-μπαγκάζ είναι όλο δικό μας, ενώ πάντα υπάρχει η δυνατότητα να στριμώξουμε κάποια κάτω από τα καθίσματα. Το μόνο που θα πρέπει να φροντίσουμε είναι να έχουμε τα πράγματα πρώτης ανάγκης (που μπορεί να είναι μωρομάντιλα, πιπίλες, παγουρίνα με νερό, χαρτομάντιλα, παιχνίδια και σνακς) σε εύκολη πρόσβαση.
Αν, πάλι, επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με το λεωφορείο ή το τρένο (με το πλοίο ή το αεροπλάνο), θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο οργανωμένοι. Εκεί θα χρειαστεί να τακτοποιήσουμε έξυπνα τα πράγματα στις βαλίτσες έτσι ώστε αφενός να μη μοιάζει ότι κάνουμε μετακόμιση, αφετέρου να μπορούμε να τις κουβαλήσουμε (και μαζί με αυτές και τα παιδιά) με σχετική ευκολία. Και σε αυτή την περίπτωση θα πάρουμε παζί μας μια τσάντα με πράγματα πρώτης ανάγκης για εμάς και τα παιδιά μας.
Συν και πλην: Αν επιλέξουμε το δικό μας αυτοκίνητο είμαστε οι κύριοι του ταξιδιού. Έχουμε την άνεση να σταματήσουμε αν, για παράδειγμα, το μωρό στο πίσω κάθισμα κλαίει ή έχει λερωθεί. Από την άλλη επιβαρυνόμαστε περισσότερο οικονομικά λόγω της βενζίνης και των διοδίων. Εκτός κι αν ο προορισμός μας είναι πολύ κοντινός.
Αν επιλέξουμε κάποιο άλλο μέσο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να το σταματήσουμε. Μπορεί το παιδί να κλαίει καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού κι εμείς, εκτός από ανήμποροι, να νιώθουμε και απολογητικοί απέναντι στους συνεπιβάτες. Δεν πειράζει: κι αυτοί κάποτε είχαν μικρά παιδιά (ή ήταν μικρά παιδιά). Ίσως θα ήταν σκόπιμο, εφόσον η ηλικία τους το επιτρέπει, να τους κάνουμε μια συζήτηση πριν το ταξίδι για το πόσο καλό θα ήταν να παραμείνουν ήσυχα στη θέση τους (δύσκολα θα μείνουν στη θέση τους, βέβαια, ας το παραδεχτούμε). Εξίσου καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους αγαπημένα τους παιχνιδάκια ώστε να απασχολούνται. Αυτό ισχύει και για το ταξίδι με ΙΧ.

Τροχήλατη βαλίτσα ή σακ βουαγιάζ;
Ένα άλλο, χρήσιμο ερώτημα. Προσωπικά θεωρώ τη βαλίτσα καλύτερη λύση, με την έννοια ότι μπορείς να βρεις πιο εύκολα αυτό που ψάχνεις και μετά το ταξίδι. Αν είναι τροχήλατη ακόμη καλύτερα γιατί σου επιτρέπει να τη σέρνεις (και μαζί μ' αυτή και το παιδί σου με το άλλο χέρι). Το σακ βουαγιάζ προσφέρεται, ίσως, για πιο κοντινά ταξίδια και υπό την προϋπόθεση ότι τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Μπορούν, άλλωστε, να έχουν μαζί τους τα δικά τους σακίδια πλάτης.

Πόσες βαλίτσες να πάρω;
Η απάντηση κάποιων μαμάδων σε αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι τουλάχιστον αποστομωτική. Ωστόσο, επειδή ουκ εν τω πολλώ το ευ, είναι καλό ο αριθμός των αποσκευών να μην ξεφεύγει πολύ. Δύο μεγάλες βαλίτσες, μία για τους μεγάλους και άλλη μία για τα παιδιά είναι ό,τι πρέπει. Αν το ταξίδι μας δεν εμπεριέχει δραστηριότητες όπως είναι το σκι σε κάποιο χειμερινό θέρετρο ή κάποιο άλλο extreme sport, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερες.

Πώς αποθηκεύω όλα όσα θέλω να πάρω
Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Ας ξεκινήσουμε από τη βαλίτσα των παιδιών. Προσωπικά-χωρίς να είμαι ειδήμων-επιλέγω να βάζω τα ρούχα στη βαλίτσα ομαδοποιημένα, ώστε να ξέρω πού να τα βρω όταν τα χρειαστώ. Χωρίζω τη βαλίτσα σε δύο μέρη, ένα για το ένα κι ένα για το άλλο παιδί και ακολούθως σε υπομέρη: μια στοίβα με εσώρουχα και φανελάκια, μία με φόρμες και μία με πιο γιορτινές αλλαξιές. Βάζω τα παπούτσια (και τα παντοφλάκια) στην πάνω εσωτερική θήκη της βαλίτσας (μέσα σε κουτιά ή σακούλες) και εκεί στριμώχνω σκουφιά και κασκόλ (αν δεν τα φοράμε ήδη), ένα μικρό βαλιτσάκι με οδοντόβουρτσες, βούρτσες για τα μαλλιά και σαπούνι αλλά και το φαρμακείο.
Αντίστοιχα οργανώνεται και η βαλίτσα των μεγάλων, οι οποίοι (ειδικά οι μαμάδες) θα χρειαστούν κι ένα νεσεσέρ με τα προσωπικά τους απαραίτητα. Είναι χρήσιμο, πριν το ταξίδι, η οικογένεια να έχει ένα στοιχειώδες πλάνο για το πώς σκέφτεται να περάσει τις μέρες των διακοπών. Αν έχει αποφασίσει ότι δεν θα πάει κάπου επίσημα, δεν χρειάζεται να κουβαλήσει (πολλά) επίσημα ρούχα. Με την ίδια λογική, αν ο καιρός προβλέπεται καλός, δεν χρειάζεται να πάρει μαζί της πολλά, ζεστά ρούχα.

Τι βάζω μέσα στο φαρμακείο 
Επειδή, το έχω τσεκάρει, στα ταξίδια είναι πολύ πιθανό να συμβούν απρόοπτα (κάποια ίωση, ένας μικροτραυματισμός, κλπ), είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας το γνωστό και ως φαρμακείο ταξιδίου: ένα κουτί ή μικρό βαλιτσάκι με όλα τα απαραίτητα.
Τι μπορεί να περιλαμβάνει: αντιπυρετικό, γάζες, λευκοπλαστ, ιώδιο ή καθαρό οινόπνευμα, χαπάκια για τη ναυτία, φυσιολογικό ορό, σύριγγες,ηλεκτρολύτες για την περίπτωση της γαστρεντερίτιδας και όποιο άλλο φάρμακο μπορεί να χρειαστεί ανάλογα με το ιστορικό υγείας του παιδιού και το δικό μας (εισπνεόμενα, σταγόνες κορτιζόνης, σιρόπια κ.α). Δεν ξεχνάμε, επίσης, τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών (αχρείαστα να είναι). 

Χρήσιμα tips
Αν ταξιδεύουμε με ΙΧ
* Ελέγχουμε το αυτοκίνητο πριν το ταξίδι (λάστιχα, λάδια κλπ)
* Καθαρίζουμε το αυτοκίνητο αν χρειάζεται
* Κουβαλάμε αντιολισθητικές αλυσίδες αν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε ορεινό προορισμό.
* Τσεκάρουμε ότι έχουμε μαζί μας το δίπλωμα οδήγησης και όποιο άλλο έγγραφο χρειάζεται.
* Έχουμε κέρματα σε εύκολη πρόσβαση για τα διόδια
Αν ταξιδεύουμε με άλλο μέσο
* Προμηθευόμαστε έγκυρα τα εισιτήρια και δεν ξεχνάμε να τα βάλουμε στην τσάντα μας
* Κουβεντιάζουμε με τα παιδιά λίγο πριν το ταξίδι για να έχουν μια μικρή ιδέα (ειδικά αν είναι η πρώτη φορά)
* Φθάνουμε έγκαιρα στον σταθμό. Όχι στο παρά πέντε (είναι εξαιρετικά αγχωτικό), αλλά ούτε και μια ώρα πριν διότι τα παιδιά θα κάνουν...πολύ αισθητή την παρουσία τους και ενδέχεται να κουραστούν.
Με όποιον τρόπο και να ταξιδέψουμε, δεν ξεχνάμε την ταυτότητά μας (ή διαβατήριο), χρήματα και κάρτα ανάληψης. Φροντίζουμε, επίσης, να έχουμε φορτισμένη την μπαταρία του κινητού μας (και δεν ξεχνάμε τον φορτιστή).
Σημείωση: το ταξίδι με μωρό είναι από μόνο του μια ξεχωριστή κατηγορία, στην οποία θα αναφερθούμε σε ξεχωριστό θέμα γιατί χρειάζεται αρκετή ανάλυση.
Bon voyage:)






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις