ΨΑΡΙ: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ "ΥΠΝΩΤΙΚΟ"

Η ΣΥΧΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΨΑΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΥΦΥΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος, ίσως, ευσεβής πόθος των γονιών; Να κοιμούνται τα παιδιά τους (και κατ' επέκταση κι εκείνοι:)). Ποιο είναι το μυστικό γι αυτό; Η κατανάλωση ψαριού. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει μετά από νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scientific Reports. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ψαριού μπορούν όχι να κοιμούνται καλύτερα, αλλά και να καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστς ευφυίας. Πολλά είδη ψαριών είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται ότι σχετίζονται με καλύτερη ποιότητα ύπνου.


Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μοίρασαν ερωτηματολόγια σε γονείς 514 μαθητών από την Κίνα, ηλικίας 9 εως 12 χρόνων. Πάνω από τα μισά (54%) ήταν αγόρια και 46% κορίτσια. Οι γονείς κλήθηκαν να καταγράψουν πόσο συχνά τα παιδιά τους καταναλώνουν ψάρι (σε μία κλίμακα από το "ποτέ" μέχρι το "μία φορά την εβδομάδα"). Παράλληλα, απάντησαν σε ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με τις συνήθειες ύπνου των παιδιών τους, όπως η διάρκεια, η συχνότητα με την οποία σηκώνονται τη νύχτα από το κρεβάτι τους αλλά και η υπνηλία που ενδεχομένως εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην ηλικία των 12, τα παιδιά υποβλήθηκαν στο τεστ ευφυίας Wechsler Intelligence Scale for Children IQ test, το οποίο μετρά τόσο λεκτικές όσο και μη λεκτικές δεξιότητες, όπως είναι το λεξιλόγιο και τα Μαθηματικά.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σκόραραν κατά 4.8 βαθμούς υψηλότερα σε σχέση με εμείνα που κατανάλωναν σπάνια ή ακόμη και καθόλου ψάρια. Ακόμη κι εκείνα που αρκούνταν στην περιστασιακή κατανάλωση ψαριών κατέγραψαν υψηλότερες επιδόσεις στο τεστ (κατά μέσο όρο 3.3 βαθμούς) σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν κατανάλωναν καθόλου ψάρι. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η συχνότερη κατανάλωση ψαριών συνδέεται με λιγότερες διακοπές ύπνου. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ύπνος μπορεί να είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριών και την ευφυία.
Όπως δήλωσε ο Jianghong Liu, ένας από τους επικεφαλής συντάκτες της μελέτης, "τα ψάρια βοηθούν στον καλό ύπνο. Αν οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι υγιή και να αποδίδουν στο σχολείο, θα πρέπει να βάζουν τα ψάρια στο τραπέζι". Όπως επεσήμανε η συνεργάτιδά του Jennifer Pinto-Martin, τα παιδιά θα πρέπει να εξοικειώνονται με τη γεύση του ψαριού από την ηλικία των 10 μηνών, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι είναι προσεκτικά κομμένα και δεν περιέχουν κόκκαλα. Όπως πρόσθεσε, όσο πιο νωρίς τα παιδιά μαθαίνουν τη γεύση, τόσο πιο εύγευστα θεωρούν τα ψάρια. "Θα πρέπει να καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια, ειδικά σε κουλτούρες όπου το ψάρι δεν σερβίρεται ή μυρίζεται συχνά. Τα παιδιά έχουν ευαίσθητη όσφρηση. Αν δεν συνηθίσουν στην μυρωδιά του ψαριού είναι πιθανό να το αποφύγουν".




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις