ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ, ΧΡΟΝΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ, ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ

Mια νέα χρονιά βρίσκεται προ των πυλών, "φορτωμένη", εκτός από τα δώρα της πρώτης μέρας, με εκατομμύρια προσδοκίες εκατομμυρίων ανθρώπων που ελπίζουν ότι θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη και-γιατί όχι-η καλύτερη της μέχρι τώρα ζωής τους. Η έλευση του νέου χρόνου σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή σε όλα, τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουμε. Μια νέα αρχή στην Ελλάδα που ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια, μια νέα αρχή για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Οι περισσότεροι, λοιπόν, αυτές τις μέρες, κάνουμε ένα μικρό απολογισμό και καταγράφουμε στο μυαλό μας ή ακόμη και σε μια κόλλα χαρτί, τους στόχους για τη νέα χρονιά. Σε αυτή τη διαδικασία, θα μας βοηθήσει πολύ να σκεφτούμε όλους τους "τρωτούς" τομείς της χρονιάς που φεύγει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους βελτιώσουμε. 

Ξεκινάμε από τον (μαμαδένιο) εαυτό μας

Όχι, δεν είναι εγωιστικό να σκεφτόμαστε πρώτα εμάς τους ίδιους (οκ, μετά τα παιδιά μας). Για να είναι οι γύρω μας καλά, πρέπει να είμαστε κι εμείς γιατί η θετική ενέργεια εκπέμπεται και μεταδίδεται με ταχύτητα αστραπής. Ειδικά για τις μητέρες, το να είναι καλά σημαίνει ότι θα είναι καλά πρωτίστως τα παιδιά τους, ο σύντροφός τους, η ευρύτερη οικογένεια. Μόνο αν είναι καλά μπορούν να προσφέρουν.
Τι σημαίνει, όμως, "είμαι καλά"; 
* Φροντίζω να μην έχω τα παιδιά στο σπίτι μία φορά το μήνα (απανταχού γιαγιάδες-παππούδες, βοηθήστε!)
* Βρίσκω μια ενασχόληση από την οποία αντλώ ευχαρίστηση (διάβασμα, πλέξιμο-εξαιρετικά αγχολυτικό-φροντίδα του κήπου, γυμναστική)
* Ξυπνάω νωρίτερα απ' όλους το πρωί και απολαμβάνω, απλά, την ησυχία μου. Ρουφώ τις πρώτες γουλιές καφέ (και αν μου προκαλεί έξτρα εκνευρισμό τον αντικαθιστώ με κάποιο υποκατάστατο) και αφουγκράζομαι τον εαυτό μου και το σώμα μου. Αξία ανεκτίμητη!
* "Συνωμοτώ" με άλλες μαμάδες και κάνουμε διάφορα πράγματα μαζί.
* Κοιμάμαι επαρκώς έτσι ώστε να νιώθω ξεκούραστη όλη την υπόλοιπη μέρα.

Στη συνέχεια, "δουλεύουμε" τη σχέση με τον σύντροφό μας

Μια υγιής σχέση με τον σύντροφο-σύζυγό μας είναι πολύ σημαντική για την καλή ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, όσοι είναι παντρεμένοι πολλά χρόνια, εγκλωβισμένοι, συχνά, σε χιλιάδες υποχρεώσεις, επαγγελματικές και οικογενειακές, δεν είναι εύκολο να διατηρήσουν τον έλεγχο. Εκεί χρειάζεται η δουλειά που γράφουμε στον τίτλο.
Πώς μπορούμε να το πετύχουμε:
* Βγαίνουμε έξω το βράδυ μία φορά το μήνα. Εννοείται χωρίς τα παιδιά. Αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο, μιλούμε ήρεμα για ό,τι μας απασχολεί, αναθερμαίνουμε το συναίσθημα που μας ενώνει.
* Απολαμβάνουμε ένα σαββατοκύριακο κάπου αλλού, έστω μια φορά τον χρόνο. Η αλλαγή παραστάσεων είναι ευεργετική, αλλά και επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η ρουτίνα είναι φθοροποιός. Επιλέγουμε ένα όμορφο μέρος στην εξοχή, ίσως κάπου που δεν έχουμε ξαναπάει και ξεχνάμε για δυο μέρες όλα όσα μας προβληματίζουν.
* Βελτιώνουμε την επικοινωνία μας με τον σύντροφό μας. Καμιά φορά είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε στα βασικά, αλλά αυτό οφείλεται συνήθως στην κούραση και την έλλειψη ενέργειας. Αναζητούμε βοήθεια αν δεν τα καταφέρνουμε, δεν είναι ντροπή. Βασική προϋπόεση: να το θέλουμε και οι δύο.
* Αφιερώνουμε ένα δεκάλεπτο μέσα στην ημέρα, ο ένας για τον άλλο.


Θέτουμε οικογενειακούς στόχους

Όλα όσα κάνουμε καθημερινά, περιστρέφονται γύρω από την οικογένεια. Είναι, όμως, και αυτός ένας τομέας που μπορεί να χρειάζεται αλλαγές για να λειτουργήσει καλύτερα. Ο καλύτερος τρόπος για να τις κάνουμε είναι να θέσομε έναν καινούριο ή πολλαπλούς στόχους. Αν για παράδειγμα νιώθουμε ότι ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά δεν είναι αρκετός, μπορούμε να καθιερώσουμε μία μέρα μέσα στην εβδομάδα που θα καθόμαστε όλοι μαζί, με τα κινητά μας μακριά και θα μιλούμε για διάφορα. Μπορεί, επίσης, να νιώθουμε ότι στην οικογένειά μας επικρατεί μια συνεχής "τρέλα". Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να αναζητήσουμε τους παράγοντες που την προκαλούν και να τη μειώσουμε σε...ανθρώπινα επίπεδα:)
Άλλες απλές ιδέες οικογενειακής ζωής:
* Αποφασίζουμε πού θα πάμε διακοπές. Είναι μια πολύ ωραία διαδικασία.
* Οργανώνουμε μέρες αφιερωμένες σε κάθε παιδί ξεχωριστά (αν υποθέσουμε ότι δεν έχουμε μόνο ένα). Το δικαιούται, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
* Τρώμε μαζί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
* Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να επιλέξουν κάτι που θα κάνουμε όλοι μαζί. 

Ρυθμίζουμε τα οικονομικά μας

Για κάποιο λόγο, όταν αυτά δεν είναι κάπως τακτοποιημένα, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.
* Τακτοποιούμε χρέη ώστε να γλιτώσουμε το έξτρα άγχος που μας προκαλούν
* Κάνουμε πιο σωστό μηνιαίο προγραμματισμό, ώστε να μην βρισκόμαστε με άδειες τσέπες στη μέση του μήνα.
* Θέτουμε έναν μεγαλεπίβολο στόχο (πχ την αγορά ενός σπιτιού ή ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου) έτσι ώστε να έχουμε ένα έξτρα κίνητρο για αποταμίευση.
* Αποκτούμε πιο "προσγειωμένες" καταναλωτικές συνήθειες. Το να αρκούμαστε στα λιγότερα αλλά πιο ουσιαστικά είναι προσόν. Το ίδιο προσπαθούμε να μάθουμε και στα παιδιά μας.

Στην εκπνοή του χρόνου, αξίζει, τελικά, να θέσουμε στον εαυτό μας την εξής, απλή ερώτηση: "Σε ποιους τομείς χρειάζομαι βελτίωση"; Αυτό είναι ένα πρώτο, μεγάλο βήμα. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και αγάπη!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις