ΜΑΜΑ ΜΕ ΑΓΧΟΣ;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ


Ξέρουμε όλοι ότι το να είσαι μαμά (ή μπαμπάς) δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Μπορεί να είναι μια μαγική διαδρομή, αλλά σίγουρα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Στο πάρκο, στο διπλανό διαμέρισμα, έξω από το προαύλιο του σχολείου, σίγουρα όλες έχουμε δει μαμάδες που εκπέμπουν ένα γενικό, ανεξήγητο άγχος. Μπορεί, σε κάποιες περιόδους, να ανήκουμε σ' αυτές. Είναι σα να μην τους χωράει ο τόπος, να "πνίγονται σε μια κουταλιά νερό", είναι εκείνες που με την πρώτη αφορμή χάνουν τον έλεγχο και επιπλήττουν με αυστηρότητα το παιδί τους γιατί δεν θέλει να μπει στο μπάνιο, δεν θέλει να ντυθεί ή να προετοιμάσει τις ασκήσεις για το σχολείο. Στην πραγματικότητα, οι μαμάδες αυτές πιάνονται από μια ασήμαντη αφορμή προκειμένου να ξεσπάσουν και να εκτονώσουν όλα όσα τους "τρώνε" μέσα τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή πλήττει το 3% του γενικού πληθυσμού, με τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες διαταραχές, όπως η διαταραχή πανικού, το μετατραυματικό στρες, ο ψυχαναγκασμός, οι οποίες, αν προστεθούν στη λίστα, ανεβάζουν το ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν στο 18%. Οι αιτίες εντοπίζονται σε γονιδιακούς παράγοντες (προδιάθεση), γεγονότα της ζωής, την ίδια μας την προσωπικότητα αλλά και τη χημεία του εγκεφάλου. Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και ακολούθως των παιδιών μας.

Η βοήθεια του ειδικού

Ένα επαγγελματικό "αυτί" είναι ό,τι καλύτερο σε αυτή την περίπτωση. Κι αυτό διότι μπορεί να φιλτράρει ό,τι λέμε, να απομονώσει το συναίσθημα με το οποίο τα λέμε και να μην μας χαρακτηρίσει "τρελές", όπως κάνουν, συνήθως, οι συγγενείς, ελαφρά τη καρδία. Επιπρόσθετα, ο ψυχολόγος ή ο σύμβουλος υγείας που θα επιλέξουμε θα μας βοηθήσει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το αυτόματο συναίσθημά μας και να ελέγχουμε τον τρόπου που αντιδρούμε. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση και βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.


Σωματική άσκηση

Είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα του στρες και αυξάνει το αίσθημα ευφορίας. Το τρέξιμο, η γιόγκα, το γρήγορο περπάτημα (ιδανικά στη φύση ή δίπλα στη θάλασσα) είναι πολύ καλές επιλογές. Μπορούμε να συδυάσουμε την γυμναστική μας με την αγαπημένη μας μουσική στα ακουστικά. Η καλύτερη "μόνωση" από όλα όσα μας απασχολούν. 


Ύπνος

Αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την θωράκιση της ψυχικής μας υγείας, ενώ, αντίθετα, η έλλειψή του ενισχύει το στρες. Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε συνεχόμενα, να πέφτουμε στο κρεβάτι σχετικά νωρίς το βράδυ, να υποκύπτουμε ακόμη και στη συγκοίμηση με τα παιδιά, αν αυτό μας εξασφαλίσει ότι δεν θα σηκωθούμε εκατό φορές για να τους καθησυχάσουμε ότι το...πράσινο τερατάκι δεν θα μπει στο σπίτι! Οι συνήθειες ύπνου των παιδιών αργά ή γρήγορα θα στρώσουν.

Καλή διατροφή
Πολλές φορές εως πάντα, οι μαμάδες τρώνε πρόχειρα, γρήγορα και χωρίς ποιότητα, με τη δικαιολογία ότι τρέχουν συνέχεια για τους άλλους. Η σωστή διατροφή, εκτός από ζήτημα αυτοσεβασμού, είναι σύμμαχος καλής υγείας (σωματικής και ψυχολογικής). Είναι καλό να αποφεύγουμε τους πολλούς απλούς υδατάνθρακες και να εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη και σίδηρο ώστε να έχουμε ενέργεια και καλή διάθεση.
Τι γίνεται με τον καφέ; Κακά τα ψέματα, ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί είναι απαραίτητο. Καλό είναι, όμως, να μην γεμίζουμε αυτό το φλιτζάνι άπειρες φορές μέχρι το τέλος της μέρας, καθώς αυτό έχει αντίκτυπο στο νευρικό μας σύστημα. Ο ελληνικός καφές και ο καφές φίλτρου είναι πολύ καλές επιλογές. Όποιον κι αν επιλέξουμε, αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα πρόσθετα φλιτζάνια, είναι καλό να τους προτιμούμε ντεκαφεϊνέ.

Οι καλοί μας φίλοι
Το να έχουμε γύρω μας ανθρώπους οι οποίοι μπορούν πραγματικά να μας ακούσουν και να συμμεριστούν όλα όσα μας απασχολούν χωρίς διάθεση κριτικής, είναι πραγματική περιουσία. Μια βόλτα με την κολλητή μας μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις