ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ ΣΚΥΛΑΚΙ! ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ!

Το να έχει κανείς ένα σκυλάκι στο σπίτι, εκτός, βέβαια, από ευθύνη και υποχρεώσεις, έχει και πολλά οφέλη. Βοηθά στη φυσική μας δραστηριότητα, προσφέρει συναισθηματική ανάταση και συντροφικότητα σε μικρούς και μεγάλους. Εκείνο που ενδεχομένως δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα είναι ότι το συμπαθές αυτό τετράποδο μπορεί να μας σώσει τη ζωή! Ειδικά τη ζωή όσων είναι μόνοι. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με μελέτη Σουηδών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική έκδοση Scientific Reports, το να έχει κανείς σκύλο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, άρα και θανάτου εξαιτίας αυτών.  


Περαιτέρω, στα άτομα που ζουν μόνα, η συγκατοίκηση με έναν σκύλο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 33% και τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 36% (σε σύγκριση με τους μοναχικούς ανθρώπους χωρίς σκυλάκι). Επίσης, οι πιθανότητες εμφράγματος καταγράφονται μειωμένες κατά 11%. Ανάλογα είναι τα οφέλη και για τις οικογένειες με σκύλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Πιο αναλυτικά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων καταγράφεται μειωμένος κατά 15%, ωστόσο ο κίνδυνος εμφράγματος φαίνεται ότι δε μειώνεται παρά τη... σκυλίσια αγκαλιά.
Όπως αναφέρει η  Mwenya Mubanga, συντάκτης της έρευνας, " το ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η ιδιοκτησία ενός σκύλου είναι ιδιαίτερα σημαντική ως προστατευτικός παράγοντας για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, δεδομένου ότι αυτοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου σε σύγκριση με τα πολυμελή νοικοκυριά".

Μας αγαπά πιο πολύ και από τον ίδιο του τον εαυτό!
Ο σκύλος κάνει (τόσο) καλό στα παιδιά!
Σύμφωνα με ποικίλες μελέτες, αυτό το συμπαθέστατο, τετράποδο ζωάκι, με το ζεστό τρίχωμα και την αγαπησιάρικη μουσούδα, μπορεί να καλιεργήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών, αλλά και να ωφελήσει την υγεία του. Τα παιδιά που ζουν με σκυλάκι:
* Έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Μέσα από τη φροντίδα που παρέχουν στον σκύλο (τάισμα, βόλτα στο πάρκο κλπ) μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και να προσφέρουν.
* Είναι περισσότερο συμπονετικά. Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν κατοκίδιο στο σπίτι έχουν ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση (βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου).
O καλυτερος θεραπευτής έχει τρίχωμα και τέσσερα πόδια!
* Νιώθουν υποστήριξη. Το σκυλάκι τους βοηθά να νιώθουν ότι είναι αποδεκτά άνευ όρων, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι οποίοι συχνά κρίνουν και επικρίνουν.
* Έχουν λιγότερο άγχος. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με έρευνες, το να φροντίζει κανείς ένα σκυλάκι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το ίδιο το ζώο.
* Είναι χαρούμενα. Παίζοντας με το σκυλάκι, τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης αυξάνονται, ηρεμώντας τον εγκέφαλο και αυξάνοντας την καλή διάθεση.
* Έχουν καλύτερη υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν σκυλάκι ξεπερνούν πιο εύκολα αλλεργίες!
* Έχουν καλύτερες γνωστικές δεξιότητες.  Μιλώντας, επαινώντας ή δίνοντας οδηγίες στα σκυλιά, τα παιδιά καταγράφουν βελτιωμένη γνωστική ανάπτυξη.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις