ΜΗ ΜΕ ΞΥΠΝΑΣ ΑΠ' ΤΙΣ ΕΞΙ...

ΕΞΥΠΝΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ

Η ετοιμασία των παιδιών για το σχολείο κάθε πρωί δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση για τις μανούλες. Μπορεί κάποιες από εμάς να βάζουμε το ξυπνητήρι να χτυπήσει από τα άγρια χαράματα, για να έχουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας, αλλά, τελικά, αυτός ο έξτρα χρόνος για κάποιο λόγο ποτέ δεν είναι αρκετός. Ειδικά για τις μητέρες που εργάζονται, οι οποίες πρέπει να προλάβουν να περιποιηθούν τον εαυτό τους στοιχειωδώς και να φορέσουν κάτι της προκοπής για το γραφείο και μετά να αναλάβουν τα παιδιά. Για τις μη εργαζόμενες δεν το συζητώ καθόλου. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από το μπουφάν φορούν το πάνω μέρος τις πυζάμας τους...(έχω κάνει γκάλοπ).

Επειδή, όμως, ως γνωστόν, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και όλοι μας δικαιούμαστε να την ξεκινάμε με σχετική ηρεμία, το μυστικό είναι να είμαστε (πιο) οργανωμένοι ώστε να προλαμβάνουμε στο μέτρο του δυνατού τα όποια απρόοπτα και να φεύγουμε όλοι από το σπίτι έτοιμοι και χαμογελαστοί. 

 

Καταρτίστε ένα οικογενειακό πλάνο (και ακολουθήστε το)
Συγκαλέστε ένα οικογενειακό συμβούλιο και καθορίστε τι πρέπει να γίνεται κάθε πρωί. Ορίστε καταρχάς μια ώρα δικής σας αφύπνισης και μια αντίστοιχη για τα παιδιά. Ορίστε, επίσης, τον κανόνα ότι κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να ντύνεται (μόνο του, εφόσον η ηλικία του το επιτρέπει) πριν πάρει πρωινό. Συναποφασίστε τα όλα αυτά, έτσι ώστε και τα παιδιά να νιώσουν υπεύθυνα, ότι έχουν κι εκείνα ευθύνη να φθάσουν στο σχολείο πριν χτυπήσει το κουδούνι.

Διαλέξτε τα ρούχα από βραδύς
Αυτό ισχύει τόσο για τα ρούχα της μαμάς και του μπαμπά, όσο-και κυρίως-για τα ρούχα των παιδιών (τα παπούτσια, τα αξεσουάρ, τα σκουφάκια, τα γάντια και τα κασκόλ για το χειμώνα). Κάποια παιδιά είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά και σχολαστικά ως προς τον ρουχισμό τους. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα αλλάξουν γνώμη το πρωί για τα ρούχα που διάλεξαν το βράδυ γιατί αυτό θα ήταν πολύ χρονοβόρο. Εκπαιδεύστε τα από νωρίς να ντύνονται χωρίς τη βοήθειά σας. Επιλέξτε και τα δικά σας ρούχα πριν πέσετε για ύπνο γιατί έχει αποδειχθεί ότι το να μην ξέρεις τι θα φορέσεις είναι πολύ αγχωτικό όταν βιάζεσαι.


Τηρήστε με ευλάβεια τη ρουτίνα του ύπνου
Όσο πιο έγκαιρα κοιμηθεί το παιδί το βράδυ, τόσο πιο ξεκούραστο και ευδιάθετο ξυπνάει το πρωί. Έτσι είναι και πιο συνεργάσιμο ως προς το να πλύνει το πρόσωπό του, να πλύνει τα δόντια του, να ντυθεί σχετικά γρήγορα και να φάει το πρωινό του. Φροντίστε, επίσης, αν για κάποιο λόγο δεν ξυπνάει στην καθορισμένη ώρα, να το πιέσετε εσείς να ξυπνήσει το πολύ πέντε λεπτά αργότερα.

Προετοιμάστε σακίδια και φαγητά από το προηγούμενο βράδυ
Μπορεί να νιώθετε κουρασμένες, αλλά αυτή είναι η πιο ασφαλής λύση. Αν το παιδί τρώει στο σχολείο, αποθηκεύστε το φαγητό (δεκατιανό, μεσημεριανό) από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι το μόνο που θα έχετε να κάνετε το πρωί είναι να το βάλετε μέσα στο σάκο. Ελέγξτε αν στο σακίδιο του παιδιού σας υπάρχουν χαρτομάντιλα, μωρομάντιλα, αν είναι μικρότερο, εφεδρικά ρούχα και εσώρουχα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστούν. Προσθέστε εργασίες, projects, αναλώσιμα που μπορεί να χρειάζονται στο πλαίσιο κάποιου μαθήματος. Ετοιμάστε και τη δική σας τσάντα.

Βρείτε χρόνο για αγκαλιές
Μια ζεστή αγκαλιά κι ένα φιλάκι βοηθά το παιδί σας να ξυπνήσει πιο όμορφα. Δεν είναι ωραίο για κανέναν να ξυπνάει απότομα διότι αυτό επηρεάζει τη διάθεσή του. Δώστε του να καταλάβει ότι παρά το γεγονός ότι όλοι βιαζόμαστε, σχετικά, το πρωί, δικαιούται λίγη προσοχή. Μπορείτε να βάλετε μουσική το πρωί για να νιώσετε οικογενειακώς πιο ευχάριστα. Μια άλλη λύση είναι ένα ειδικό ξυπνητήρι, με ευχάριστο ήχο.


Ετοιμάστε ένα απλό πρωινό
Δεν υπάρχει χρόνος να φτιάχνετε ομελέτες και αβγόφετες. Ένα ποτήρι γάλα, ένα μπολ με δημητριακά κι ένα φρούτο (πχ μπανάνα) είναι μια πολύ καλή ιδέα. Μπορείτε, επίσης, να βράσετε αβγά από το προηγούμενο βράδυ.

Ζητήστε την πολύτιμη συνεργασία του μπαμπά
Αν τα ωράριά σας συμπίπτουν πάνω-κάτω (υπάρχουν και οι μπαμπάδες που φεύγουν αξημέρωτα), ίσως θα μπορούσε να σας βοηθήσει με το πρωινό γεύμα, όσο εσείς για παράδειγμα ετοιμάζετε τα σακίδιά τους. Το να μοιραζόμαστε τις δουλειές είναι ό,τι καλύτερο για την καλή λειτουργία της οικογένειας.

Extra tip: Χαλαρώστε το πρόγραμμα τα σαββατοκύριακα και την περίοδο των αργιών ή γιορτών. Θα διαπιστώσετε, βέβαια, ότι τα παιδιά, αν συνηθίσουν να ξυπνούν νωρίς δεν το αλλάζουν ούτε τότε...Μη σας πω ότι μπορεί να ξυπνήσουν ακόμη νωρίτερα...:)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις