ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ...

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ



Σερφάροντας χθες βράδυ στο Διαδίκτυο, έτυχε να δω στο youtube τη συνέντευξη της Ιφιγένειας Μαυριανού, μιας γυναίκας κοντά στα πενήντα, σήμερα, η οποία βιαζόταν και μάλιστα με βάναυσο τρόπο από τον πατέρα της, από τα 7 έως τα 13 της χρόνια. Έχοντας, προφανώς, δουλέψει πολύ με τον εαυτό της, αφηγούνταν όλα όσα βίωσε σε αυτή την τρυφερή ηλικία με σχετική ωμότητα-ας μου επιτραπεί η έκφραση-πράγμα που με σόκαρε ακόμη περισσότερο. Επίσης τραγικό είναι το γεγονός ότι η μητέρα της, όχι μόνο δεν τη στήριξε/προστάτευσε όταν εμμέσως της εξομολογήθηκε το Γολγοθά της, αλλά έφθασε σε σημείο ακόμη και να την κατηγορήσει ότι της αποπλάνησε τον άνδρα (!!!).
Δυστυχώς, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συνεχίζει να αποτελεί θέμα-ταμπού στην ελληνική κοινωνία, κάτι που ο οικογενειακός περίγυρος τείνει να κουκουλώνει από φόβο και ντροπή, με μόνο θύμα το ανυπεράσπιστο παιδί. Οι ειδικοί λένε ότι συνήθως οι θύτες προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, ενώ, τα θύματα νιώθουν ενοχή και δύσκολα αποκαλύπτουν το μαρτύριο. Η Ιφιγένεια, αργότερα, έμπλεξε με ουσίες, κατάφερε, όμως, να απεξαρτηθεί, να σταθεί στα πόδια της, να γίνει η ίδια μητέρα ενός πολύ ώριμου, σήμερα, νεαρού άνδρα και να γράψει-σε συνεργασία με τη συγγραφέα Μαρία Τσακίρη- ένα βιβλίο για την ιστορία της, μέσα από το οποίο ευελπιστεί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία.

#ΜένειΜυστικό
Αυτές τις μέρες (μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου), το Χαμόγελο του Παιδιού "τρέχει" πανελλαδική εκστρατεία με τον τίτλο "Μένει Μυστικό", υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Συμμαχία για την υγεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών ως θέμα δημόσιας υγείας και μέσα από μια σειρά δράσεων, το Χαμόγελο του Παιδιού ενημερώνει, συζητά και καταγράφει απόψεις, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους πολίτες για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Στη Θεσσαλονίκη, οι σχετικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8 Δεκεμβρίου.

Τι ορίζουμε ως σεξουαλική κακοποίηση
Είναι η συμμετοχή (εμπλοκή) του παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα, την οποία δεν κατανοεί πλήρως, δεν μπορεί να συναινέσει, δεν είναι αναπτυξιακό ώριμο γι αυτή την πράξη ή τις πράξεις, που σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν τους νόμους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παιδιά μπορεί να υποστούν σεξουαλική κακοποίηση είτε από ενήλικες είτε από ανηλίκους, οι οποίοι, λόγω ηλικίας και αναπτυξιακού σταδίου, βρίσκονται σε θέση ευθύνης, εμπιστοσύνης ή δύναμης σε σχέση με το θύμα.
Περαιτέρω, η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει άγγιγμα, μπορεί, όμως και όχι. Ο όρος εμπεριέχει δραστηριότητες όπως η διείσδυση γεννητικών οργάνωντου θύτη στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και το στόμα του παιδιού, η επίδειξη των γεννητικών οργάνων σε ένα παιδί, η επίδειξη πορνογραφικού υλικού και η παιδική πορνεία. Η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να συνοδεύεται από συμπεριφορές δωροδοκίας ή πίεσης και εξαναγκασμού ή να γίνεται στο πλαίσιο μιας σχέσης ασφάλειας και εμπιστοσύνης με το παιδί.

Οι επιπτώσεις
Μελέτη της κλινικής Mayo το 2010 έδειξε ότι άτομα με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να εμφανίσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες, διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, διαταραχές φαγητού και ύπνου ή ακόμη και να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας. Γι αυτό είναι σημαντικό όλοι μας να έχουμε ακμαία αντανακλαστικά και να καταγγέλλουμε έστω και την υποψία μας, αν, με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να σώσουμε μια παιδική ψυχή. Όσοι έχουν βιώσει αυτόν τον Γολγοθά λένε ότι όταν κανείς έχει ήδη αγγίξει το εσώρουχο του παιδιού είναι ήδη πολύ αργά.

INFO
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση meneimystiko.gr, μπορείτε να πάρετε όλες τις πληροφορίες γύρω από το μείζον αυτό θέμα, που δυστυχώς μπορεί να περιγραφεί μόνο με σκληρές λέξεις και να προκαλέσει την αποστροφή μας. Το σημαντικό είναι ότι στο site θα βρείτε ένα ψήφισμα (https://meneimystiko.gr/petition/), μέσα από τη συμπλήρωση του οποίου, ενισχύετε τους αρμόδιους φορείς ώστε με τη σειρά τους να ενισχύσουν τη δράση τους για την καταπολέμηση του φαινομένου. Mεταξύ άλλων, το ψήφισμα προβλέπει την θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων για την υποστήριξη των θυμάτων, την εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται (αστυνομικών, εισαγγελέων, εκπαιδευτικών, γιατρών και κοινωνικών υπηρεσιών), αλλά και τη θέσπιση παραδειγματικών ποινών για τους θύτες.
Βιβλίο: Ιφιγένεια, ο Κύκλος της Σιωπής, Μαρία Τσακίρη (Εκδόσεις Ψυχογιός)


Σχόλια

  1. Καλημερα και Χρονια Πολλα για τις Αγιες Ευλογημενες Μερες.Εγω ειμαι Πολυ Καθετος και .........στον βιασμο και Ξυλοδαρμο στις Αθωες Ψυχουλες των Παιδιων.Μπραβο στην Ιφιγενεια που Ανεδειξε μαζι και την Ενδοοικογενειακη Βια.Πολλοι εχουμε βιωσει και Βιωνουμε αλλα τα κραταμαι Μεσα μαςγιατι φοβωμασθε τι Θα πει ο (καλος) κοσμος.Κοινως για Μενα η (κυρα Κατινα.)..Φοβαμε μηπως Παραξηγηθω χωρις να θελω ..Συγχαρητηρια στην Ιφιγενεια και στο Παληκαρι της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις