BABY ON BOARD

 ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙ

Ποιος είπε ότι όταν έχει κανείς μωράκι πρέπει να αποφεύγει τα ταξίδια; Μπορεί το ίδιο να μην είναι σε θέση να θυμάται την πρώτη του εξόρμηση, αλλά αρκεί που θα τη θυμάστε εσείς, μέσα από τις χιλιάδες φωτογραφίες που ως χαζογονείς θα τραβήξετε. Κι αν προκαταβολικά νιώθετε ότι πελαγώνετε ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά, ότι ίσως κουραστεί και τόσα άλλα πολλά και ατελείωτα, λίγη περισσότερη οργάνωση και η καλή σας διάθεση θα σταθούν σύμμαχοι στο πρώτο του ταξίδι. Προσωπικά έχω δει νεογέννητα να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, με τις σούπερ μαμάδες τους να τα θηλάζουν όποτε χρειάζεται και να παραμένουν ψύχραιμες σε κάθε απρόοπτο. Σε συνέχεια, λοιπόν, του θέματος που είχαμε κάνει λίγες μέρες νωρίτερα αναφορικά με το οικογενειακό ταξίδι των γιορτών, πάμε να δούμε όλα όσα χρειάζεστε αν είστε μωρογονείς και πρόκειται να ταξιδέψετε.


Μεταφορά

Και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να διαχωρίσουμε αν θα ταξιδέψετε με το δικό σας αυτοκίνητο ή με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς.
Στην πρώτη περίπτωση, θα χρειαστείτε, φυσικά και οπωσδήποτε το ειδικό καθισματάκι, το οποίο και θα πρέπει να προσαρμόσετε σε κάποια από τις πίσω θέσεις (είναι προτιμότερο πίσω από τον οδηγό, ώστε η μαμά να ρίχνει μια ματιά). Είναι καλό να προσαρμόσετε το καθισματάκι εγκαίρως, πριν την ημέρα του ταξιδιού, ώστε να έχετε ήδη αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες ως προς αυτό. Η ασφάλεια του μωρού είναι πάνω απ΄όλα.
Tip: Κάντε όσες στάσεις χρειαστεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής αν βλέπετε ότι το μωράκι δυσανασχετεί. Βεβαιωθείτε ότι παίρνει αέρα (έχετε κάποιο από τα παράθυρα ελαφρώς κατεβασμένο). Επιλέξτε άνετα ρούχα για το ταξίδι (μην πέφτετε στην παγίδα να το ντύσετε σαν ένα μικρό fashion icon για να εντυπωσιάσετε τους παππούδες:))
Tip 2: Βάλτε την ειδική σήμανση "baby on board" στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου σας.
Tip 3: Έχετε μαζί σας cds με νανουρίσματα και παιδικά τραγουδάκια. 
Αν, τώρα, πρόκειται να ταξιδέψετε με λεωφορείο ή τρένο, θα πρέπει καταρχάς να ρωτήσετε αν μπορείτε να πάρετε το ειδικό καθισματάκι του μωρού μαζί σας και να το προσαρμόσετε σε κάποια από τις θέσεις. Σε καμία περίπτωση μην πάρετε το μωρό στην αγκαλιά σας, ακόμη και αν σας το επιτρέψουν (απίθανο σενάριο). Στο πλοίο, είτε νοικιάσετε καμπίνα είτε όχι, μπορείτε να έχετε το μωρό στο καρότσι
Τip: Ειδικά αυτές τις μέρες, που το κρύο είναι τσουχτερό, φροντίστε να έχετε μαζί σας τον ποδόσακο του καροτσιού, αλλά και το ειδικό νάυλον κάλυμμα που μπαίνει από πάνω για την έξτρα προστασία του μωρού. Μην το φοβάστε, έχει τρυπούλες απ' όπου αερίζεται επαρκώς.
Στην περίπτωση που πάρετε το αεροπλάνο, σύμφωνα με τους κανονισμούς των εταιρειών, μπορείτε είτε να έχετε το μωρό αγκαλιά είτε σε διπλανή θέση, στο καθισματάκι του.
Τα βρεφικά καθίσματα απαγορεύεται να τοποθετούνται:
• σε κάθισμα από την πλευρά του διαδρόμου
• σε σειρά καθισμάτων που οδηγεί σε έξοδο κινδύνου
• σε σειρά καθισμάτων που βρίσκεται αμέσως πριν ή μετά τη σειρά καθισμάτων που οδηγεί σε έξοδο κινδύνου.


Η βαλίτσα με τα απαραίτητα
Ο όρος "απαραίτητο", όταν μιλάμε για μωρό, είναι σχετικός, πολύ απλά γιατί όλα χρειάζονται!
Θα χρειαστείτε: πάνες, μωρομάντηλα, μικρές πετσέτες, πιπίλες, αποστειρωτή, θερμός, μπολάκια αποθήκευσης του φαγητού αν ήδη τρώει τροφές, μπιμπερό, φόρμουλα γάλατος αν δεν θηλάζετε, τυποποιημένο χαμομήλι που είναι εύκολο να το ετοιμάσετε επί τόπου, κρέμες για το σύγκαμα, σταγόνες για τους κολικούς (αν είναι μέχρι τριών μηνών) και τον ρουχισμό του (κορμάκια, εσώρουχα, μπουφάν, κουβερτούλες, υπνόσακο κλπ). Να μην ξεχάσουμε την αλλαξιέρα (υπάρχουν και ειδικές για το ταξίδι), λούτρινα παιχνιδάκια για να το απασχολούν, φυσιολογικό ορό για τη μύτη, ένα θερμόμετρο για παν ενδεχόμενο, ψαλιδάκι ή λίμα για τα νύχια, σφουγγαράκι και αφρόλουτρο, μπουρνούζι, λοσιόν ή λαδάκι. Και φυσικά κάτι...μικρό για το τέλος: το καρότσι!
Tip: Φροντίστε να έχετε  εύκολη πρόσβαση στα πράγματα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί: πιπίλα, μωρομάντιλα και πάνες, παιχνιδάκια, μπιμπερό κλπ. Ειδικά αν αρχίσει να κλαίει, είναι σημαντικό καταρχάς να προβλέψετε και στη συνέχεια να καλύψετε την όποια του ανάγκη το συντομότερο δυνατό για να παραμείνει συνεργάσιμο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Κι αν στο πρώτο του ταξίδι σας δυσκολέψει λίγο-πράγμα που απευχόμαστε- στο δεύτερο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα διότι τα μωρά μαθαίνουν εύκολα να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες.
Tip 2: Φτιάξτε τις δικές σας βαλίτσες με...φειδώ. Το ταξίδι με το μωρό προϋποθέτει ούτως ή άλλως μια μικρή μετακόμιση. Δεν χρειάζεται να πάρετε πολλά δικά σας περιττά ρούχα και αξεσουάρ, ειδικά στην περίπτωση που το μωρό σας έχει και μεγαλύτερο αδερφάκι!
Tip 3: Αξιοποιήστε την ευκολία κινήσεων που σας δίνει ο μάρσιππος, ειδικά όταν κουβαλάτε τις αποσκευές μέχρι το σταθμό.

Διαμονή
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο ταξίδι του μωρού γίνεται στη γενέτειρα κάποιου από τους δυο γονείς. Το μωρό μένει, δηλαδή, στο πατρικό σπίτι της μαμάς ή του μπαμπά, έναν χώρο οικείο για εκείνους αλλά και στοιχειωδώς εξοπλισμένο. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε την άνεση να καθορίσετε πού θα κοιμίσετε το μωρό. Αν είστε ήδη γονείς μεγαλύτερων παιδιών, το πιο πιθανό είναι στη μαμά σας να έχει ξεμείνει η παλιά καλαθούνα ή το παρκοκρέβατο. Αν όχι, θα χρειαστεί να τη φορτώσετε και αυτή στο πορτ-μπαγκάζ, εκτός κι αν επιλέξετε τη λύση του καροτσιού. Αν το μωρό είναι μεγαλύτερο μπορείτε να το κοιμίσετε στο δικό σας, παιδικό, κρεβάτι, αφού πρώτα βεβαιωθείτε και εξασφαλίσετε ότι δεν θα πέσει(!).
Αν επιλέξετε κάποιο άλλο κατάλυμα, φροντίστε ώστε να έχει κάποιες στοιχειώδεις ανέσεις. Προτιμήστε ένα οργανωμένο ξενοδοχείο, ειδικά αν το παιδί έχει αρχίσει να τρώει τροφές. Επιλέξτε μέρη με εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας (αχρείαστα να είναι).
Tip: Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τα βιβλιάρια υγείας του παιδιού, το τηλέφωνο του παιδιάτρου σας αποθηκευμένο στο κινητό σας και φυσικά τη φωτογραφική μηχανή:)

Αν για κάποιο λόγο το μωρό εκδηλώνει ασυνήθιστη συμπεριφορά, είναι νευρικό ή δεν κοιμάται καλά, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισπεύσετε την επιστροφή, αν το κρίνετε απαραίτητο. Βγάλτε φωτογραφίες, απαλλαγείτε όσο γίνεται από τα άγχη και τις αγωνίες σας και απολαύστε τις στιγμές μαζί του. Βγείτε βόλτες, δώστε το στην αγκαλιά των συγγενών (η αγάπη δεν κολλάει ιώσεις...γενικά). Μην το παρακάνετε με την...αποστείρωση. Το υποσυνείδητό του θα γεμίσει τόσο όμορφα συναισθήματα. Καλό ταξίδι!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις