ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ...

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΛΙΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν μεγαλώσω, τα Χριστούγεννα θα αποτελούν πάντα την αγαπημένη μου γιορτή. Μπορεί, κάθε χρόνο, να με πιάνει κι εμένα αυτή η γλυκιά μελαγχολία, ίσως γιατί όλη αυτή η υπερπροσφορά σε στολίδια, παιχνίδια, εκδηλώσεις στην πόλη, με "αναγκάζουν" να γιορτάσω, αλλά, παρ' όλα αυτά, η αναμονή, κυρίως, της γιορτής, μου ξυπνά όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια, από καλέσματα σε συγγενικά σπίτια, από μυρωδιές από μελομακάρανονα και κουραμπιέδες, που ακόμη κι αν δεν πετύχαιναν για κάποιο λόγο, ήταν όμορφο που υπήρχαν στο σπίτι. Θυμάμαι που ανυπομονούσα να στολίσουμε το δέντρο, θυμάμαι πόσο χαιρόμουν να βάζω το αστέρι στην κορυφή και να ανάβω τα φωτάκια που τρεμόπαιζαν έξω στη βεράντα. Στο μυαλό μου οι εικόνες αυτές παραμένουν ζωντανές και πολύχρωμες. Τέτοιες εικόνες θέλω να δημιουργήσω και για τα δικά μου παιδιά, όπως φαντάζομαι και όλοι οι γονείς. Αυτό, βέβαια, που κυρίως με ενδιαφέρει, είναι να τους μάθω να αγαπούν, άδολα και αγνά, όπως ο Ιησούς, να νοιάζονται για τον συνάνθρωπο, να έρχονται κοντά με φίλους. Αυτό είναι για μένα τα Χριστούγεννα. Μια καλή αφορμή για όλους να έρθουμε ουσιαστικά πιο κοντά.

Με αφορμή, λοιπόν, τις γιορτές που πλησιάζουν, σκέφτηκα να σας προτείνω τρόπους να δημιουργήσετε τη δική σας οικογενειακή μαγεία. Μπορεί, εμείς οι μεγάλοι να είμαστε φορτωμένοι με ένα κάρο σκοτούρες, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε, έστω, να κάνουμε τα Χριστούγεννα των παιδιών μας όμορφα και μοναδικά! Το μόνο που χρειαζόμαστε στα σίγουρα είναι καλή διάθεση! Tο μόνο που ΔΕΝ χρειαζόμαστε είναι η τελειομανία...:)


Στολίστε όλοι μαζί
Προσωπικά δεν έχω ακόμη τολμήσει να το κάνω, αλλά με κακίζω γι αυτό γιατί το κάνω καθαρά για τη δική μου βόλεψη. Προτιμώ να τα κάνω όλα μόνη μου, παρά να παίζω τον διαιτητή για το ποιος θα κρεμάσει τις περισσότερες μπάλες, ποιος θα βάλει την γιρλάντα, ποιος θα ανάψει τα φωτάκια και άλλα πολλά. Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί στο σαλόνι, ανοίξτε τις κούτες, βάλτε χριστουγεννιάτικη μουσική και αρχίστε να στολίζετε. Σίγουρα κάποια μπάλα θα σπάσει, αλλά αυτό, όχι, ΔΕΝ είναι γρουσουζιά! Γούρι είναι:)


Μπείτε με τα παιδιά στην κουζίνα!
Γιορτές χωρίς γλυκά γίνονται; Γίνετε όλοι μια αχτύπητη ομάδα σεφ και παρασκευάστε μυρωδικά, χριστουγεννιάτικα κουλουράκια, δίπλες και μελομακάρονα! Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά χαίρονται πολύ να νιώθουν χρήσιμα και αν κρίνουμε από τις σχολές παιδικής ζαχαροπλαστικής που ξεφυτρώνουν γύρω μας σαν τα μανιτάρια, αυτή η δραστηριότητα θα τους διασκεδάσει πολύ. Ναι, η κουζίνα θα θυμίσει, ίσως, βομβαρδισμένο τοπίο, αλλά, είπαμε: ΔΕΝ χρειαζόμαστε την τελειομανία και τους ψυχαναγκασμούς!

Κάντε μια οικογενειακή βόλτα στο κέντρο της πόλης
Αφήστε το αυτοκίνητο. Προτιμήστε το αστικό, που θα τους επιτρέψει να δουν τα φώτα και τα στολίδια στους δρόμους κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Χαζέψτε τις βιτρίνες, τους περιπλανώμενους Αη Βασίληδες, τους μαγαζάτορες που ψήνουν στους δρόμους, τον καστανά και τον σαλεπιτζή. Συζητήστε μαζί με τα παιδιά, μοιραστείτε τα συναισθήματα και τον ενθουσιασμό σας (αν υπάρχει, όχι αναγκαστικά).

Επισκεφθείτε τους συγγενείς στο χωριό ή τη γενέτειρα πόλη σας
Δεν υπάρχει καλύτερη ανάμνηση από ένα οικογενειακό ταξίδι! Τα παιδιά έχουν πάντα την ανάγκη να αλλάζουν παραστάσεις και δη την περίοδο που δεν έχουν σχολείο. Επισκεφθείτε το πατρικό σας, αφήστε τα να περάσουν χρόνο με τον παππού και τη γιαγιά! Είναι τόσο ευεργετικό! Χαρείτε τη Φύση, ακόμη και με κρύο. Σεργιανίστε στα μέρη όπου μεγαλώσατε-αν υποθέσουμε ότι κατάγεστε από κάπου αλλού-και μοιραστείτε με τα παιδιά σας τα δικά σας, παιδικά Χριστούγεννα μέσα από γλαφυρές αφηγήσεις.

Φτιάξτε τις δικές σας ευχετήριες κάρτες
Το να αγοράσει κανείς μια χριστουγεννιάτικη κάρτα είναι ό,τι πιο εύκολο. Είναι καλό να το κάνουμε, ιδιαίτερα αν μέσω αυτής της αγοράς συνδράμουμε για έναν καλό σκοπό, αλλά η δημιουργία μιας δικής μας έχει άλλη χάρη. Πάρτε χαρτόνια, χρώματα, κόλλα και κορδέλες, καθίστε στο χαλί και αρχίστε να δημιουργείτε! Ορίστε από πριν πόσες κάρτες θα κάνετε και για ποιους. Βοηθά τα παιδιά να ξέρουν για ποιον προορίζεται η κάθε κάρτα. Έτσι θα την κάνουν πιο προσωποποιημένη, στα μέτρα του παραλήπτη!

Επισκεφθείτε ένα ορφανοτροφείο ή έναν οίκο ευγηρίας 
Έχω καταλάβει ότι τα παιδιά μαθαίνουν, λαμβάνουν το όποιο μήνυμα βιωματικά. Επειδή, λοιπόν, το κύριο μήνυμα των Χριστουγέννων είναι η αγάπη, πηγαίνετε μαζί σε ένα ορφανοτροφείο και εξηγήστε τους ότι εκεί κάποια άλλα παιδιά, που δεν έχουν τους γονείς τους, ζουν σε ένα ζεστό σπίτι. Προσφέρετε δώρα στα παιδιά, ενισχύστε την ενσυναίσθηση των δικών σας. Επισκεφθείτε ξενώνες ηλικιωμένων που ζουν μακριά από τους συγγενείς ή έχουν μείνει μόνοι στον κόσμο, αλλά παρ' όλα αυτά, εισπράττουν αγάπη.

Βγείτε στη γειτονιά και τραγουδήστε τα κάλαντα!
Ποιοι από εμάς δεν το έχουν κάνει στα παιδικά τους χρόνια; Με τη μελόντικα στο χέρι, το τρίγωνο και ένα μάλλινο πουγκί για τα κεράσματα....Επισκεφθείτε τους γείτονες, τους καταστηματάρχες κοντά στο σπίτι. Μην ντρέπεστε ότι τους φέρνετε σε δύσκολη θέση και τους "αναγκάζετε" να σας κεράσουν! Αλίμονο! Τα παιδιά θα το χαρούν τόσο πολύ! Τα κάλαντα είναι ένα πατροπαράδοτο, εορταστικό έθιμο. Καλό θα ήταν να τους μάθετε και τα υπόλοιπα, ανάλογα με την περιοχή που μένετε. 





Παρακολουθήστε τη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία
Για κάποιους μπορεί να είναι κάπως ξεπερασμένο, αλλά η μυσταγωγία, το χαρμόσυνο κλίμα μέσα στην εκκλησία θα αρέσει στα παιδιά. Προσευχηθείτε μαζί τους για ένα καλύτερο μέλλον.



Αφήστε ίχνη από την επίσκεψη του Αη Βασίλη!
Το είχα κάνει πριν δύο χρόνια και άρεσε πολύ στα παιδιά. Άλλωστε, στο μυαλό τους, Χριστούγεννα χωρίς τον Άγιο Βασίλη απλά δεν υπάρχουν. Καλώς ή κακώς, με το που αρχίζουν να καταλαβαίνουν τον κόσμο μαθαίνουν το γνωστό παραμύθι της επίσκεψης του συμπαθούς Αγίου, με τη μακριά γενειάδα και την κόκκινη φορεσιά, που, καβαλώντας το έλκηθρο "οργώνει" τον κόσμο μοιράζοντας δώρα στα παιδιά. Ο Αη Βασίλης, λοιπόν, σίγουρα θα περάσει από κάποιο χιονισμένο μέρος. Το βράδυ της Παραμονής φορέστε για λίγο τις γαλότσες σας και χρησιμοποιώντας λίγη ζάχαρη άχνη-σίγουρα θα βρίσκεται στο ντουλάπι σας αυτές τις μέρες-σχηματίστε το περίγραμμά τους κοντά στο στολισμένο έλατο. Τα παιδιά, μόλις ξυπνήσουν, εκτός από τα δώρα, θα δουν και τις...πατημασιές του Αη Βασίλη! Τι πιο τρανή απόδειξη ότι όντως πέρασε και από το δικό τους σπίτι...Μια άλλη καλή ιδέα είναι να γεμίζετε τις κάλτσες που έχετε κρεμάσει στο σπίτι με καραμέλες και γλυκά ώστε να γλυκαθεί!

Ήδη καταλαβαίνετε ότι η λίστα με τα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να δημιουργήσει τη λεγόμενη μαγεία των Χριστουγέννων είναι ανεξάντλητη. Επαφίεται στη φαντασία μας και τη διάθεσή μας να βρούμε το "αλατοπίπερο" των δικών μας Χριστουγέννων. Και των παιδιών μας, φυσικά και πάνω απ' όλα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις