ΕΦΗΒΕΙΑ: Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ

Η ανωριμότητα του εγκεφάλου στην εφηβεία εξηγεί γιατί κάποιοι έφηβοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ερεθίσματα όπως η ανταμοιβή με μετρητά. Μολονότι οι ενήλικες είναι σε θέση να καταβάλλουν το μέγιστο των πνευματικών λειτουργιών τους για να πετύχουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν, φαίνεται ότι στην εφηβεία, τα κυκλώματα του εγκεφάλου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, καθιστώντας πιο δύσκολη για τους εφήβους τη διαδικασία να πετυχαίνουν στόχους. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν πρόσφατα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communication. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκεφαλική συνδεσιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανάπτυξη καθ΄όλη τη διάρκεια της εφηβείας, επηρεάζοντας την ικανότητα των εφήβων να δρουν σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου. 


Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν το εργαλείο fMRI (functional magnetic resonance imaging), που μετρά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου εντοπίζοντας αλλαγές που συνδέονται με την κυκλοφορία του αίματος. Νεαρά άτομα, 13 έως 20 χρόνων, εξετάστηκαν ενώ έπαιζαν κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή, στο οποίο ανταμείβονταν για τις σωστές απαντήσεις είτε με υψηλότερα ποσά (κέρδιζαν 1 δολάριο ή έχαναν 50 σεντς) είτε με χαμηλότερα ποσά (ανταμείβονταν με 20 σεντς ή έχαναν 10 σεντς). Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Katie Insel, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες μπορούσαν να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους όταν είχαν να κερδίσουν περισσότερα. Αντιθέτως, οι πιο μικροί σε ηλικία κατέγραψαν την ίδια αποδοτικότητα, ανεξάρτητα από το ποσό της ανταμοιβής. Όπως δήλωσε η Insel, "τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου εξακολουθεί να αναπτύσσεται στην εφηβεία. Όσο οι έφηβοι μεγαλώνουν γίνονται καλύτεροι στο να προσαρμόζουν την εγκεφαλική συνδεσιμότητα σε διάφορα ερεθίσματα, με αποτέλεσμα να αποδίδουν καλύτερα στην επίτευξη στόχων αυξημένης αξίας". 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν. Το τελευταίο κομμάτι που ωριμάζει πλήρως είναι ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τομείς που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό, τον έλεγχο των συναισθημάτων και την ενσυναίσθηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις