ΜΙΚΡΟΙ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Χρόνια πολλά και ανέμελα σε όλους!

Στο γυρισμό μας από το ταξίδι για τα φετινά Χριστούγεννα, επιλέξαμε να καθίσουμε στο εστιατόριο του Intercity, παρά το γεγονός ότι είχαμε κλείσει κανονικά θέσεις σε βαγόνι. Το κάνουμε κάθε φορά γιατί ανήκουμε στην κατηγορία των παιδιών που δεν μπορούν να παραμείνουν για πολλή ώρα καθισμένα. Το κυλικείο έχει τραπεζάκια, τα οποία μας επιτρέπουν να τρώμε πιο άνετα και να παίζουμε παιχνιδάκια για να περνάει πιο ευχάριστα η ώρα. Μας επιτρέπει και να σηκωνόμαστε και λίγο, πάντα με προσοχή, είτε για να πάμε στην τουαλέτα (η συχνοουρία είναι συνυφασμένη με το ταξίδι) είτε για να χαζέψουμε λίγο τη γραφική διαδρομή έξω από το παράθυρο. Μόνο όταν μπαίνουμε σε τούνελ και γύρω μας όλα μαυρίζουν τρέχουμε πίσω στις θέσεις μας.

Γι άλλη μια φορά διαπίστωσα πόσο εύκολα βαριούνται τα μικρά παιδιά (έστω κάποια παιδιά) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ειδικά αν γίνεται με κάποιο μέσο συγκοινωνίας. Και κατάλαβα ότι είναι σημαντικό να μην "σνομπάρουμε" την ανάγκη τους για απασχόληση, με το σκεπτικό "λίγες ώρες είναι, θα περάσουν". Σκοπός είναι να μην περάσουν απλά, αλλά να περάσουν και δημιουργικά. Έτσι, λοιπόν και αυτή τη φορά κουβαλήσαμε όλα τα αγαπημένα τους παιχνίδια με την ελπίδα ότι θα αφήσουμε τους συνεπιβάτες μας στην ησυχία τους:) Βλέποντάς τα να παίζουν, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες ιδέες ώστε να απολαύσετε και το δικό σας ταξίδι με χαρά και κυρίως με...σχετική ησυχία! Θα εστιάσουμε στα μέσα συγκοινωνίας δεδομένου ότι το ταξίδι με το δικό μας αυτοκίνητο είναι πάντα πιο ευέλικτο, καθώς μπορούμε να σταματήσουμε όποτε θέλουμε και συνεπώς να προλάβουμε τη δυσανασχέτηση των παιδιών πιο εύκολα.

Το μέσο

Λεωφορείο ή αεροπλάνο
Στην περίπτωση που επιλέξετε να ταξιδέψετε με μέσο μαζικής συγκοινωνίας, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το λεωφορείο και το αεροπλάνο είναι τα γνωστά και ως μέσα ακινησίας. Θέλοντας και μη, το παιδί είναι υποχρεωμένο να παραμείνει στη θέση του και αν δεν είναι φαν του ύπνου ή του διαβάσματος, το πιο πιθανό είναι να το απασχολήσετε με το tablet ή το κινητό (σε λειτουργία πτήσης, στο αεροπλάνο). Μπορείτε πάλι να βάλετε μια ταινία στο laptop σας, να παίξετε μαζί του κάποιο παιχνίδι με κάρτες ή απλά να πιάσετε την κουβέντα για ένα συγκεκριμένο θέμα.
Τρένο ή πλοίο
Το τρένο ή το πλοίο δίνει περισσότερη ευχέρεια κινήσεων, πάντα με την απαιτούμενη προσοχή. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να μείνουν ακινητοποιημένα στη θέση τους. Μπορούν να κάνουν μια βόλτα στο κυλικείο ή στο κατάστρωμα στην περίπτωση του πλοίου και να χαζέψουν τη διαδρομή. Τους δίνονται σίγουρα περισσότερα ερεθίσματα και αυτό κάνει το ταξίδι πιο ενδιαφέρον. Μπορείτε να παίξετε μαζί επιτραπέζια σε κάποιο από τα τραπεζάκια του εστιατορίου, να τα βάλετε να ζωγραφίσουν και πολλά συναφή.

Τα εργαλεία απασχόλησης

Στην αγορά θα βρείτε pocket παιχνίδια μνήμης με τρία ευρώ
Όποιο μέσο κι αν επιλέξετε για το ταξίδι σας, είναι σημαντικό και σώφρον να πάρετε μαζί σας-κατά προτίμηση στα προσωπικά τους σακίδια-παιχνίδια που αγαπούν. Επιλέξτε pocket συσκευασίες, γνωστές και ως ταξιδίου, προκειμένου να εξοικονομήσετε χώρο. Στην αγορά θα βρείτε επιτραπέζια σε μικρό μέγεθος (πχ παιχνίδια μνήμης) τα οποία μπορείτε να στήσετε στη στιγμή. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα σύνεργα ζωγραφικής. Επιλέξτε μικρά μπλοκς και αντί για την κλασική κασετίνα, στριμώξτε κάποιες κηρομπογιές ή μικρούς μαρκαδόρους σε αντιστοίχως μικρούς αποθηκευτικούς χώρους.
Προσωπικά, φέτος, στρίμωξα 5-6 μικρά μαρκαδοράκια στη θήκη όπου βάζω το κουτάλι τους για το σχολείο (!). Η ανάγκη για άνεση, πιστέψτε με, θα σας κάνει άκρως ευρηματικούς ως προς την αποθήκευση:) Μπορείτε, επίσης, να πάρετε σφραγίδες, σαπουνόφουσκες (με την προϋπόθεση ότι δεν θα το...παρακάνετε), pocket παραμυθάκια, "τάπες" για τα αγόρια, αυτοκόλλητα, μικρά βαζάκια με πλαστελίνες. Αν, τώρα, το παιδί είναι πολύ μικρό, δεν μπορείτε να αποφύγετε το αγαπημένο του λούτρινο, ό,τι μέγεθος κι αν έχει.
Εκτός, όμως, από τα χειροπιαστά παιχνίδια, υπάρχουν και άλλα, όπως είναι η παντομίμα, το "διάβασμα" των χειλιών, το παιχνίδι με τις λέξεις (όπου τα παιδιά καλούνται να βρουν μια λέξη που αρχίζει από ένα συγκεκριμένο γράμμα), ακόμη και το "Πετάει-πετάει" που-πιστέψτε με-προκαλεί απίστευτο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Όπως, επίσης, το σπασμένο τηλέφωνο! Αξιοποιήστε το ταξίδι ως μια ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδάκια σας, μέσα από απλά πράγματα. Βάλτε τη φαντασία σας να "δουλέψει" και θα εκπλαγείτε με το πόσο ωραία θα περάσετε τελικά.

Τα παιδιά-συνταξιδιώτες

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ότι μαζί με τα δικά σου, ταξιδεύουν και άλλα παιδάκια, ιδανικά στην ίδια πάνω-κάτω ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση-και ειδικά αν κάθεστε κοντά-είναι καλό να  ενθαρρύνετε το παιχνίδι μεταξύ τους. Καταρχάς ενθαρρύνετε τη γνωριμία. Τα παιδιά, εφόσον έχουν τη διάθεση, δεν είναι δύσκολα στις συστάσεις. Γρήγορα θα τα δείτε να απασχολούνται το ένα με το παιχνίδι του άλλου-γιατί, ως γνωστόν, το ξένο παιχνίδι είναι και καλύτερο-κι εσείς θα βρείτε λίγο χρόνο να χαλαρώσετε. Παράλληλα, θα ενισχύσετε την κοινωνικοποίηση των παιδιών, που θα έχουν να θυμούνται τον καινούριο φίλο που έκαναν στο φετινό τους ταξίδι.

Ο σύμμαχος "φαγητό" 

Φροντίστε να έχετε μαζί σας σνακ-κατά προτίμηση υγιεινά- για να ξεγελάτε την πείνα τους. Θα διαπιστώσετε ότι όταν μασουλούν, τα παιδιά είναι πιο ήσυχα και συνεργάσιμα. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να το κάνετε εγκαίρως, πριν αρχίσουν να διαμαρτύρονται. To ίδιο ισχύει και για τη δίψα τους, ειδικά όταν είναι πιο μικρά.

Καλά ταξίδια και να θυμάστε την Ιθάκη...Να εύχεστε "νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις":)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις