ΚΑΝΕ ΠΑΙΔΙΑ...

...ΑΛΛΑ ΛΙΓΑ! ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ, 

ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ


Μπορεί για τις μαμάδες τα παιδιά τους να είναι όλη τους η ζωή-και κάποιες να νιώθουν ευλογημένες που έχουν περισσότερα από ένα-, ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο πιο πολλά παιδιά έχει μία μητέρα, τόσο λιγότερο ελκυστική γίνεται στους άλλους!

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Anthropology, δείχνει ότι η αναπαραγωγή έχει κόστος για τις γυναίκες. Πολωνοί ερευνητές συγκέντρωσαν φωτογραφίες από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τις κατηγοριοποίησαν με γνώμονα τον αριθμό των παιδιών που γέννησαν. Προκειμένου να αποκλείσουν οποιαδήποτε προκατάληψη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λογισμικό για να δημιουργήσουν "φωτογραφίες προσώπου του μέσου όρου". Στη συνέχεια, ζήτησαν από 571 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα να εκτιμήσουν τα πρόσωπα ως προς τη νεανικότητα, την ελκυστικότητα και το πόσο υγιή εμφανίζονταν. 


Πώς εξηγείται 
Παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπα ήταν παρόμοιας ηλικίας, οι γυναίκες που είχαν τα λιγότερα παιδιά κρίθηκαν πιο νέες, πιο ελκυστικές και πιο υγιείς συκριτικά με τις πολύτεκνες. Περαιτέρω, οι μητέρες με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών κρίθηκαν ως οι μεγαλύτερης ηλικίας και οι λιγότερο ελκυστικές.
Αν και ο συσχετισμός ανάμεσα στον αριθμό των παιδιών που έχει μια γυναίκα και την γήρανση δεν είναι προφανής, οι συντάκτες της έρευνας υποθέτουν ότι μπορεί να συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως εξηγούν, η εγκυμοσύνη, ακολουθούμενη από τον θηλασμό και τη φροντίδα του παιδιού, απαιτεί αύξηση στην ενέργεια του μεταβολισμού. Δεδομένου ότι ο πλακούντας είναι πλούσιος σε μιτοχόνδρια, η εγκυμοσύνη συντελεί στο οξειδωτικό στρες, μία ανισορροπία, δηλαδή, ανάμεσα στην παραγωγή ελεύθερων ριζών και την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες συνέπειές τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόστος της σύλληψης αλλά και του μεγαλώματος ενός παιδιού (πόσω μάλλον περισσότερων) είναι πολύ μεγάλο. "Στη ζωή μας έχουμε ένα συκεκριμένο απόθεμα ενέργειας. Αν αυτό καταναλωθεί στην ανατροφή των παιδιών, μένει πολύ λιγότερο για να διατηρήσει την ομοιόσταση του ατόμου", δηλώνει ο Huber Warner, ειδικός σε θέματα γήρανσης και ιδρυτής του National Institute on Aging’s Intervention Testing Program.
Τα συμπεράσματα δικά σας:)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις